Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17996165 www.bgdnes.bg

НАВРЪХ 24 МАЙ! Гавра с гроба на Стефан Караджа

  • Клошари са виновни, обявиха от общината в Русе 
  • Затрупват с боклуци паметното място на националния ни герой 

Гробът на великия ни национален герой Стефан Караджа тъне в мизерия и боклуци, сигнализират възмутени граждани.

Реклама

Паметната плоча на знаменития българин се намира в Парка на възрожденците в Русе - една от емблемите на града, където са погребани и други велики българи като Баба Тонка, Панайот Хитов, Любен Каравелов и други.

Въпреки че тленните останки на Стефан Караджа вече не са там - преместени са в Пантеона на възрожденците, мястото продължава да бъде паметник с голяма стойност, а паркът има за цел да поддържа българското самосъзнание будно.

На снимки ясно се вижда занемареното състояние на гроба. Кутии от цигари, хартии, захвърлени обувки и найлонови торбички са само част от нечистотиите, които затрупват свещеното място.

"България Днес" потърси за коментар общината в Русе, която отговаря за благосъстоянието и чистотата на парка. "Гробът е изчистен още сутринта, когато е видян. Колегите веднага са се заели със задачата. Проблемът е, че минават клошари от там и си хвърлят боклуците навсякъде. Не е в това състояние, защото не го поддържаме. Грижим се добре за целия парк", обясниха пред вестника от общината.

Това не е първият случай на гавра с паметника на възрожденеца. Преди няколко години отново изтекоха кадри, в които гробът на Стефан Караджа изглеждаше в окаяно състояние.

"Има много бездомници, във всеки град е пълно с такива хора. Хвърлят си боклуците навсякъде. Никой нищо не може да им каже. Колегите от "Паркстрой" ходят и чистят след тях", добавиха от общината в Русе. От там недоумяват защо са качени изобличаващите кадри и смятат, че има задна мисъл в цялата ситуация.

Стефан Караджа е ранен тежко в боя в местността Канлъдере край Вишовград през 1868 г. и е пленен от изпратените от Мидхад паша войски. На 12 юли е отведен в Търново, а по-късно в Русе. Полумъртъв е изправен пред извънреден съд, наречен престъпен съвет, и осъден на смърт чрез обесване. На 30 юли 1868 г. умира от раните си в русенския затвор.

Четете още

Бяла Бона - хубавата революционерка, която държи хан

Бяла Бона - хубавата революционерка, която държи хан

Максим Генчев почва филм за Стефан Караджа и Хаджи Димитър

Максим Генчев почва филм за Стефан Караджа и Хаджи Димитър

Реклама
Реклама
Реклама