Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6542862 www.bgdnes.bg

Йоско изкарал 10 млн. от килията

Огромна печалба отчита сливенският гангстер

Йосиф Йосифов управлява строителна фирма, докато лежи за двойно убийство на пътя

Почти 10 млн. лева е изкарал от килията сливенският гангстер Йосиф Йосифов-Йоско, показа проверка на "България Днес". Впечатляващата сума е отчетена като печалба от една от фирмите на Йоско. Докато пачките се трупат, Йосифов е едноличен собственик на "Екоседиментс" и лично управлява дейността, показват фирмените документи.
Все неща, който Йоско не би трябвало да върши, докато излежава присъдата си, обясняват юристи. По закон на всеки, пристъпил прага на пандиза, се отнемат личните документи и той губи гражданските си права.
Сливенският бандит бе осъден на шест години затвор, след като през 2011 г. мъртвопиян претрепа двама души при катастрофа. Веднага след инцидента Йоско бе задържан в ареста за осем месеца, а след множество перипетии присъдата му влезе в сила през 2013 г. По време на делото адвокатите му обявиха, че самият той също е пострадал при инцидента. Според заключения на лекари при зловещия удар Йосифов получава тежки увреждания на гръбначния мозък, разкъсан пикочен мехур, контузия на белия дроб и счупен гръбначен прешлен. Травмите според медиците щели да го оставят за цял живот инвалид без възможност да стои на краката си. По същото време парализираният убиец бе засечен да се разхожда в центъра на София. Това не му попречи след влизането в затвора да обяви, че не може да ходи и моли да бъде преместен в болница. Първоначално лекарят в пандиза се произнася, че лечението може да се проведе и там, и отказва. Няколко дни по-късно обаче променя мнението си. Така без много шум Йоско е преместен в болница "Токуда". Там той прекарва почти три години, макар според юристи да няма право на подобно отношение. В болницата Йоско официално изтърпява присъдата като останалите бандити, изолиран от външния свят. Макар и под охрана и без документи и право да напуска стаята си и вижда други хора, Йосифов необезпокоявано продължава да си върти легалния бизнес. Документи на една от фирмите му – "Екоседиментс", показват, че той продължава да изпълнява дейността си като управител. Дружеството се занимава с разработване на кариери за чакъл. Сред тях е и концесия за добив на инертни материали в сливенското село Богданово. Малко след катастрофата Йоско успява да получи разрешение от правителството на ГЕРБ да прехвърли правата върху кариерата на друга фирма. Дружеството продължава да изпълнява строителни договори, търгува с чакъл и чисти дерета.

Реклама


Според документите Йосиф Йосифов-Йоско успява да прехвърли собствеността на фирмата, след като започва да излежава присъдата си. На специално свикано общо събрание през 2014 г. той взема решение да я продаде на Йордан Яньов, който според хора от подземния свят е негов авер. Причината за сделката е страхът на Йоско от евентуална конфискация от властите заради множеството разследвания, твърдят запознати. Към момента на сделката по сметките на "Екоседиментс" са се натрупали печалби за над 10 млн. лева, показва финансовият отчет. Каква е съдбата на огромната сума, остава мистерия. От 2014 г. в Търговския регистър няма публикувани нови документи на дружеството, макар това да е задължително по закон. Според слуховете в подземния свят Йоско като собственик е успял напълно легално да си разпредели печалбите. Дали действително това е станало, остава неясно. Освен фирмата Йосифов според публикации в медиите необезпокоявано успява да прехвърли от болницата затвор на името на роднини и част от имуществото си и банкови сметки.

Темида го пуска предсрочно

Йоско може скоро да се радва на свободата си, след като Софийският градски съд уважи молбата му да бъде пуснат предсрочно от затвора. Според съдия Александра Йорданова Йосиф Йосифов се е поправил зад решетките и може да излезе на свобода четири месеца преди да е изтърпял наказанието си.
Прокуратурата протестира това решение и в понеделник се чака окончателно произнасяне от Апелативния съд. Според държавното обвинение няма доказателства, че сливенският бандит осъзнава вината си. Прокурорите подчертаха и че половината от присъдата си Йоско прекарва в болница, което не е достатъчно като наказание.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама