Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6647104 www.bgdnes.bg

Палачът на Дамла трепери от линч

Удушвачът не иска да излезе на свобода, за да не го разкостят в Момчилград

Задържаният за убийството на 7-годишната Дамла Муса в Момчилград се страхува от линч и това е причината да не иска да излезе от ареста. 25-годишният Мехмед Хасан не е обжалвал наложената му от Окръжния съд в Кърджали мярка за неотклонение "задържане под стража". Това съобщиха от институцията пред "България Днес" вчера. Според коментари в социалните мрежи причината за доброволния отказ на задържания от свободата най-вероятно е страхът за собствения му живот. Градската версия гласи, че той се чувствал на безопасно място в следствения арест. Жители на малкия родопски град поискаха да се саморазправят с удушвача на момиченцето, след като стана ясно, че той е направил самопризнания за убийството на малката си братовчедка.

Мехмед бе уличен в тежкото криминално престъпление от заключенията на дактилоскопска и една от ДНК експертизите. При изследването на основното веществено доказателство - тиксо, с което е била омотана главата на жертвата, са открити пръстови отпечатъци на Мехмед. По тях 25-годишният мъж бе разкрит и арестуван като заподозрян за убийството на Дамла.

Реклама

Трупът на момиченцето бе открит от майка му Садет сутринта на 17 декември 2017. Жената се върнала от нощна смяна и се натъкнала на ужасяващата гледка в жилището си - детето й лежало бездиханно, а главата му била омотана с тиксо. Според разследващите Дамла е удушена малко преди майка й да се прибере от работа. Два дни по-късно за жестокото престъпление бе задържан братовчедът на жертвата - 25-годишният Мехмед. Той бе обвинен, не 17 декември умишлено е умъртвил малолетната Дамла, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата, съобщиха от прокуратурата след ареста на заподозрения.

Според версията на разследващите Мехмед влязъл да краде пари в жилището на роднините си, малката Дамла се събудила и за да не го издаде, той я удушил. За престъплението законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Задържаният е племенник на майката на детето и е имал ключ от жилището им, с помощта на който е проникнал в него в ранните часове на 17 декември 2017 г. Съдебномедицинската експертиза е установила, че причина за смъртта на момиченцето е задушаване.

Майката на убитото дете бе привлечена от прокуратурата като обвиняема за извършено престъпление за това, че: "на 16 - 17. 12.2017 г. като родител е оставила детето си без надзор и достатъчно грижа и с това е създала опасност за неговото физическо и душевно развитие". Садет бе задържана с постановление на прокурор за срок от 72 часа, а след изтичането им бе освободена.

Ваня ТОДОРОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама