Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17969503 www.bgdnes.bg

Измамници тормозят от името на енергото

Бъдете внимателни! 

Жени се обаждат по телефона, представят се за служители и искат пари за услуги 

Измамници, които се представят за служители на енергото, тормозят граждани. Това се оплакаха абонати от Варна и Русе, които през последните седмици са получили лъжливи обаждания по телефона.

Реклама

"Звънна ми частен номер и вдигнах. Беше някаква жена, представяща се, че е от енергото. Нещо било станало на електромера, ще трябвало да дойдат и да го проверят, защото се съмнявали, че крадем ток. Щели да спрат тока на целия блок, докато не се платяло откраднатото или нещо такова. Спрях да я слушам и й казах, че няма как да ми звънят от енергото, защото дори не съм титуляр на сметката и няма откъде да имат моя номер. И тя започна: "Ама, госпожо, какво да напишем в доклада? Казах й да напише, че са измамници. Тя каза, ама като ползвате услуга, е редно да си плащате. Казах й, че аз си плащам, пожелах й хубав ден и затворих", разказа жена от Русе, която е била атакувана по новата мошеническа схема.

Обажданията се случват от скрит номер, на който не може да се звънне обратно. Вероятно опитите им са да отмъкнат парите от жертвите си или да се опитат да влязат в домовете им под предлог, че трябва да проверят дали няма кражба на ток.

Енергоразпределителното дружество, което покрива нуждите на населението в Североизточна България, обяви, че е запознато с опитите за измама и призовава хората да бъдат внимателни.

"Измамниците се представят за служители на компанията и уведомяват за манипулиран електромер, засечена кражба на ток и предупреждават, че ще изпратят екип, като съответно за "услугата" изискват пари от клиентите. Обръщаме внимание, че нямаме практика да се обаждаме на своите клиенти по телефона за извършване на услуга, освен в случаите, в които те имат подадено в компанията писмено заявление за услуга по ценоразпис. В тези случаи номерът от служител на компанията никога не е скрит и обикновено обаждането е от националния телефон на електроразпределителното дружество 0700 16161. Заплащането на заявените услуги е възможно единствено в центровете за обслужване на клиенти", посочват от дружеството.

Четете още

Фалшива Софи Маринова мами в мрежите

Фалшива Софи Маринова мами в мрежите

Задържани са "ало" измамници, представяли се за менте полицаи, бандитите лъжат възрастно семейство, че помагат на органите

Задържани са "ало" измамници, представяли се за менте полицаи, бандитите лъжат възрастно семейство, че помагат на органите

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама