Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/13885646 www.bgdnes.bg

Гадателката на Берлускони Теодора Стефанова: Кръстаич ще класира България на европейско!

Дано най-накрая имаме стабилно правителство, което да даде шанс на спорта

Коя е тя

Теодора Стефанова от дълги години живее и работи в Италия. Тя е позната като личната гадателка на бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Освен това Теодора е и футболен коментатор в местните телевизии. Пред "България Днес" тя говори за най-актуалните теми във футбола. В края на този месец националният ни отбор стартира европейските квалификации с мачове срещу Черна гора и Унгария. Ето очакванията на Стефанова.

- Теодора, какво смяташ за българските футболни таланти, които играят в Италия?

Реклама

- Много сме горди с Никола Илиев, който е част от младежите на "Интер". Той прави чудеса, невероятен е. Смятам, че ще успее и ще наложи себе си в Италия. Аз направих вече 30 години, откакто участвам като коментатор във футболни предавания тук. Много местни специалисти предвиждат успешна кариера за това момче. Дай Боже да е здрав! Нека да не пропускаме и друг наш млад талант - Виктор Добрев от "Верона". Дават му възможност да играе и дори го викат при по-големите. За Димо Кръстев от "Фиорентина" също виждам добро бъдеще.

- Какви съвети би им дала?

- Младите момчета трябва много да дават от себе си, да показват постоянство, за да си извоюват мястото. Тук, в Италия, нищо не се дава даром. Ако си мислят, че трябва да познаваш някой, това отдавна вече го няма. Много чужденци играят в италианския футбол и конкуренцията е голяма. Много се гордея с българите, когато чуя, че са играли добре.

- "Монца", отборът на Берлускони, се представя много добре в калчото. Очакваше ли го?

- Да, моята прогноза за тях се сбъдна, каквото съм казала, това стана. Бях сигурна, че ще победят и "Ювентус", а никой не ми вярваше.

- Берлускони беше обещал автобус с проститутки на играчите, ще го изпълни ли?

- Вие не го познавате Берлускони, той е номер 1! С много развито чувство за хумор е. Когато каже нещо такова, той иска да надъха футболистите, да им даде някаква увереност. Толкова много неща може да каже той в кръга на шегата. Тези момчета си имат и приятелки, не вярвам, че са приели думите му буквално. Със сигурност паричен бонус може да им даде. Голям принос за успехите на "Монца" има и Адриано Галиани. Отборът не само ще се спаси, а ще се утвърди в Серия "А". Догодина ще се стреля още по-нагоре към евротурнирите.

Реклама

- Ти кой отбор подкрепяш?

- Освен за "Монца" аз съм миланистка. Когато двата отбора играха този месец, чувството беше уникално. Има психологическа умора в отбора на "Милан", усеща се някакво напрежение. Не се постигат резултатите от миналата година. Треньорът Пиоли работи много, но някак си не може да намери хармонията. Липсва един лидер в състава, защото Ибра не е в кондиция. Липсва ни втори Жиру. Кеси премина в "Барселона". Вратарят ни Татарушану не е в най-добрата си форма. При загубата с 2:5 от "Сасуоло" това просто не беше "Милан". И в управлението има неща, които трябва да се преразгледат. Малдини също е в шок и не може да си обясни какво се случва с тези футболисти. Сигурна съм, че "Милан" ще бъде на едно от първите четири места в края на сезона.

- Как виждаш битката за върха в Серия "А"?

- "Наполи" вече си спечели първото място. Напълно заслужено е, няма две мнения. "Интер" не е отбор за подценяване. "Рома", Моуриньо също диша във врата на лидерите. При "Ювентус" има големи скандали, това е горещата тема тук. Ние не сме съд, за да знаем каква е истината. Моята прогноза е, че ще дойде един нов фонд в клуба, ще влязат нови хора, преди да се пристъпи към някаква по-голяма продажба. "Ювентус" ше разреши финансовата си криза. Треньорът Алегри ще си тръгне, но ще има има нови предизвикателства пред себе си. Дилемата е кой ще го наследи - Конте или Зидан. За мен Зидан е фаворит. Не е изключено да чуем името на Монтеро или Пирло. Определено Дел Пиеро ще влезе в ролята на директор. Трябват имена, които милеят за "Ювентус". 

