Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17600430 www.bgdnes.bg

Интерпол не издирва Паскал!

*Въпреки че е в центъра на скандала с Агенция "Митници"

*Обявеният за контрабандист №1 Никола Николов се оказва ченге, и то не какво да е

От Интерпол все още не са пуснали обявения за контрабандист №1 Никола Николов - Паскал за издирване, въпреки че именно той е в основата на корупционния скандал с шефа на Агенция "Митници" Петя Банкова и двамата й "съдружници" - баща и син Марин и Стефан Димитрови. За тях се твърди, че са подпомагали дейноста на Паскал и са му осигурявали чадър за определени суми.

Реклама

Контрабандистът е един от погнатите в участието в организирана престъпна група заедно с Банкова и баща и син Димитрови. Интересното е, че има неофициални данни за местоположението на Паскал, че от години си живее спокойно на 28 километра от Кавала, Гърция. Въпреки това родните власти са пуснали обвиняемия само и единствено за общодържавно издирване. Няма го нито за международно издирване, нито в Интерпол или Европол.

Вчера в интернет се появи снимка на членската карта на Паскал от Асоциацията на служителите от МВР, работили и работещи срещу организираната престъпност. На снимката се вижда, че обвиняемият е бил служител на МВР, което обаче официално не е потвърдено. Знае се обаче, че е бил агент на службите още от времето на Държавна сигурност. Работил или за контраразузнаването, или за Икономическа полиция, затова и останал в сянка.

Друго интересно е, че независимо от твърденията на МВР и прокуратурата, че Паскал действа като контрабандист от над 25 години, известният като Краля на цигарите няма досие в МВР и никога не е бил обвиняван и съден. Тоест официално Паскал нито е бил полицай, нито е бил обвиняем някога в живота си.

Контрабандистът е осветен през 2015 г., когато високопоставен източник от Агенция "Митници" разказва пред медиите, че Паскал е ощетил държавата с милиарди. Печалбата му била от контрабандно внесени цигари, дейност, с която безнаказано се занимавал през последните 25 г. Експерти тогава коментират, че само за месец прекарвал през ГКПП Капитан Андреево стока за около 130 млн. лв. От 17 тира месечно загубите за държавата от неплатени мита и ДДС били над 30 млн. лв., а митничарите на пункта прибирали от всеки камион по 100 хил. лв.

Николов понася само един сериозен удар. През 1998 г. контраразузнаването под ръководството на Атанас Атанасов, съпредседателя сега на ПП-ДБ, провежда операция, при която задържат три тира с контрабандни цигари, влезли от Гърция през ГКПП Ново село. В два склада в Хасково е открита още толкова нелегална стока, колкото в задържаните камиони. Изобличени са трима митничари и петима високопоставени служители на контраразузнаването и полицията в Хасково, работили за Паскал. След този случай името му повече не се споменава. Задържани са десетина души, но контрабандистът не е сред тях, защото по това време бил в Гърция, където се твърди, че е и днес.

Припомняме, че от няколко дни се провежда операция в Агенция "Митници", при коятэ задържана бе шефката на агенцията Петя Банкова, както и баща и син Димитрови. Освен работните места на обвиняемите в организирана престъпна група бяха претърсени и домовете им. От жилището на Петя Банкова бяха иззети единствено списъци с контрабандни канали, които тя е смятала да разбие и е имала оперативна информация за участието на служители от Агенция "Митници", които са прикривали контрабандните канали. В момента всички са в ареста без Паскал. Към групата бе прикачен и главният секретар на МВР Живко Коцев, който влезе в болница и не е получил обвинение.

Четете още

Нотариуса измести Компира!

Нотариуса измести Компира!

Кралят на цигарите - митичният Паскал е бивш кадър на ДС, спечелил е милиарди. Прочетете невероятната му история
Кралят на цигарите - митичният Паскал е бивш кадър на ДС, спечелил е милиарди. Прочетете невероятната му история

Кралят на цигарите - митичният Паскал е бивш кадър на ДС, спечелил е милиарди. Прочетете невероятната му история

Реклама
Реклама
Реклама