Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5753164 www.bgdnes.bg

Оцетните имитации мамят с етикетите

Над 90% от производителите на оцетни имитации умишлено заблуждават, че продуктите им са подходящи за консервиране.


Заблудата се осъществява чрез снимки на зимнина и присъствието на надпис "за консервиране" върху етикета. Масово разпространени са изображения на туршии, зеленчуци, салати, ябълки, грозде и детски лица, както и с надписи "винен вкус", "винен аромат" и "аромат ябълка", а реално това са синтетични продукти, в които няма и грам естествена суровина, а само вода и Е-та.

Реклама


Според компетентните органи в лицето на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лозята и виното, домашните туршии стават само ако се влага натурален оцет (винен или ябълков).


Заради ниското съдържание на оцетна киселина, както и заместването й с лимонена много от тези продукти са негодни да бъдат използвани за консервиране и развалят туршиите.


Пример - ако искате да произведете 100 буркана туршия, ще ви трябват приблизително 5 литра оцет (0,50 мл/буркан), при което ще спестите средно малко над 1 лев, но може да ви се похабят всичките 100 буркана.


Неприятен момент е, че потребителите се залъгват по ниската цена на оцетните имитации, а впоследствие осъзнават, че са си хвърлили парите на вятъра. Проучване показва, че в над 95% от случаите ниската стойност подсказва, че този продукт е имитиращ.


Експертите съветват да се избират продукти на доказани производители, на които изрично пише "Оцет" и нямат съдържание на синтетични киселини (Е260). Трябва също да се знае, че има доказани производители на оцет, които пускат успоредно и имитиращи продукти, чиито етикети също внушават натурален състав или свойства за консервиране. Така в един момент се получава, че заради 50 стотинки по-малко потребителите рискуват да им се развали цялата зимнина, коментира шефът на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.


Статистиката сочи, че 55% от консумацията на оцет е в полза на имитиращите продукти. По данни на НСИ и Евростат над 55% от произведените и продадени количества оцет и заместители на оцета се държат от т.нар. имитиращи продукти, произведени от синтетична оцетна киселина, за която като суровина се използват петролни деривати. Потребителите не са запознати с пазара на оцет и разнообразието на марки, не знаят за наличието и вредите от консумация на синтетични подкиселители. Не са запознати какво трябва да гледат на етикета и защо трябва да избират само натурален оцет.

Реклама


Търговските вериги нямат социална политика по отношение на информиране или поощряване на потребителите да са внимателни към своето здраве. Не отделят имитиращите продукти от натуралните, не ги обозначават като вредни или продукти с повишено внимание. Хората най-често посягат към тях заради по-ниската им стойност и заблуждаващата визия върху етикетите.


Най-лошото обаче е, че имитиращите продукти могат да съсипят и здравето ни.
Е260 в синтетичния оцет в повече от допустимите 6% може при консумация да доведе до силни химични изгаряния при контакт с лигавицата или кожата, защото тя е силно токсична при високи концентрации. "Всичко, което е синтетично, може да предизвика алергия", коментира д-р Мария Бойкикева, алерголог от диагностично-консултативен център "Александровска".


В момента се води следствено дело срещу производител, който докарвал виолетовия оттенък на "оцета", като прибавял към химическата течност калиев перманганат. И още нещо много важно - такива храни не трябва да се дават на деца под 7 г., тъй като може да има много лоши последици за подрастващите.

Реклама