Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4953054 www.bgdnes.bg

Цар Киро движил "канала на смъртта"

Циганският тартор Кирил Рашков - Цар Киро най-вероятно е един от босовете в сянка на нелегалния трафик на имигрантите по "канала на смъртта", които издъхнаха в хладилен камион на 50 км от Виена.

В ареста заради смъртта на 71-те души, задушили се в тежкотоварния автомобил, бяха задържани четирима българи и афганистанец в Унгария. До момента местните власти не са обявили техните имена, но от разпространените в медиите снимки ясно се вижда, че те са от ромския етнос.

Реклама

Според наши ченгета в унгарския ъндърграунд усилено една от най-спряганите версии е, че един от босовете на трафика е самозваният цигански Цар Киро. Хипотезата допуска, че бившият владетел на пловдивското село Катуница се е намесил в бизнеса с нелегален превод на бежанци от Близкия изток към Западна Европа, след като бе разбит каналът му за пренос на живак преди година. След полицейската операция Рашков прекара известно време зад решетките, а след излизането си от ареста публично демонстрираше влошено здравословно състояние. Именно то стана причина прокуратурата да не може да му предяви материалите от разследването, събрани по случая.

След ареста на замесените в трафика полицията в Будапеща обяви, че те са част от българо-унгарската мрежа за трафик на хора. Тамошните ченгета са категорични, че босовете на схемата са в Румъния. Именно този факт вероятно дава основание за твърденията, че Цар Киро е замесен в трафика на хора. Той има сериозни контакти в северната ни съседка още от младостта си, които поддържал през годините.

Цигански босове от Румъния разкриха преди време, че Рашков е живял около пет години там. Установил се в Румъния, след като напуснал Унгария, разкриха местни медии, когато станаха сблъсъците в Катуница. Тогава Марин Константин Сута, "съдия" в мешерето в окръг Горж в Южна Румъния от над 50 години, обясни, че всъщност Цар Киро е родом от Унгария. Пристигнал в Румъния след скандал, предизвикан там. По-късно напуснал Румъния отново под натиска на местната общност.

"Чувал съм и аз, че е бил в Румъния. Но не е румънец, аз го знам като унгарец. Имам информация, че е по произход от Унгария и когато пристигнал в Румъния, дошъл по принуда, заради лошите неща, които направил там. Когато дошъл в Румъния, било по времето на комунистическия период, отдавна. Живял около пет години в едно село в Трансилвания, в окръг Муреш. И заминал за България пак заради разправии. Имам информация, че пак имало голям скандал. Тръгнал си, за да не го убият хората тук", казва румънският лидер преди време.

Според мълвата из циганските среди сега ченгетата щели да проверяват всички контакти на Рашков от миналото и доколко те имат връзка с "канала на смъртта".

Дали тази версия за участие на Цар Киро в схемата ще бъде подкрепена с доказателства и ще изскочат ли имената на лидерите в престъпния бизнес вероятно ще стане ясно след месец, когато се очаква да приключи разследването срещу петимата арестувани. Междувременно унгарските власти са поискали съдействието на всички страни, свързани със смъртоносния трафик. Австрийските ченгета обявиха, че очакват бързи резултати от колегите си в Унгария, България и Румъния за разкриване на босовете, които дърпат в сянка конците на "канала на смъртта".

Всички опити на редакцията да се свърже с когото и да било от членовете на фамилията Рашкови останаха без успех.

Реклама
Реклама
Реклама