Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18248324 www.bgdnes.bg

ЩЕ ДОЖИВЕЕМ ЛИ? През 2030 г. ще е ГОТОВА автомагистрала "Струма"

"Нашата цел е през 2030 година да се похвалим с една изцяло нова магистрала от София до Кулата. В момента имаме сключен договор за така наречения източен вариант, който е от Кулата към София".

Това съобщи пред bTV Стоян Николов - член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Реклама

Той допълни обаче и че има пуснати 12 жалби.

"Ще направим всичко възможно сроковете да бъдат спазени, те са напълно реалистични", заяви експертът.

Стоян Николов коментира още, че продължава работата по подпорните стени на автомагистрала "Струма", както и че е извозена свляклата се земна маса преди Великден.

"В момента са предприети мерки за изграждане на дренажна система, за да може водата, която видяхме, да бъде отведена. По-рано такава система не е била предвидена. Липсвали са средства за по-адекватна поддръжка - през последните три години сме с доста ограничен финансов ресурс по договорите за пътно поддържане", посочи той.

„Временната организация на движението във връзка с модернизацията на пътя Мездра-Ботевград ще бъде въведена от 24 юни. Единия от възможните маршрути за преминаване е проходът „Петрохан", коментира Стоян Николов.

"След множеството проведени срещи на министъра на регионалното развитие и благоустройство с местни кметове, депутати, Главна дирекция „Национална полиция", сме стигнали до варианта проходът „Петрохан" да се използва за движение за тежкотоварни камиони в часовете от 9:00 до 16:00 часа. През уикенда също няма да се движат такива", посочи той.

„Основният обход е София – Ябланица – Долни Дъбник – Монтана и обратно. Има допълни варианти – през Роман, Мездра, Враца, до Монтана. И в посока София – през прохода „Петрохан", допълни Стоян Николов.

Реклама

По думите му са предприели достатъчно мерки за осигуряване на безопасността на шофьорите, а преминаването на тежкотоварни камиони през прохода „Петрохан" не носи рискове.

„Това е въведено за 30 дни, а през това време допълнително ще се анализира трафика и ще преценим дали да продължим, или не. Сигурни сме, че няма да има никакви проблеми от гледна точка на безопасност", посочи Стоян Николов.

„Пътят е с големи, надлъжни наклони и не позволява голяма скорост. Отсечката Мездра-Ботевград е изключително важна. Ще бъде завършена до края на годината", допълни още той.

Експертът коментира и идеята да има винетка за един ден, но не се ангажира да посочи цената ѝ.

Целият репортаж вижте ТУК

Четете още

Заловиха 17 мигранти, натъпкани в бус, на магистрала "Тракия"

Заловиха 17 мигранти, натъпкани в бус, на магистрала "Тракия"

Ивка Бейбе кани Галена с билборд

Ивка Бейбе кани Галена с билборд

УЖАС! Нова катастрофа на "Тракия", тир и каравана се блъснаха

УЖАС! Нова катастрофа на "Тракия", тир и каравана се блъснаха

Условна за жената на Ембака, спипана с 1 кг кокаин

Условна за жената на Ембака, спипана с 1 кг кокаин

Реклама
Реклама
Реклама