Реклама
https://www.bgdnes.bg/laplandia/article/5936658 www.bgdnes.bg

Българчета в работилницата на Дядо Коледа

Помагат на елфите да правят подаръци

В Училището за елфи се ходи на пръсти, Ледена принцеса черпи в леден бар

Бисерка БОРИСОВА,
     Лапландия

Снимки: Авторката

Дядо Коледа не би могъл да приготви всички подаръци за децата по света без подкрепата на своите верни помощници - елфите.

Елфите са на особено почит в Лапландия. Хем са митични същества, хем са навсякъде - ще ви се усмихнат в резиденцията на Дядо Коледа, час по-късно и на щанда в местния мол. Няма как да ги объркате - всички имат елфски носове и уши, носят червени островърхи шапки и типичното за елфите червено елече.

Реклама

Елфите с удоволствие споделят чудесиите си с всеки желаещ. За целта в Санта Парк функционира специално Училище за елфи. Входът за парка е 35 евро за възрастен, като той е разположен на 4 километра от Санта Клаус Вилидж. Пред вратите на елфското училище винаги има струпани десетки хлапета, които с нетърпение чакат уроците на професорите елфи. За да стигнете до "класната стая", първо трябва да платите допълнителна такса, а след това да минете през нисък, тесен тунел, през каквито се провират вълшебните елфи. За по-височките родители второто си е истинско предизвикателство и още по-истинско забавление за децата им.


Класната елфска стая е поредното приказно място в земята на Дядо Коледа. Столчетата в нея са тапицирани дървени трупчета. Навсякъде по стените има накачени коледни чорапчета и играчки, които сякаш ви потапят в приказка. Има и глобус, за да следят елфите посоките. На една от стените е най-важното нещо: огромна светеща карта, която показва за коя страна подаръците вече са готови! Уви, България не свети на картата, явно не сме били от най-добрите през годината и ще трябва да чакаме.


Професорите елфи обясняват, че за да се стане елф, са нужни 100 години учене, но за нашето полуелфско обучение ще са достатъчни и 30 минути. За да си истински елф, трябва да си много добър през цялото време. Да не лъжеш, да не мамиш, да не крадеш, да не обиждаш, да не нараняваш. Питаме, при това положение политиците имат ли шанс да станат елфи. Нашите професори споделят, че през живота си - единият на 300 години, а другият на 700, такова нещо не са виждали...


Обучението включва декорация на коледни сладкиши, тихо ходене на пръсти и минаване през стени и прозорци. Хлапетата с лекота се справят с първите две задачи. Всички се провалят на третата, въпреки че елфите повтарят номера няколко пъти. "Не видяхте как минахме през прозореца, защото го правим светкавично", обясняват те, а децата са убедени, че е точно така. Накрая всички получават диплома, че са завършили елфското школо.


Неудобството и за елфи, и за посетители, е, че часовете в училището се водят на финландски и английски. И за да разберат нещо децата, трябва или да говорят тези езици, или родителите им да могат да превеждат. Така че, преди да посетите елфското школо, наблегнете на езиците в обикновеното училище!
До училището е разположена и работилницата за подаръци. В нея посетители от различни държави са показали уменията си и са помогнали на елфите. С гордост установяваме, че на част от стената между подаръчетата се мъдри и надпис BULGARIA! Ами нашите подаръци си ни изглеждат най-хубави! А малко под тях картинката става още по-родна - някоя ръчичка е изписала над творението си на кирилица ВАРНА!

Реклама

Наблюдаващият производството елф кима одобрително с глава. "Имаме малко посетители от България, но са много сръчни и с много фантазия", обяснява ухиленият елф, докато ни подава четка и приканва да изпробваме въображението си.
В Санта Парк доказателството за добро въображение е на всяка крачка.

Голяма атракция за децата е подобие на влакче на ужасите, само дето вместо с ужаси тунелът е пълен с приказни герои. До работилницата се намира и нещо наистина вълшебно, като от приказката за Снежната кралица! Това е Ледената галерия. За да влезеш вътре, трябва да облечеш специална бяла шуба. А когато се озовеш в галерията, там има леден бар, леден трон, ледени фигурки на различни животни. Всички са осветени от приглушена цветна светлина. А на бара ви чака Ледената принцеса. За разлика от злата Снежна кралица, Ледената принцеса е винаги усмихната и не отказва снимки. Питаме я как издържа да стои постоянно сред ледовете. "Аз съм принцесата на ледовете, не усещам студ", обяснява усмихнато тя.


За да разтопим ледовете, след снежната галерия влизаме в най-сладкото място в Санта Клаус Парк. Буквално най-сладкото - пекарната на коледни сладкиши. Тук вече ще се почувствате като Хензел и Гретел! Само дето няма зла вещица, а усмихната Госпожа Канелена Сладка. Около нея в красиви бурканчета са разположени всевъзможни коледни сладкиши във формите на сърца, звездички, коледни човечета.

Ако пожелаете, можете да украсите някоя от тях и след това да си я закупите. Цената е около 3,00 евро за сладка.
По обед в Санта Клаус Парк започва най-голямата атракция - шоуто на елфите акробати. Около 20-минутното представление наистина е много приятно за гледане. След края му елфите минават из публиката, ръкуват се със зрителите и им обясняват, че трябва винаги да вярват в коледната магия.


     Рецепта за виното
     на Добрия старец

На 3 минути пеша от Санта Парк се намира най-новата атракция на Рованиеми - Arctic TreeHouse Hotel. Почти цялото съоръжение е от стъкло! Може да си лежите и да гледате Северното сияние! И да отпивате от любимото топло вино на Добрия старец - Glogg, за което ни дадоха рецепта.

Необходими са ви:

750 мл сухо червено вино
350 мл водка
1 пръчка канела
1 парче 3-4 см пресен джинджифил
портокалова кора от 1/2 портокал
5 зърна карамфил
2 чаени лъжици кардамон (с шушулките)
1 ванилова шушулка
150-300 г захар

Водката се изсипва в буркан с капак. Добавят се подправките. Бурканът се оставя за 24 часа. Прецежда се и се изсипва в тенджера. Добавя се виното и захар на вкус. Загрява се на умерен огън, докато захарта се разтопи, но сместа да не завира.
И нека ви е весела Коледата!

Използват Рудолф като магарето Марко

Няма да изядем всички елени, обещават лапландците

Истинският Дядо Коледа продължава да обикаля света само и единствено с шейна с елени, ръководени от елена Рудолф. За Рудолф се носят много легенди - че пие като казак, щурав е и често се налага Дядо Коледа да го вкарва в правия път. Всъщност това изобщо не е вярно. Рудолф и събратята му живеят в специална ферма за елени в резиденцията на Дядо Коледа - Санта Клаус Вилидж, и са по-кротки от агънца!


Елените са накичени с коледни наметала и дрънкулки и изглеждат точно като от картичките. Кротки са, дори страхливи. На посетителите се разрешава да ги нахранят с топка мъх, но не и да ги галят. Пред фермата има запален огън, на който туристите да се постоплят, преди и след като са се повозили на шейна с еленски впряг. Германски туристи дори успяват да изпекат на този огън надениците си, набучени набързо на елхово клонче, и карат туристи от Хонконг да онемеят...


Возенето в шейна с еленски впряг е нещо наистина забавно. Посетителите биват омотани като пашкули в кожи, за да не усещат студ. С подходящо облекло и достатъчно кожи студ не се усеща дори при -20 градуса.
В земята на Дядо Коледа елените са повече от хората. Отглеждат се така, както по нашите земи магаретата. Но ние поне не ядем Марко, докато в Лапландия Рудолф става основно ястие! За праха от еленови рога пък се говори, че бил като виагра.


"Знам, че светът ни гледа накриво и смята, че ще изядем всички елени на Дядо Коледа, но ви уверявам, че няма такава опасност", успокоява с усмивка читателите на "България Днес" и "24 часа" Кристиан Северес, собственик на ресторанта с традиционни рецепти с еленско месо в Рованиеми Aitta Deli&Dine.

Опиталите еленско месо твърдят, че има специфичен вкус, който не всеки чужденец харесва. За вегетарианците има сладкиши във формата на елени. Финландската кухня определено не е за вегетарианци. Освен елените, които ядат мъх, всичко останало не сяда на масата без месо. Храната в земята на Дядо Коледа е като коледен подарък - цветна и примамваща.


Лапландците признават, че имат още грехове по отношение на Рудолфците. "Като живеят по-дълго с хора, елените оглупяват, изскачат пред колите, стават инциденти", споделят в Рованиеми. "Но елените на Дядо Коледа са други - няма опасност да се блъснат в самолет!", успокояват те.

Реклама
Реклама
Реклама