Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17273350 www.bgdnes.bg

КИЛИЯ за търговец на ТРЮФЕЛИ, обвинен в ДДС измама за над 9 МИЛИОНА

Пловдивският съд остави в ареста търговец на трюфели, обвинен в ДДС измама за над 9 милиона лева.

Апелативният съд в Пловдив остави без уважение жалбата на мъж, оставен зад решетките от магистратите в Пазарджик за данъчни измами. Според прокуратурата през декември 2022 г. той е направил опит да изтегли ДДС за възстановяване в размер на 9 668 423,75 лева при действителен в размер 263,75 лева.

Реклама

Пред властите мъжът приложил дневник, че за данъчен период месец ноември 2022 г. е направил покупки от доставчик на трюфели. Става дума за 2670 кг бял и 120 кг черен трюфел на обща стойност 35 912 160 лв. за дата 2 ноември. На следващия ден фирмата му по документи декларира пред НАП, че има продадени 1650 килограма бял трюфел на обща стойност 22 096 800 лв.

В Раздел "ДДС, подлежащ на възстановяване" в НАП София по случая е било образувано ревизионно производство, в хода на което била извършена насрещна проверка на посочената фирма продавач, при която не били представени документи за произход на стоката. Също така от данните по делото може да се направи обосновано предположение, че работници на друго дружество, също посочено в декларациите на обвиняемия, не са извършвали дейност по добив на трюфели в местността Црънча през месец ноември 2022 г., както е декларирал той.

Апелативните магистрати приеха, че определението на Пазарджишкия окръжен съд е правилно и законосъобразно. За престъплението, в което е обвинен търговецът, се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, конфискация на имущество и лишаване от права за заемане на определена длъжност. От събраните по делото доказателства можело да се направи обосновано предположение за вината му. Представител на Национален съюз на преработватели, търговци и събирачи на трюфели, гъби и горски плодове свидетелствал, че в горските местности около Пазарджик няма находища на бял трюфел, а количество над 4300 килограма, което е вписано в процесните документи с цел създаване на привидност, всъщност представлява добивът в страната ни на бели трюфели за три години.

Според магистратите при по-лека мярка за неотклонение от "задържане под стража" има опасност обвиняемият да извърши престъпление дори срещу правосъдието, както и да се укрие, тъй като пътува много често зад граница. Определението на Апелативния съд е окончателно.

Четете още

Със 160 бона мамят баща на дете с аутизъм

Със 160 бона мамят баща на дете с аутизъм

Имотна мафия напада Кофе Бабоне

Имотна мафия напада Кофе Бабоне

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама