Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7324070 www.bgdnes.bg

Людмила и Ванга викат духа на Леонардо

Пророчицата гостува в резиденция "Бояна"

Живкова и ясновидката се срещат на четири очи

Не тайна, че пророчицата от Петрич и Людмила Живкова, дъщеря на първия държавен ръководител, поддържат близки отношения. Днес за тяхната връзка се носят легенди, голяма част от които не почиват на реални факти. Приживе Ванга е дискретна за своите срещи с Людмила. Знае се, че повечето от тях са на четири очи.

Но в разговори със свои близки ясновидката открехва завесата. Сред доверените хора на Вангелия Гущерова е и видният социолог Величко Добриянов. Людмила Живкова и Ванга, две от най-енигматичните жени в новата история на България, поддържат близка и много интензивна връзка през 70-те и началото на 80-те години на XX век. Срещите им продължават до мистериозната смърт на Живкова на 21 юли 1981 г.

Реклама

"Людмила е вярвала, че чрез Ванга ще може да общува с духовете на гении като Леонардо да Винчи - казва писателката Рада Добриянова, съпруга на учения Величко Добриянов. - По този повод тя често канела Ванга да й гостува в нейната резиденция в София. Известно е, че Людмила Живкова издигаше в култ изкуството, че построи храм за него - НДК. Знае се, че организира седмици и изложби, посветени на велики художници и мислители. Като ярък пример е почитанието й към гения Леонардо да Винчи. Казват, че Людмила се опитвала да пише като него, използвайки огледалния метод" - казва още Добриянова.

Но какво представлява този "огледален метод"?

Според мнозина биографи на Леонардо голямата мистерия около него е свързана и с начина му на писане. Леонардо води много подробни дневници, в които пише, рисува, скицира и често документира всяка една мисъл, която проблясва в съзнанието му. Всичко това е написано с присъщия му стил - огледално, с лявата ръка и при това - от дясно наляво. Да Винчи е владеел еднакво добре писането с дясна и лява ръка, но предпочитал своя "огледален" начин.

"Какво точно се е случвало на срещите между Ванга и Людмила Живкова не се знае със сигурност, защото най-често те са се виждали на четири очи - казва Рада Добриянова. - Често хората си задават въпроса дали Ванга е "видяла" предварително мистериозната смърт на Людмила? Това никой не може да каже. Знам само, че Ванга имаше едно голямо табу - да не казва за бъдеща смърт на хората. Но за покойници тя познаваше много. И говореше за тях като за действителни хора около нас."

Интересни щрихи за отношенията между Ванга и Людмила внася и доктор Здравка Методиева, снаха на пророчицата, в интервю за в. "България Днес". Оказва се, че в деня на своята кончина Людмила е трябвало да пътува до Рупите за разговор с ясновидката.

"Познавах лично Людмила Живкова - започва разказа си Методиева. - Тя често се срещаше с Ванга. Помагаше й във важни моменти. Един от тези случаи е, когато МВР направи обиск в къщата на Ванга през 1975 г. Изчезнаха лични вещи. Това съкруши майка Ванга. Прие го като предателство. След обиска се разболя. Постъпи в Първа градска болница в София. Ванга беше притеснена и търсеше опора. Писателят Иван Аржентински и Венко Марковски я свързаха с Людмила Живкова. Дъщерята на Тодор Живков посети Ванга в болницата. Тогава Ванга я помоли да стане нейна закрилница. Да не позволява властта да се гаври с нея. Лично за себе си Ванга не поиска нищо освен една Библия. Людмила намери начин да изпълни молбата й.

За кончината на Людмила Ванга казваше, че тази смърт не й е казана от небето. Не я беше предсказала. Това беше изненада за нас. Ние очаквахме този ден Людмила да дойде на Рупите. Имам предвид деня, в който Людмила почина. И вместо това чуваме по радиото, че е умряла. Заедно със съпруга ми отидохме на Рупите и казахме на майка страшната новина. Според Ванга истината и за тази смърт ще излезе наяве един ден."

Реклама

Предсказанието за Обама

При своите срещи с професора социолог Величко Добриянов Ванга не само отговаря на неговите въпроси, но и с радост черпи от знанията му.

"Тя се интересуваше от политика и религия - споделя Рада Добриянова. - В разговор с Величко Добриянов за САЩ Ванга споменаваше момента, когато ще дойде "черниот". После ние разбрахме, че е ставало дума за американския президент Барак Обама. Да, това беше предсказание...

Ванга имаше лични връзки с много български политици от годините на комунизма, които я посещаваха често."

Завещанието

на професора

Науката върви напред и вече се открито се коментират хипотези, които доскоро изглеждаха научна фантастика. Това прави изследването на проф. Величко Добриянов за Ванга още по-ценно. Има учени, които допускат че човешкото съзнание би могло да бъде управлявано от т.нар. Вселенския разум. И трябва да се търси код на това съзнание.

"Ако феномен, какъвто беше Ванга, е имал способността да разчита този код, то тогава тя е могла да влезе във всяко едно човешко съзнание - анализира съпругата на учения Рада Добриянов. - Материалът събран от проф. Добриянов дава възможност да се установят конкретни факти, които един ден науката ще класифицира. И вероятно учените на бъдещето ще обяснят феномена Ванга с формули и кодове."

Четете още

Художникът Илиан Йорданов: Млечната майка на Людмила ходеше с пистолет!

Художникът Илиан Йорданов: Млечната майка на Людмила ходеше с пистолет!

Ванга: Виждам Гунди как гори!

Ванга: Виждам Гунди как гори!

Предсказание на Ванга не се сбъдва

Предсказание на Ванга не се сбъдва

Предсказание на Ванга се сбъдва до дни

Предсказание на Ванга се сбъдва до дни

Реклама
Реклама
Реклама