- Националният отбор на Италия ще се съживи ли, след като пропусна световното първенство в Катар?

- Манчини усилено ще работи и ще се докаже с по-млади футболисти. Ще се класират на следващото европейско първенство догодина със сигурност. Още е рано да се говори дали ще успеят да защитят титлата си. Тук, в Италия, беше голям шок, никой не очакваше за втори пореден път да не се класират на мондиал. Селекционерът има хъс и няма да се откаже, ще изгради ново ядро.

- 20 години! Толкова ще изминат от последното участие на България на голям футболен форум. Ще се класираме ли на европейското?

- Моята прогноза е - да. Ще успеем със сръбския треньор Младен Кръстаич. Но имаме още много да работим, ще се променят още много неща. Няма нищо вечно. До 2-3 години ще започне да се променя структурата във футболния ни съюз. Този процес е съвсем нормален. Националният отбор ще даде важна заявка, че нас ни има, тук сме! Момчетата слагат тази фланелка и знаят, че трябва да дадат максимума от себе си. Вярвам, че ще има добри времена за футбола в България, но трябва много да се инвестира. Стадионите трябва да се обновят, за да се върне публиката. Да се изградят бази за децата, нещата са крайно недостатъчни в момента. Имаме таланти, но трябва да направим още много за тях.

- Директорът в БФС Георги Иванов-Гонзо каза, че за България ще играят само български футболисти. Какво мислиш по темата?

- Вижте, не сме расисти. Но много е важно единствено и само българи да викаме в националния отбор на България. Дори и от смесени бракове да са, но да са българи. Работя с много чуждестранни хора от различни етноси, уважавам всички. В Италия също искат да вмъкнат това правило. Започват да гледат много сериозно към младите си таланти, които да носят националната фланелка. Виждаме и националния отбор на Франция, който е обратният пример...

- Кой ще стане шампион в България?

- При нас се знае - "Лудогорец". ЦСКА ще е догодина, това виждам, това казвам. Винаги може да се случи обрат, разбира се. Българското първенство е малко по-странно. "Лудогорец" вече колко години върви все напред, постоянни са. ЦСКА има голям шанс, но трябва да го изиграе правилно. "Левски" ще дръпне напред в един момент. Ще има непредвидена смяна на треньора още този сезон.

- Как виждаш политическото бъдеще на България?

- Ние, българите, трябва да си избираме лидерите, да се научим да имаме диалог помежду си, а не да злобеем и да сме завистливи. Бог да пази България! Дано най-накрая да има вече едно стабилно правителство, което да даде шанс и спортът, и всичко останало да се развиват в правилната посока. Не е само футболът, можем да се гордеем с художествената ни гимнастика, Григор Димитров, Сашо Везенков, ските... Младите хора не трябва да стоят на компютрите, а спортът да се възпитава в училищата.

Четете още

Никола Илиев от "Интер" пред "България Днес": С Кръстаич в националния можем да стигнем далеч

Никола Илиев от "Интер" пред "България Днес": С Кръстаич в националния можем да стигнем далеч

Гонзо наложи вето в националния отбор: Без натурализирани чужденци!
Гонзо наложи вето в националния отбор: Без натурализирани чужденци!

Гонзо наложи вето в националния отбор: Без натурализирани чужденци!

Връщат Божката Краев в националния

Връщат Божката Краев в националния

Десподов и Груев в битка за Футболист №1

Десподов и Груев в битка за Футболист №1

Реклама
Реклама
Реклама