Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2465951 www.bgdnes.bg

Домашната лютеница е токсична

Гледжосаните и калайдисаните съдове, в които се вари домашната лютеница, крият сериозен риск за здравето. Приготвената зимнина в тях съдържа стократно повече олово от допустимото.

"Преди години глечта я бяха забранили, понеже е много вредна. Калаят също не е безопасен. Чрез този тип повърхности оловото влиза директно в продуктите, а то е силно токсично", това обясни пред "България Днес" проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика, в което е ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене.

Реклама

"Поцинкованите съдове, в които се съхранява сирене в саламура, също крият опасности. Цинкът като метал не е опасен, но окисляването му определено крие риск за здравето", допълни още професорът.

Оказва се, че оловото присъства и в покритието на домакински съдове, в които се приготвят ястия за директна консумация. Най-голямо съмнение будят тенджерите и тиганите, произведени в Китай или арабските страни.

Проф. Попов напомня, че не по-малко вредни са чушките и доматите, отгледани близо до магистрала или предприятия, бълващи отровни частици. "Те попадат в почвата и така отравят и зеленчуците. Препоръчвам на хората много внимателно да подбират продуктите, които купуват. И на българския пазар има конкретни фирми и производители, които гарантират качество и сигурност", уточни още той.

"Да не забравяме, че въздухът, който дишаме, е най-богат на олово и със сигурност е по-опасен от лютеницата, която приготвяме в домашни условия. Другото важно нещо, което искам да кажа, е, че в месата има много повече токсиканти от който и да е друг хранителен продукт. Концентрацията на олово в месото нараства в пъти", категоричен е диетологът.

Въпреки това той е на мнение, че най-добрият вариант остава консумирането на домашна лютеница, стига зеленчуците да са проверени. Най-добре е те да са от домашна зеленчукова градина.

Миналата година в Пловдивския университет беше открита химическа лаборатория за анализ на храни и биопродукти. Апаратурата там е важна за развитието на ефективни методи за анализ и контрол на качеството на храни и обекти на околната среда.

Реклама
Реклама
Реклама