Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17503374 www.bgdnes.bg

Адвокат закова общината с 30 бона за счупен глезен

За пореден път данъкоплатците плащат за безхаберието на управниците

Веска Волева призова хора да си търсят правата, иначе мерки няма да се вземат

Призовавам всички хора да си търсят правата при такъв тип инциденти, какъвто бе моят случай, само така общината ще бъде принудена да обърне внимание на дупките, на клатещите се плочки по тротоарите и няма да има такива инциденти.

Реклама

Това каза пред "България Днес" адвокат Веска Волева, която окончателно осъди Столичната община за 30 бона обезщетение, след като преди 4 години се спъна в разлепена плочка до Съдебната палата и счупи глезена си. Решението е на Върховния касационен съд и е окончателно.

"Преди да стане инцидентът и да си счупя крака, няколко пъти предупреждавах общината, но никой не обръщаше внимание. В момента не е по-различно. Например срещу хотел "Рила" уж правиха тротоарите, но сега има една голяма дупка, която стои една година и никой не взима мерки. И там сигурно в най-скоро време ще има същия случай", коментира състоянието на родните тротоари и бездействието на отговорните за това институции адвокат Волева.

"Смятам, че хората трябва да имат смелост, сила, ангажимент, доверие към адвоката си. Призовавам всички да си гонят интереса и да си търсят правата, защото само така общината ще бъде принудена да приведе това цивилизовано място в наистина такова."

По време на делото от Столичната община твърдят, че вината е на адвокат Волева, а не тяхна, защото не внимавала къде ходи.

"Какво означава да си гледаме в краката, след като се намираме в цивилизовано място, което трябва да бъде приведено в адекватен вид и удобно за живеене. В момента водя две подобни дела. В двата случая жена и мъж пропадат в шахта. Всичко е направено така, че да бъде замазано отгоре. В дълбочина нищо не е добре и наред, само на външен вид изглежда прилично", категорична е адвокат Волева.

Припомняме, че инцидентът стана на 16 август 2020 г., когато адвокат Волева върви с колежката си Мариела Спасова по ул. "Алабин" от ул. "Христо Белчев" към Съдебната палата. Точно там се намира и кантората й. Тогава Волева стъпва на отлепена плочка на тротоара, която се надига, и при опита да избегне удара от плочката адвокатката пада тежко. От удара ожулва и двете си колена, а левият й глезен се подува за секунди. Колежката й се обажда на сина на Волева, който идва и я закарва в "Пирогов", където лекарите установяват тройно счупване на ставата на глезена и я оперират, за да поставят винтове.

Реклама

Следват 3 тежки месеца, в които юристката първо е на легло и не се явява въобще в кантората си. Тя не можела и да се среща с клиенти, а контактувала с тях само по телефона. Налагало се да ползва помощ на близки за най-елементарните си нужди.

Малко след като се възстановява, Волева завежда иск за неимуществени вреди срещу общината за 26 000 лева, а пълният му размер е 50 хиляди. Съдът изследва състоянието на настилката в района, като според адвокат Спасова, която е дала показания, плочките по ул. "Алабин" дълго след инцидента са останали отлепени и клатещи се.

Експертиза на тротоара в района обаче показа, че към началото на 2021 г. настилката е годна, безопасна и няма липсващи или отлепени плочки, нито дупки и пропадания. Пред всички инстанции Столичната община настоява, че е налице съпричиняване на инцидента, защото пострадалата не внимавала и не гледала къде върви. Старши експертът от район "Средец" Гергана Кърджилова пък заяви пред СГС, че на ул. "Алабин" е извършен частичен авариен ремонт в края на 2019 г. и оттогава настилката е безопасна за пешеходците. Съдът цитира показанията й, че на ул. "Алабин" имало "малко колебаещи се, но не чак силно движещи се плочки". Тези показания бяха оценени критично от съдия Валерия Банкова и бяха ключови за решението на Темида.

"За съда е непонятно как е възможно една плоча от пътна настилка да е колебаеща се, освен ако не е отлепена", се казва в решението на магистратите. Първата инстанция обаче се съгласи, че има съпричиняване, защото адвокат Волева е била наясно с лошата настилка, защото редовно минавала оттам и дори писала две жалби до общината. На първа инстанция адвокат Волева получи 18 бона обезщетение.

Не така обаче прецениха апелативните съдии, според които поддържането на настилката е задължение единствено на общината и пешеходците не са длъжни да гледат всяка плочка.

Втората инстанция се съгласи, че Волева е познавала настилката в района, но подчерта, че състоянието на тротоара е било такова, че дори пешеходецът да е крайно внимателен, няма как да предвиди "коя точно плочка не е достатъчно добре залепена или коя междувременно се е отлепила от дъждовете и може да причини увреждане".

"Неизпълнението от страна на общината на задължението й да поддържа улиците и тротоарите в населеното място не може да бъде извинено с това, че гражданите трябва да преминават с повишено внимание през препятствията по тях", пише в решението си втората инстанция, която уважи изцяло частичния иск на Волева за 26 000 лева и още 4 хиляди за разноски и лечение.

Общината атакува решението пред ВКС, но върховните съдии отхвърлят всички аргументи и приеха, че няма основания за касационно обжалване. Решението е окончателно и е влязло в сила.

Четете още

Васил Терзиев със заплата като на министър - поне 9100 лв.

Васил Терзиев със заплата като на министър - поне 9100 лв.

РАЗГЕЛЕ! Ще оправят "водното огледало" на София

РАЗГЕЛЕ! Ще оправят "водното огледало" на София

Реклама
Реклама
Реклама