Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1814023 www.bgdnes.bg

С развети знамена и празнични хора протестират в цяла България

С развети знамена и възрожденски песни и под звуците на гайда и тъпан, започна протестът срещу високите цени на тока и монополите в Пазарджик, съобщи Фокус. В шествието се включиха около 1000 души, които се предвождат от младежи с плакат "Пазарджик е буден", изписан на фона на българския трибагреник. Преди началото на шествието организаторите призоваха участниците в него да не се поддават на провокации и да спазват обществения ред. Бяха припомнени славни моменти от българската история, когато недоволството и силата на народа са довели до промяна в хода на събитията. Хората в шествието скандират "Свобода, единство, победа". Те се движат по предварително определен маршрут, по който има разположени много полицаи. За да няма досег между участниците в протеста и хората, дошли на централния площад в Пазарджик за тържествата, между двете прояви има полицейски кордон.

Празнично хоро се изви на протеста срещу монополите във Видин. На хорото се хванаха около 50 души, които за шести път се събраха пред спортната зала, за да изразят недоволството си от мополите и високите сметки за ток. Присъстващите носеха знамена, а някои от тях и цветя. Актьорът Красимир Рангелов изпълни одата "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов. Историкът Захари Захариев разказа как се стига до подписването на Санстефанския мирен договор и припомни интересни факти за Руско-турската Освободителна война. След това организаторите на протеста Юли Петров и Красимир Михайлов поздравиха гражданите по повод Националния празник на България и ги призоваха да направят шествие до централния площад. Протестиращите преминаха мирно по централната търговска улица на Видин и се присъединиха към празнуващите на площад „Бдинци" граждани. Те носеха знамена и цветя, които поднесоха на Паметника на Трети пехотен Бдински полк.

Реклама

Около 2000 недоволни благоевградчани се включиха в общонационалния мирен протест на Националния празник на България. Сборен пункт отново бе пред сградата на община Благоевград. Протестът бе открит със слово на Людмила Манова, организатор и член на Инициативния комитет по организацията на протестните действия. Протестите в Благоевград бяха подкрепени от представители и от община Банско и от Синдиката на полицейските служители. Недоволните граждани отбелязаха Националния празник с химна и развяване на родния трибагреник. Българското знаме стоеше в ръка на всеки един от протестиращите. Възгласи като „По-добре на тъмнина, отколкото от ЧЕЗ светлина" и „Всеки ден ще е така до победата" огласяха множеството по време на протеста. Хилядите събрали се недоволни благоевградчани призоваваха за мирното протичане на протеста. Около 2000 недоволни благоевградчани се включиха в общонационалния мирен протест. Част от протестиращите се присъединиха към тържествената програма на община Благоевград. Полицейски служители следяха за мирното притичане на протеста. Протестиращите отново заплашиха, че ако исканията не им бъдат изпълнени, в сряда 6 март, отново в 18.30 часа ще излязат на протест и ще блокират главен път Е-79. Няма затворени пътища в Благоевградска област.

Протестиращите срещу монополите и високите цени на тока се скараха в Кюстендил. Координационният съвет на протеста в Кюстендил не допусна Георги Арсов, който преди дни беше на среща с президента, да се изкаже. Стигна се до заплахи и сдърпвания, наложи се и полицията да се намеси. Срещу Георги Арсов бяха отправени закани за саморазправа, като той заяви, че ще подаде жалба в полицията срещу заплашилите го хора. Протестиращите отправяха обидни думи и към журналистите, които отразяваха мирния протест. По време на шествието до паметника на Дядо Ильо Войвода недоволните граждани скандираха „Мафия", „България събуди се" и приканваха всички кюстендилци да се присъединят към тях, като след това се върнаха на площад „Велбъжд", където протестът трябва да приключи.

Протестиращите във Велико Търново се поклониха пред паметника на Васил Левски. С едноминутно мълчание те отдадоха почит на делото на Апостола, след което изпяха Химна на Република България. Протестиращите оказаха почит на паметник ''Майка България''. ''Нека да се преклоним пред любимата ни Майка България'', бяха думите на водачите на протеста. Те се поклониха и пред Паметника на обесените в града. Скандиранията са ''За България - свобода или смърт'', ''Левски, Ботев, България''. Протестиращите пеят ''Вятър ечи, Балкан стене''. Те освиркаха хората, седнали заради хубавото време навън по масите на кафенетата, поради тяхното безразличие. Шествието се охранява от полицаи. Над 600 са протестиращите. Организаторите спряха шествието, за да благодарят на всички, които са се присъединили. С едноминутно мълчание те отдадоха почит на загиналите за Освобождението на България на паметника ''Велчова завера''. Протестиращите поднесоха цветя в знак на признателност. Те носят плакат с надпис ''Връщаме си България'' и скандират ''Българи юнаци''. Шествието наближава крайната си точка - площад ''Цар Асен I'' пред крепостта Царевец.

Във Враца протестът закъсня, защото началният му час съвпадна с официалните чествания на площада, съобщава бТВ.. Въпреки че по същото време бяха предвидени концерт и археологическа изложба, близо петстотин души със знамена и скандирания "България е наша" излязоха да протестират срещу монополите и мизерния си живот. Хората са недоволни, че все още нищо не се случва и че няма конкретни решения за исканията им. Много от тях продължават да настояват за свикване на Велико народно събрание. Очаква се шествието да премине отново по улиците на града.

В Русе хората се събраха на тържествената церемония за националния празник пред Паметника на свободата вместо да участват в планираните протестни шествия. Обявените предварително два протеста с различни организатори, които трябваше да тръгнат от две различни точки към общината, събраха едва 10-ина души. Следобед в Русе има планирана трета демонстрация. Той е подготвен от инициативен комитет и там се очаква да има повече хора.

Близо 300 души участваха в протеста в Стара Загора. Мирното шествие започна пред сградата на електроразпределителното дружество в града. Хората поискаха да се намали цената на тока, както и парламентът да продължи работата си. Участниците в шествието се обявиха за равностойно гражданско участие, мажоритарни избори за Народно събрание, както и за съставянето на програмен кабинет. Освен националните знамена, някои от протестиращите носеха метли, с които символично изметоха всички, които не са си на мястото във властта.

Реклама
Реклама
Реклама