Жури от Министерството на културата изяде живото съкровище на България
В Министерството на културата не могат да устоят на зелника от Жабокрът
Жури от Министерството на културата изяжда живото съкровище на България. Става въпрос за зелник от село Жабокрът, който тази година се окичи с тази титла. След като присъждат наградата, чиновниците не могат да устоят на вкусното изкушение.
"Всички ядоха и останаха очаровани. Направо ометоха всичко, нищо не остана", разказа пред "България Днес" Татяна Григорова, която приготви зелник №1 у нас.
"Тайната на най-вкусния зелник е в сушенето на корите и тяхната тънкост. Не трябва нито да се ронят, нито да са сурови, за да не залепват. Важно е също изпичането и точенето им."
Татяна е една от шестте готвачки от кюстендилското село Жабокрът, които с много майсторлък направиха чудното ястие, което влезе в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство и стана част от живите човешки съкровища на България.
"Сготвихме го в моята къща. Около 4 часа отне целият процес. Плънката се прави спрямо сезона. Зимата е с праз лук и червена сушена чушка, а лятото може с коприва, цвекло. Някои хора си мислят, че като е зелник, задължително трябва да е със зеле, но се казва така, защото вътрешността му е зелена", сподели Григорова.
Инициативата за участието в конкурса е на местното читалище "Съгласие", което от 17 години насам организира автентичния Празник на зелника, който събира кулинари от цялата страна.
"Рецептата се предава през поколенията. На мен ми показа баба, когато бях в училище, а аз от своя страна научих своите внучки. Първо правех баници, след това преминах и към зелниците, които са по-трудни. В момента има много желаещи, които искат да опитат ястието. Струва 50 лв. и стига за около 10 парчета", каза опитната готвачка.
Жените получават почетната награда на церемонията в Министерството на културата.