Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/11851891 www.bgdnes.bg

С 370 лв. на месец оцелява стъклената Деси

Няма нормална баня и тоалетна, покривът й капе 

За малко да си отида, лекарите едва ме върнаха към живот, разкри 42-годишната жена 

Доли ЛУКАНОВА

370 лв.! Толкова се полагат всеки месец на стъклената Десислава Бошнакова от Девин. 42-годишната жена едвам свързва двата края, а цените на лекарства, храна и режийни не спират да растат. За сметка на това инвалидната пенсия на Деси намалява. След преизчисленията в началото на годината се оказва, че родопчанката получава по-малко от преди.

Реклама

"Проблемът е много сериозен. Взимам наследствено инвалидна пенсия, понеже нямам трудов стаж. Оправям се благодарение на семейството ми. Ако не са майка ми и брат ми, няма да мога да оцелея. Ако нещо се случи с тях, няма кой да ми помогне. Те са ми всичко", споделя с мъка пред "България Днес" борбената Бошнакова.

Изпитанията за Деси започват още с първата глътка въздух. При раждането е диагностицирана с остеогенезис имперфекта, или наричана още "болестта на стъклените кости". До момента има над 10 счупвания по цялото тяло, предизвикани от най-обикновени движения. Бошнакова внимава дори когато киха, защото има опасност да си счупи ребро. Изкривяванията й са страшни. Висока е около метър. Може да излиза от дома си единствено с инвалидна количка. И то, ако някой й помогне да седне в нея. Не може и да се храни сама. Помагат й близките. По време на пандемията майка й влиза в болница за операция. Деси остава с брат си, но и двамата са повалени от коронавирус.

"Изкарахме много трудни месеци. Брат ми Валери е много силен човек. Въпреки че беше болен, не ме остави. Аз не можех да дишам, имах 5% живот. Осем дена бях в интензивното сама, без майка, без никой. Едвам ме спасиха лекарите. После два месеца и половина нямах глас, не можех да говоря", спомня си за мъчителните времена девинчанката.

Днес Деси с болка споделя, че освен всички трудности у дома си няма нормални условия за живот.

"Нямам баня като баня, нямам тоалетна като тоалетна, покривът капе", допълва тя.

Семейната им къща има нужда от основен ремонт.

Всеки, който желае да помогне на борбената жена, може да го направи на:

Банкова сметка ДСК

IBAN: BG27STSA93004527699741

Титуляр: Десислава Емилова Бошнакова

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама