Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/14127731 www.bgdnes.bg

Ракията на Кръстаич е по-слаба от гроздовата на Пената

Ето защо падат националите!

Стратега зареждан с домашен еликсир от приятели в Мировяне, сърбинът се гордее с кайсиева

Ракията на националния селекционер Младен Кръстаич е по-слаба от тази Стратега от Мировяне Димитър Пенев, който изведе България до бронзовите медали на световното първенство в САЩ-94, показва експертно проучване на "България Днес".

Реклама

Пената се зарежда с домашна гроздова от приятели в родното си село от много години, а през 90-те, когато отборът му мачка световни сили като Франция, Аржентина и Германия, посещава редовни сбирки на местни производители в мировянския "Хоремаг".

"В смесения магазин се събираха мъжете и всеки носеше за дегустация от своята продукция ракия - разказва пред "България Днес" кметицата на Мировяне Светослава Иванова. - Пенев често минаваше оттам и оставяше пари да се почерпят всички за негово здраве."

За местните производители на ракия е голяма гордост да снабдяват с гроздов еликсир знаменития треньор, който си пада по напитки с висок градус. В много ограничени количества, ракията се предлага и на кръчмари със заведение в столицата. Гроздовата домашарка е 55 градуса, но влиза меко и гали небцето. Ароматът на плод се усеща ясно, но ненатрапчиво, цветът на напитката е златист и грее в чашата. В това лично се убедиха трима репортери на "България Днес". Ракията развързва езика и е задължително да се консумира с хубаво мезе и в неголеми количества.

Пената обича да споделя приятни мигове на чашка с приятели и според мнозина именно способността на големия треньор да общува по непосредствен и открит начин с всички е важна част от харизмата му на обединител. Така по свой начин Пенев успява да накара непримиримите характери в състава на четвъртите в света да загърбят всякакви различия в името на националния отбор.

Настоящият селекционер на "лъвовете" Младен Кръстаич също е любител на ракията и горд производител на кайсиева, дюлева и сливова. Но напитките на сръбския специалист са "само" по 40 градуса. Кръстаич от години произвежда собствен алкохол и трупа пачки от доходоносния бизнес. Неговата ракия е една от най-хубавите в родината му и има куп спечелени награди. Цените са доста високи, но напълно отговарят на качествата на напитките, категоричен е Кръстаич. Един от специалитетите на треньора на България е кайсиевата, която е сред най-търсените от пиячите. Ракията се произвежда в Банатско Велико село, което се намира край Войводина. Кръстаич върти дестилерията заедно със своя приятел Мирослав Кнежевич, а еликсирът се прави в къща с над един век история.

Реклама

"Отворих кафене в центъра на Кикинда, днес е ресторант - разказва Кръстаич. - Като стана въпрос за ракия, моя приятелка ми каза, че във Велики село има много добри. Обадих се на пет-шест човека, дегустираха цял ден и дадоха отлична оценка. Това беше знак, че с Мирослав трябва да създадем марка. Да се чува за нея, да бъде разпознаваема."

Още през 2012 г. двамата приятели значително увеличават производството, като запазват качеството и създават марката "Хуберт". Засаждат овощна градина в Джала с по пет хектара дюли, кайсии и сливи. "Всеки плод, който отива за преработка, е от нашата овощна градина", гордеят се сърбите. Цените варират около 40-70 лева за бутилка ракия, обърнато в български пари. В началото Кръстаич и семейството му лично берат плодовете. Треньорът разкрива, че дори звездите на "Барселона" пият от неговата ракия. "И търсят още - добавя Кръстаич. - Иван Ракитич ми се обажда и пита: "Братко, кога ще дойде?" Моите хора от "Барса" са луди по нея."

Поне засега футболните рецепти на сърбина не дават добри резултати в националния отбор, за разлика от годините, когато Пената водеше отбора, подгряван от по-лютата мировянска гроздова. Дали Кръстаич ще напипа точния градус с младия тим на България, бъдещето ще покаже.

Четете още

Кръстаич бяга в Израел, къса с Боби М. по взаимно съгласие

Кръстаич бяга в Израел, къса с Боби М. по взаимно съгласие

Кръстаич да ходи да си вари крушовата ракия, избухна Мишо Мадански

Кръстаич да ходи да си вари крушовата ракия, избухна Мишо Мадански

Реклама
Реклама
Реклама