Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6914419 www.bgdnes.bg

Борчове спасяват трафикант на оръжие

Финансови проблеми в Турция спасяват подсъдим за трафик на оръжие да се яви на дело за организирана банда в специализирания съд, научи "България Днес". Турчинът Ергюн Балтаджъ затъва в борчове в родината си и властите му забраняват да напуска пределите на страната. Така не му е позволено да присъства на старта на процеса, който се води в София.

За Ергюн родните магистрати пуснаха съдебна поръчка до Турция, за да може да му бъдат връчени съдебните книжа и той да се запознае в какво е обвинен. Съдът докладва, че молбата за правна помощ не е изпълнена. "Говорих с него по телефона, каза, че си е платил всички задължения, които имал в Турция, но не е успял да дойде за заседанието", каза защитникът му. Според запознати дълговете на Балтаджъ представляват невнесен ДДС във връзка с бизнеса му.

Реклама

Неволи, свързани с Турция, застигнаха и съпроцесника на Балтаджъ - Венко Данаилов. Той попадна в още по-куриозна ситуация - бил е заключен с белезници директно в съдебната зала. По данни на защитата му на 22 май Венко е бил на дело в Окръжен съд - Хасково. По време на заседанието е задържан, след като се разбрало, че е издирван във връзка с изпълнение на влязла в сила присъда в Турция.

Не е ясно за какво престъпление е осъден нашенецът в Турция, но наказанието, което трябва да търпи, е 8 години и 4 месеца затвор плюс глоба. Понеже не знаеха къде се намира осъденият и откъде да го извикат, магистратите се застраховаха, като му изпратиха призовки до хасковския арест и до затвора в Стара Загора.

Данаилов и Балтаджъ са обвинени като част от банда, занимавала се с преработване и разпространение на оръжие и боеприпаси у нас и в Турция. На подсъдимата скамейка са още Христон Митев, Филип Чавдаров и Мехмед Мехмед. Групата е разбита при спецакция на антимафиоти през януари 2016 г. Ченгетата тарашат домове и автомобили в София и Свиленград. Първоначално се съобщава, че в групата участват осем души. Споменават се имената и на Витан Витанов, Лъчезар Маников и Марио Цветков. В крайна сметка тримата не са включени в обвинителния акт, като вероятно разследващите не са успели да съберат улики срещу тях.

В гараж в столичен квартал са открити 4 пистолета различна марка, един от които преработен, а друг - на части, револвер, четири пушки, 7 пълнителя за пистолет, заготовка за заглушител, 4 кутии с различен по вид боеприпаси - 16 патрона за автомат "Калашников" и патрони, съобщават тогава от МВР.

Иззети са още 2 кутии с барут, запалка за граната, 4 капсул-детонатора, 11 цеви, 3 пълнителя за автоматично оръжие тип "Узи". Самият гараж е бил пригоден за работилница за изработване на детайли за различен вид огнестрелни оръжия, посочват от полицията.

До помещението, в автомобил униформените откриват цеви, спусъци и пружини за пистолети. В друг автомобил, с чужда регистрация, се натъкват на два пистолета "Астра" с пълнители, без муниции. При обиск в Свиленград са открити 3 таблетки със съмнение за наркотично съдържание и 6 бойни патрона.

Реклама

Обвинението е, че групата действала на територията на областите София, Хасково и Пловдив, като изнася българско оръжие към Турция. Единият от задържаните е турски гражданин, а подсъдимите използват за комуникация и карти на турски мобилен оператор, съобщава тогавашният главсек на МВР Георги Костов. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов уточнява, че с някои от оръжията вероятно са извършено престъпления в страната и заради тези съмнения ще се прави проверка.

Групата е закована чрез СРС и с помощта на полицай под прикритие. Впоследствие спецпрокуратурата обвини петима като престъпна банда, държала оръжие. Някои от подсъдимите се сдобиват и с обвинения за разпространение на наркотици.

Тарторът в канал за амфети

Христон Митев, който е обвинен като лидер на групата, си е имал проблеми с Темида още през 2014 г., когато е спипан с още трима души с амфетамини за 1,5 млн. лв. Според разкрития на ДАНС дрогата е пренесена от тримата авери с куфари от Холандия, а Митев трябва да я прекара към Турция. Името на Митев изплува преди дни в списък с длъжници на Община Хасково.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама