Реклама
https://www.bgdnes.bg/laplandia/article/5921689 www.bgdnes.bg

Българските деца с най-много писма до Дядо Коледа

Резиденцията на добрия старец е като оживяла приказка

Молят го за здраве на роднини, не искат материални неща

Бисерка БОРИСОВА

Коледната магия не би била възможна без Дядо Коледа. А Дядо Коледа не би могъл да я осъществява без вълшебната си резиденция, наречена Санта Клаус Вилидж (Santa Claus Village).

Градчето на Дядо Коледа се намира на 8 километра от Рованиеми. От центъра на града до него се стига с автобус, като билетът в една посока е 3,90 евро. Автобусът минава на половин час.

Реклама


Когато човек стъпи за пръв път в Санта Клаус Вилидж, сякаш попада в приказка! Всичко в резиденцията на Дядо Коледа е направено така, че да поддържа коледната магия и коледния дух. Резиденцията е малка по площ, но не се залъгвайте - ще ви отнеме поне цял ден, за да разгледате всичко. Офисът на Дядо Коледа, пощата, ресторантчетата, магазините за сувенири са разположени в отделни дървени къщички. Те са като изрязани от приказките - с островърхи покриви, красива коледна украса и покрити със сняг. Докато се разхождате из резиденцията, навсякъде звучи коледна музика, която се носи от огромни озвучители.


В центъра на Санта Клаус Вилидж е поставен висок термометър. Посещението на "България Днес" и "24 часа" в резиценцията на Дядо Коледа съвпада с "меко" време - термометърът показва едва -10 градуса... Както вече стана дума обаче, студът не се усеща чак толкова зверски заради пълата липса на вятър и сухия сняг.
Друга голяма атракция в Санта Клаус Вилидж е линията, маркираща Северния полюс. Абсолютно ритуална снимка за всеки посетител е да се щракне как прескача тази линия, а след това - на цена от 5 евро, да получи сертификат, че е пресякал Северния полюс. Когато има сняг обаче, линията не се вижда. Затова в резиденцията на Дядо Коледа са измислили как никой да не остане разочарован. По протежение на границата на Северния полюс са издигнати красиви, високи колони с надпис Arctic Circle. Щом застанете до дях, значи сте преминали полюса! А после спокойно може да си поискате сертификата - стига джобът ви да не протестира.


Мястото, което задължително трябва да посети всеки човек в живота си, е вълшебната поща на Дядо Коледа! Ако шансът ви заведе там в най-усиленото работно време през декември, то може да се считате за истински щастливец! Около месец преди Коледа в пощата е истинска суматоха. Пълно е с туристи, основна част от която са деца. Има отделна витрина с подаръците, които малки и големи пращат на Дядо Коледа. В единия ъгъл е отделен и кът за снимки и селфита, защото Дядо Коледа е съвременен и в крак с всички тенденции.
Има и три масички, на които посетителите могат да надпишат картичките си. Всяка картичка, пусната от Санта Клаус Вилидж, получава уникална марка и уникален печат. Най-евтината марка струва 1,30 евро. В пощата има и две грамадни кутии за писма. В оранжевата може да пуснете картичките, които да отпътуват веднага към адресите върху тя. В специална червена кутия пък се пускат тези писма, които искате любимите ви хора да получат точно за Коледа.
"Изчисляваме точно необходимото време за всяка държава", обясняват в пощенската служба на Дядо Коледа.


По принцип добрият старец се стреми да отговори на всички писма. Но те са толкова много и постоянно се увеличават, че понякога пропуска. Това прави малчуганите много разочаровани. Затова в пощата са осигурили опция за тези родители, които искат да са сигурни, че детето им ще получи отговор от Дядо Коледа. Удоволствието не е безплатно. Подобна услуга струва 7,90 евро на писмо. Дават ви специална бланка, на която попълвате точно адреса си. Неудобството за българските родители е, че сред посочените езици за отговор нашият не фигурира и трябва да избират между английски, немски, френски, италиански, руски, испански.


В пощата на Дядо Коледа не очаквайте намусените лелки, познати от българските пощи. Всичски служители там са елфи! На касите, при картичките и марките - навсякъде ще ви се усмихне елф и ще направи всичко възможно, за да останете доволен.
Ние вадим най-големия късмет, защото помощ ни оказва началничката на пощата и най-важен елф там. След като разбира, че сме от България, тя моментално ни води до най-важната стена, където са складирани писмата от отделните държави. Всяка страна си има отделна кутия.
"Нямаме много посетители от България тук, но пък получаваме много писма от вашата страна", казва главният елф.

Реклама


И наистина - кутията на България е пълна, докато в кутиите на други страни се мъдрят по 2-3 писма! Напред с материала е и Италия. Италианчетата изобщо не изневеряват на манталитета в родината си. Освен че са изпратили писма с желанията си, са сложили и подаръци за Дядо Коледа. А подаръците също са типично италиански - играчки във формата на мотор, ферари...
Разбира се, елфите в пощата също знаят какво пише в писмата, преди да ги разпределят за Дядо Коледа.
"Обикновено децата искат играчки. Има и такива, които си посочват магазини и цени. Става ни жал, като видим такива писма. Българските деца обаче са различни. В повечето случаи не искат материални неща. Пишат ни много често за болни роднини и искат те да оздравеят. Пишат, че искат всички деца на земята да са щастливи", разказва главният елф в пощата. "Много ни се иска да виждаме повече български деца тук", допълва тя.
На централно място в пощата стои един огромен топ хартия. Оказва се, че това също е писмо. И то не какво да е писмо, а най-дългото писмо до Дядо Коледа. Написано е от 2110 ученици от 8 училища в румънския град Брашов. Дълго е цели 413,80 метра!
"Децата дойдоха и сами го донесоха. Дядо Коледа беше трогнат!", горди са в пощенската служба на добрия старец.


  Нашенче в златната
  колекцията на добрия старец

В самата резиденция на Дядо Коледа има подредени на стената в рамки десетина писма, които са му се сторили най-интересни. Тук попадаме на бинго: от милионите писма, които получава, Дядо Коледа е отделил една шепа и едно от отделените писма е на българско дете! Името и адресът на нашенчето са скрити, но писмото е старателно изписано с бял химикал върху червена хартия.


"Мили, Дядо Коледа, тази година ще си пожелая една шейна. Тя издържа до 75 кг. И е с метална конструкция. И другото, което искам, е една коледна книга. Тя е с коледни игри и забавления и с 1000 стикери и картонени фигурки. Аз много слушах през цялата година, свирих, танцувах в балетната зала", пише българчето. Хвали своя преподавателка и не пропуска да напомни на добрия старец, че ходи и на шах. "Може дори повече неща да ми изпълниш", дава то накрая позволение на Дядо Коледа.


     Писмата стават вълшебни

Освен в резиденцията на Дядо Коледа писмата до добрия старец може да се изпратят във вълшебната пощенска служба на Санта Клаус парк. Паркът е нещо като коледен ДДиснилендУ и се намира на 4 километра от Санта Клаус Вилидж. Входът е около 30 евро. Освен поща вътре има вълшебен тунел, през който минава влакче, зала с ледени скулптури и леден бар, в който ви чака красива ледена принцеса. Има и работилница за подаръци, изработени от готите. За наша гордост на стената се мъдрят и играчки с надпис България. В Санта парк има и училище за елфи, а гвоздеят е красиво представление на елфи акробати. След края на шоуто те задължително минават през публиката и се ръкуват с нея, което е неописуемо вълнение за децата.
Част от атракционите са с допълнителен вход. За пощата обаче не трябва да плащате нищо. В нея също работят усмихнати елфи, а основната аткракция там е вълшебна машина. Минавайки през нея, нахвърляните на куп писма излизат красиво оформени в пакетчета с вързани панделки. В съседство пък автоматична ръка красиво изписва обратните адреси. Писмата са толкова много, че "текат" през стъклени тръби на тавана. "Няма никаква опасност вашите да се загубят. Всяко писмо, попаднало тук, става вълшебно!", обяснява ни елфът.

Реклама
Реклама
Реклама