Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17928435 www.bgdnes.bg

Зацикли разследването за прострелялия се биатлонист Краси Анев

Чакат се технически експертизи на пистолета, с който се гръмна Красимир Анев

Разпитани са свидетели, но вещите лица все още не са готови със своите заключения

Реклама

Разследването за прострелялия се биатлонист Красимир Анев зацикли. Все още се чака техническа експертиза на пистолета, с който се гръмна спортистът в края на миналата година край язовир "Дренов дол" в Кюстендил. Това каза за "България Днес" прокурор Евгения Деянова от Военната прокуратура в София, където се нищи случаят, тъй като Анев е бивш военен.

"Разследването за Красимир Анев, който се самопростреля в корема, все още тече, но е към своя край. Извършени са почти всички необходими действия. Разпитани са свидетели, някои от експертизите са готови, но други още се чакат. Назначени са доста експертизи, които не са изготвени към този момент. Има технически експертиза, има една комплексна техническа експертиза на оръжието, с което е станал инцидентът. Чакаме заключенията на вещите лица, за да можем да продължим нататък с разследването. Когато станат готови, разследването ще приключи, но какъв ще е изходът, не мога да кажа", обясни прокурор Деянова.

Източници на "България Днес", които са запознати с разследването, споделят, че куршумът, който е изваден от корема на Анев, съвпада с нарезите по бойния пистолет на самия биатлонист, както се смяташе и в самото начало. Няма съмнения някой друг да е гръмнал Красимир Анев. В момента вещите лица трябва да изяснят дали оръжието е било в изправност или не.

Припомняме, че на 1 ноември миналата година бившият национал по биатлон Красимир Анев се простреля в корема край язовир "Дренов дол" в Кюстендил. В началото на кървавия инцидент все още не бе ясно, че Анев е станал жертва сам на себе си. Това се разбра на следващия ден, когато се появиха и спекулации, че биатлонистът се е прострелял съзнателно. Спортистът е бил военен и оттам притежава законното оръжие, с което се гръмва в корема. Веднага след инцидента или опита за самоубийство, това все още не е ясно, Анев бе закаран в болница в Кюстендил, но заради тежкото му състояние бе транспортиран почти веднага в "Пирогов" с опасност за живота. По-късно той бе преместен във ВМА, а впоследствие беше поставен и в медикаментозна кома. Това решение на лекарите бе направено, защото куршумът беше засегнал долната част на белия му дроб. На следващия ден Анев беше стабилизиран след сложна операция във ВМА.

След дълъг престой в реанимацията на болницата Красимир Анев бе изписан в добро състояние.

Към момента се изясняват няколко версии, касаещи случая. Едната е, че това е нелеп инцидент, а оръжието може да е било в неизправност. Другата версия е, че Анев се е прострелял умишлено. Ден преди да се стигне до инцидента, Анев публикува многозначителен пост във Фейсбук. Спортистът коментира мисълта на писателя Павел Вежинов "Всяко предателство започва с доверие" с думите "абсолютна истина".

Реклама

Това навежда разследващите към версията, че Анев е опитал да сложи край на живота си, но кой точно го е предал, не е ясно и само Анев си знае.

Красимир Анев обаче има и друг проблем - той може да бъде подведен под отговорност за действията си. Спортистът е произвел изстрел с боен пистолет на обществено място, което може да се приема като действие, което би могло да застраши живота на околните. Тъй като няма други ранени освен Красимир Анев, биатлонистът най-вероятно ще бъде санкциониран с глоба.

Каре: Скандали бележат спортната му кариера

Серия от скандали бележат иначе успешната спортна кариера на Красимир Анев. Един от най-добрите ни биатлонисти дълги години бе в конфликт с шефката на федерацията Екатерина Дафовска, с която си разменяха взаимни обвинения в медиите. Проблемите започват през 2013 г., когато Анев отказва да работи с националния треньор Николай Захаров и оттогава се подготвя само с личния си наставник Георги Фъртунов. Биатлонистът редовно се оплаква публично от забавени премии, заплати, липса на финансиране и лъжи от страна на федерацията. Постепенно съотборниците в националния отбор се обръщат срещу Краси и дори спират да общуват с него. "Държат се надменно, а допреди година им бях като брат. Сега ме ненавиждат", казва в интервю за "България Днес" Анев.

Биатлонистът се оплаква, че останалите момчета тренират при отлични условия, докато за него и личния му треньор нямало пари. Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска категорично отрича обвиненията му и дори твърди, че Краси е привилегирован. "През годините винаги е било съобразено спрямо него - казва шефката на федерацията. - Гледаме да му е удобно, но всяка година започва с едни и същи претенции."

Най-големите постижения за Анев в биатлона са европейските титли за юноши и мъже в индивидуалната дисциплина на 20 километра. Участва в три олимпиади - Ванкувър 2010, Сочи 2014 и Пьонг Чанг 2018. Най-доброто му класиране в стартове за Световната купа е четвърто място в Оберхоф, Германия през 2014 г.

Четете още

Бившата на Краси Анев се уреди за финансов контрольор на Нови Искър

Бившата на Краси Анев се уреди за финансов контрольор на Нови Искър

Крият какво се случва с Краси Анев, който опита да се самоубие

Крият какво се случва с Краси Анев, който опита да се самоубие

Легендата в биатлона Ирина Никулчина:
Без Краси Анев ще е тежко
Легендата в биатлона Ирина Никулчина:
Без Краси Анев ще е тежко

Легендата в биатлона Ирина Никулчина: Без Краси Анев ще е тежко

Президентът на биатлона Екатерина Дафовска: Скачат срещу мен
от злоба и завист

Президентът на биатлона Екатерина Дафовска: Скачат срещу мен от злоба и завист

Реклама
Реклама
Реклама