Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6722670 www.bgdnes.bg

Убиецът Йоско вдига пир

Сливенският гангстер подхваща нов бизнес след затвора

Купон в къщата на Фатик гласи мистериозно проходилият "инвалид"

Бизнес с чакъл подхваща излезлият на свобода Йосиф Йосифов - Йоско Сливенския, научи "България Днес". От седмица сливенският мафиот е свободен гражданин, след като излежа присъдата си за две убийства на пътя. Малко след това подземният бос събира свои доверени кадри на купон. Според запознати тържеството по повод излизането на свобода се провежда в резиденцията на легендарния контрабандист Филип Найденов-Фатик, който е и кум на сватбата му. След неговата смърт луксозната къща в столичния квартал Бояна е купена от Йоско.

Дали на купона Йосифов и другарите му са вдигали наздравици за двамата убити от него, остава неясно.

Реклама

Зловещият инцидент се разиграва през 2011 г. Мъртвопияният бандит забива бронирания си джип в микробус при непозволена маневра на столичен булевард. При зловещия удар на място загиват 32-годишният Станислав Михайлов и Димитър Кирчев, на 53 г. Други двама от пътуващите в буса са ранени. По време на делото адвокатите на Йосифов обявиха, че при катастрофата той е получил увреждания на гръбнака и мозъка. В представената от тях експертиза уврежданията няма да му позволят повече да ходи. Няколко седмици след това Йоско бе засечен от папараците на вестника да крачи преспокойно в центъра на София.

Снимките не проходилия чудодейно убиец трогнаха съда и присъдата му бе намалена от осем на шест години. При влизането си в затвора Йоско бе настанен за лечение в болница "Токуда". Там той престоя почти четири години, докато телевизионен репортаж не разказа за случая, а властите признаха, че местенето му е в нарушение на правилата. Времето в болница все пак бе зачетено като излежано в затвора.

До катастрофата Йоско е сочен от МВР за един от босовете в подземния свят. През годините е задържан заради дрога, трафик на жени, незаконно оръжие. Подозиран е и като поръчител на екзекуцията на Косьо Самоковеца. Разследванията така и не стигат до съд, а самият Йоско демонстрира контактите си с водещи политици.

Благодарение на тях Йосиф Йосифов развива и мащабен легален бизнес. Една от фирмите му "Екоседиментс" успява да спечели няколко концесии за добив на чакъл. Дружеството изпълнява и многомилионни обществени поръчки в родния му Сливен и околността за чистене на дерета и корита на реки. При част от договорите според прокуратурата са извършени сериозни нарушения, но присъди така и не следват. Вместо това Йоско продължава да стои като собственик и управител на "Екоседиментс" дори и след като официално влиза в затвора. Според документите в Търговския регистър Йосифов излиза от фирмата едва през 2014 г. Тогава е свикано общо събрание, на което изтърпяващият наказанието си лично решава да продаде акциите на Йордан Яньов, който според хора от подземния свят е негов авер. Междувременно по сметките на фирмата са се надиплили около 10 млн. лева печалби. Хора от подземния свят твърдят, че съвсем скоро Йоско отново ще си върне собствеността и милионите, а фирмата му вероятно отново ще стартира бизнеса си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама