Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4926597 www.bgdnes.bg

Осъденият Добри Куртев, който си заши устата в затвора: Убитият даскал е*беше проститутките ми

Ще умра в килията, извършителят взе 20 години, а аз доживот

Снимки: Борислав ТРОШЕВ     Автор: Борислав РАДОСЛАВОВ

"Знам, че ще умра в затвора. Искам само да кажа на дъщеря си, че я обичкам много. Липсва ми страшно много. Ако попадне на бандит и той й посегне, ще го убия. И не само него - а наред. Загубих си семейството... "


С тази емоционална изповед започва срещата ни с Добри Куртев в затвора в Пазарджик. Сълзите напират в очите на огромния татуиран затворник, а сцената досущ наподобява на героя Джон Кофи от "Зеленият път".
Килърът е осъден да лежи доживот зад решетките за убийството на 55-годишния учител от Техникума по селско стопанство в града Борис Бишуров, за да му вземе заплатата от 200 лева, сочат данни от разследването.
Навръх Великден през 2003 г. Куртев и приятелят му Георги Борисов канят преподавателя на разпивка. Двамата предварително планирали убийството, сочи обвинението. Знаели, че мъжът е взел заплата, и умъртвили нищо неподозиращия човек с жестоки удари с камък по главата и го намушкали няколко пъти с нож. Два дни по-късно убийците са заловени, а година след това осъдени.
В крайна сметка Куртев е пратен до края на дните си зад решетките, докато Георги Борисов е осъден на 20 години затвор. И до днес обаче Куртев е убеден в невинността си.

Реклама


"Георги Борисов го уби, а той получи 20 години. До днес не съм казвал, че е той. Георги му излюска един тукат и оня падна директно. Почна да го рита и тук ми беше грешката, че не се намесих. Ама откъде да знам, че ще го утрепе. Много злобно го риташе. Тогава бутнах Георги и му викам - какво искаш, да го утрепеш ли. Тогава чух едно изхъркване и се махнахме с Георги. Помислих, че ще стане. Ако знаех какво ще стане, щях да го закарам в болницата", категоричен е пандизчията.
Той е убеден, че 12 години лежи невинен в затвора, а цял Пазарджик знаел, че не е убиецът на учителя. Признава, че държал 3 проститутки, а убитият преподавател често пиел и се възползвал от услугите им.
"Истината е само една. Имах няколко проститутки, убитият си плащаше и ги е*еше. Плащаше различно, нямаше различна тарифа. Имаше моменти, дето не е*е. Аз му взимам парите, а проститутките го бият. Няколко пъти е идвала линейка. Като е пиян, и става леке. Нищо че е учител", казва Куртев и добавя, че няма мотив за убийство.
Той е един от най-закоравелите затворници с най-дълъг стаж зад решетките. Заедно с тези 12 години общият му престой в зандана надхвърля 30 години.
"Затворът с нищо не ме промени. Аз и преди това съм лежал много години, най-вече за кражби и грабежи. Крал съм и колелета, мотори, коли, от апартаменти. От 1968 г. съм тръгнал по ТВУ-та. Сигурно така ми е писано. Бяхме бедно семейство с 6 деца. Мизерията ме направи престъпник", споделя Добри и добавя, че първата му кражба е на кутия бонбони.
"Баща ми балираше слама с трактор. Майка ми работеше в комбинат в града. Отрудени хора, а аз съм единственият човек в семейството, дето лежи в затвора. И то от 3 синове и 3 дъщери. Черната овца в семейството", признава чистосърдечно Куртев.
В Пазарджишкия затвор идват да го виждат най-вече сестрите му. "Най-малкият син съм, по приказките трябва да съм най-добрият и юначен, но при нас действителността е коренно различна", вдига рамене затворникът.
"Тук получих инфаркт, диабет, колит, язва. Имам толкова болести, че мамата си е е*ало. Ако нямам поддръжка отвън, умирам. Носят ми ядене сестрите - евтинки работи. Боб, картофи, ориз, грах, леща. Ям сух хляб, тренирам и това е. Така се поддържам", казва пандизчията, който в зандана се е татуирал почти целият. Изписал е и имената на жена си и дъщеря си.
През 2006 г. заедно с осъдените доживот при строг режим - Диньо Мъндев и Кирил Базунчев, обявиха гладна стачка и си зашиха устите. След два дни протестът им приключи, без исканията им да бъдат изпълнени.
"Вече дори не помня защо го направих. Беше нещо за храна. Нищо не е - мушкаш иглата, изкарваш и това е. Боли само в първия момент, докато вкараш върха на иглата", изповядва Добри.
Въпреки тежката присъда Куртев не е изгубил вяра, че някой ден ще излезе на свобода. Надеждите му са свързани с промени в законодателството, които да заменят доживотните наказания с максимум 30 години лишаване от свобода.
"Поставете се само за секунда на мое място. Да не сте убили човек и да лежите доживотна присъда. Имам към 30 години лежано в затвора и още се държа. Семейството отиде по дяволите. Никак не е лесно при мисълта, че ще лежиш тук до края на дните си. Никога не съм си помислял да сложа край на живота си. Но понякога нервите ми са много изострени. Избягвам да мисля и мечтая, защото няма да се случи нищо. Гледам снимките на дъщеря ми и това е. На 56 години съм. Просто живея ден за ден. Като ми дойде времето, Господ ще ме вземе и това е", разказва Куртев.
Другата година щерка му ще бъде абитуриентка. Идвала е в затвора едва веднъж - когато била на 12. Или шест години след като баща й попаднал в пандиза. Държала се студено.
"Тя се стегна, беше отвикнала. Викам й - ела татко. Не говореше. Загубих си семейството... Гадно е да имаш такава присъда, но се примиряваш. Просто нямаш избор. Жената също не идва. Имам писмо от нея, още като бях в ареста. Казва "знам, че не си го убил ти, но сега трябва да доказваш, че не си ти", казва осъденият доживот.
Писал писмо до бащата на убития, че не е убил сина му. Не получил отговор. Няма и да плати присъдената кръвнина

Следващата събота (22 август) очаквайте ексклузивно интервю с жесток килър от килията му в Пловдивския затвор, чието име е легендарно в криминалните хроники у нас. Кой е той и какво разкрива за зверствата му - четете точно след седмица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама