Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/10647928 www.bgdnes.bg

30-годишният Стефан, останал без дом: Господ ми даде сили да спася жена си и дъщеря си

Брутален пожар изпепели къща на две семейства 

"Господ ми даде сила, за да спася жена ми и 9-годишната ни дъщеря."

С тези думи започва разказа си пред "България Днес" 30-годишният Стефан Попов от благоевградското село Гърмен. Той преживява истински ужас на 8 декември, след като огромен пожар опустошава къщата, в която живее с детето си, жена си Елена и нейните родители.

"Всичко се случи много бързо. Събудих се от силен шум. Явно огънят беше стигнал до компресорите на климатиците и заради фреона вътре те са започнали да гърмят. Помислих, че ни обират, и слязох да проверя какво се случва. Видях дим на стълбището и осъзнах, че е станал пожар", разказва Стефан. По думите му късо съединение е причинило огнената стихия. Родителите на Елена веднага се мобилизирали и успели да се спасят.

Реклама

"Поставихме кърпа върху носа и устата на малката Никол и жена ми я взе, за да тръгнат първи. През това време огънят беше стигнал до входната врата и излизането оттам беше невъзможно. Чух съпругата ми да вика, защото се бяха изгубили в пламъците. Крещеше ми да продължа без тях и да се спася. Никога няма да забравя тези думи. Кислородът ми свършваше и паднах на земята, но в този момент сякаш някой ми даде сили, за да стана и да ги спася", споделя пред вестника 30-годишният мъж. Качвайки се на горния етаж, нямат друг избор, освен да скочат през терасата, която била близо до земята. Истински късмет спасява семействата, които са само с дрехите на гърба си.

"Нямаме дом, но имаме семейство и приятели, което е най-важното! Ще построим нова къща, по-хубава. Ще мине време, но ще го направим, защото имаме стимул - едно малко човече, нашата дъщеря", оптимистично заявява Стефан.

Новината се разчува бързо и сплотява десетки хора от цялото село. Само за дни се организират и безвъзмездно помагат в градежа на къщата, която е изпепелена почти до основи. Близките приятели на пострадалото семейство осигуряват детска количка и дрешки за 9-месечната Никол.

В момента семейството е разделено. Симеон живее при баща си, а останалата част от голямото семейство е настанено при бабата на Елена. Причината е, че няма достатъчно място за всички.

"Прекарахме коледните празници в работа, защото си обещахме скоро да се приберем у дома. Благодарни сме на всички добри хора, които ни помагат. Няма да успеем без тях", казва Попов.

Който има възможност да направи дарение, може да го направи, използвайки следната сметка:

BG08BPBI79221020431901 - Стефан Николаев Попов

Реклама
Реклама
Реклама