Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5029143 www.bgdnes.bg

Спасиха от задушаване 43-ма сирийци, натъпкани в бус (ОБЗОР + СНИМКИ)

Шофьорът успя да избяга

43-ма бежанци, натъпкани в бус, бяха спасени от задушаване след зрелищна акция на полицията в центъра на София по сигнал на двама охранители.

Мъжете, работещи във VTA Security, карали служебната си кола по бул. “Цариградско шосе” в посока центъра, когато в района на Орлов мост чули от буса пред тях - “Пежо Боксър”, викове на хора.

Реклама

“Беше страшна шумотевица, чуваха се писъци, викове и блъскане на вратата”, разказа пред “24 часа” охранителят Емилиян Гецов. На светофара мъжът слязъл и казал на шофьора веднага да излиза от колата. Предусетил опасност,

каналджията

натиснал газта

и опитал да сгази

охранителя

“С колегата веднага разбрахме, че става дума за бежанци, и подгонихме буса”, разказа Гецов, който подал сигнала в полицията, докато гонели буса. Гардовете настигнали пежото на бул “Евлоги и Христо Георгиеви” пред испанската гимназия, където вече ималo и полиция. Шофьорът набил спирачките, отворил вратата на бежанците и хукнал да бяга.

“Направо мина през мен и в суматохата успя да се измъкне”, обясни Гецов. От буса пък изкочили над 50 бежанци, сред които и много жени и деца. Те също побягнали в различни посоки.

“Направо се чудя как не са се задушили, толкова малък е бусът, а бяха натъпкани един връз друг”, описа ситуацията охранителят.

Той и колегата му успели да заловят 6-има души, полицията също почнала да гони мигрантите. Шофьорът обаче успял да се измъкне.

10 от заловените

Реклама

бежанци бяха

седнали

пред испанската гимназия. Учениците от школото се чудеха какво става и снимаха групата. “Някакъв масов бой ли е имало”, попита ученик униформените, които обаче не му отговориха.

Бежанците стояха кротко, едно от децата гризеше франзела. 30 минути след залавянето си групата бе натоварена в бус и отведена в полицията за изясняване на самоличността. Междувременно полицаите продължили да залавят групички бежанци, разбягали се в различни посоки.

Мигранти бяха задържани в близките улици “Султан тепе”, “Черковна”, “Стара планина”.

10-ина бежанци, явно уморили се от бягането, били хванати да си седят в междублоково пространство в района на ул. “Черковна” и ул. “Султан тепе”. Други 4-ма били задържани пред Военната академия.

Заради акцията се образува километрично задръстване по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” в посока ул. “Оборище”.

От полицията обявиха, че всички задържани са без документи. Казали, че са сирийци. 

Хващат каналджия с 4 самоличности, чудят се кого съдят

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Невиждан досега случай решават магистрати от Царево, след като тези дни е бил задържан каналджия с четири различни самоличности. Той е арестуван в края на септември, след като със свой съучастник влязъл в България през река Резовска.

По оперативни данни двамата са прехвърляли сирийци през границата.

Единият от задържаните - турският гражданин Наджен Г., е бил осъден светкавично за нелегално преминаване на границата. Той се отървал с 3 месеца условно и 100 лв. глоба, тъй като сирийците успели да избягат, пръскайки се в гората. Така срещу задържания не е било заведено дело за трафик на хора. Наджен се признал за виновен и се споразумял с прокуратурата.

Съучастникът му обаче озадачил разследващите със своите 4 самоличности. Те лъснали, щом нашите власти изпратили пръстов отпечатък от задържания в Турция. В южната ни съседка той е регистриран под три различни самоличности - веднъж като сириец, втори път като иракчанин, а третата му регистрация била като гражданин на иракската област Сюлеймания, но под друго име. У нас мъжът твърдял, че е сириец.

В момента каналджията все още е задържан, очаква се делото срещу него да влезе до края на седмицата в районния съд в Царево.

Междувременно две нови групи имигранти бяха заловени в Бургаско на 5 октомври.

Бус “Рено Трафик” с 26 мъже било спряно в района на карнобатското с. Драганци. Зад волана бил 24-годишният П. Я. от София.

Във втората група имало 27 мъже, една жена и дете. Нелегалните мигранти били натоварени в микробус “Пежо Боксер” с пловдивска регистрация, управляван от 37-годишния М. Т. от Харманли, криминално проявен и осъждан. 

       

Реклама
Реклама
Реклама