Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/17951313 www.bgdnes.bg

Защо октоподите не живеят в Черно море? Ето къде и как да ги уловим!

*Мекотелото има уникално ДНК

*За да уловим животното с 3 сърца и 8 пипала, трябва да отидем до Гърция

В истинска мания сред българските риболовци се превръща уловът на октопод. За съжаление това мекотело, както и калмарите не се срещат по нашето Черноморие. Причината е, че Черно море е не е достатъчно солено за тях, а освен това обичат по-топли води.

За сметка на това октоподът е доста широко разпространен по гръцките брегове на Бяло море, както и на Йонийско море. Методите за улов са доста различни от тези, които прктикуваме за повече риби. Мнозина начинаещи се питат - как да хванем жив октопод?

Реклама

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да разберем какво представляват тези животни. Уникалното е, че те са единственият вид на планетата с напълно различна ДНК от всяко друго същество. Октоподът е най-умното безгръбначно на Земята, в тялото му има около 300 милиона неврони. То може бързо да променя формата си, което позволява на октоподите да се промушват през малки процепи. Стратегиите му за защита от хищници включват изхвърляне на мастило, използване на камуфлаж и заплахи, способност да плува бързо във водата до 40 км/ч. Октоподите активират различните цветове като стягат и отпускат подкожните си мускули. Преди време учен документира октопод, който в рамките само на час сменя цвета си 177 пъти.

През по-голямата част от живота си октоподите плуват сами. Дори когато дойде време да се чифтосат, мъжкият изобщо не доближава женската, а само й изпраща "пакетче" със семенна течност, която тя прибира. Пипалата на октоподите са осем и могат се възстановяват, ако някое бъде скъсано. Средно на едно пипало има по 240 вендузи, което прави обща сметка от 1920 вендузи. Всяка една от тях може да вдигне товар с тегло до 15 кг. Тъй като кръвта им е изключително богата на мед, нейният цвят не е червен, а син. Октоподите имат три сърца. Докато животното плува, главното сърце спира.

Октоподите са хищни животни. Хранят се основно с риба, ракообразни, миди и дори дребни птици. Тези животни живеят по дъното, като предпочитат скалисти местности, големи камъни и дупки по дъното. Октоподите са любопитни и нападат почти всичко, което се движи покрай тях. Местните рибари ловят октоподи чрез изкуствен силиконов рак, дълъг около 8-10 см и с монтирани куки в него. Отдолу се поставя оловна тежест около 100 грама. Замята се навътре и бавно се придърпва през няколко секунди. Когато октоподът се закачи, засича се рязко и се навива, без да се спира. Абсолютно задължително е използването на кеп, с който мекотелото да бъде загребано още под водата. Покаже ли се над повърхността, октоподът почти винаги се пуска от примамката и се откача. Методът може да се практикува и без да се използва въдица.

По правило октопод под половин килограм се счита за твърде дребен и се връща обратно. В същото време могат да се уловят парчета по 5-6 кг, които са трофейни. Първоначално месото е много жилаво и трябва да премине през специална обработка. Единият вариант е да се замрази за 24 часа. Ако се готви пресен, преди това октоподът трябва да се удря в скалите или камъните най-малко 50-60 пъти, за да стане се отпуснат мускулите му и да стане крехък. Гмуркачи ги ловят успешно с харпун, копие или кука. Доказано е, че октоподите не усещат болка и много често биват улавяни повторно след откачане или връщане обратно във водата. Наслука! 

Истински деликатес! Пригответе го по гръцки

Реклама

Кулинарните качества на октопода са несравними. Този деликатес е много хранителен. 100 грама от месото му съдържат 139 калории, само 2 грама мазнини, 25 грама протеини, 45% от препоръчителната дневна доза желязо и 510% от дневната доза витамин.

Рецептата за маринован октопод на скара с риган и чесън по гръцки направо ще ви накара да си оближете пръстите. 1 средно голям октопод е достатъчен за 4 порции. Нужни продукти са още 1 глава лук, 1 морков, 1/2 глава целина, 2 скилидки чесън, 2 стръка пресен риган, 2 с.л. зехтин, 1 лимон, морска сол

Изчистеният октопод се сварява в тенджера с вода и нарязаните на едро лук, морков и целина. Добавят се и две коркови тапи, защото месото става по-крехко, поради ензимите, които се съдържат в корка. Месото на октопода е готово, когато лесно се пробожда с вилица - около 40 минути.

Пипалата на октопода се отрязват, а тялото се нарязва на парчета. Мариноват се за 30 минути в хладилник със счукан чесън и нарязан на ситно риган. Месото на октопода се изпича за около 8 минути на силно загрята скара, като се обръща често. Поръсва се с лимонов сок, още докато се пече. Октоподът се сервира, полят със зехтин и морска сол. Върви и с леки, и с тежки питиета. Наздраве! 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Семейство от САЩ изненадващо се сдоби с 50 октоподчета (Снимки)

Семейство от САЩ изненадващо се сдоби с 50 октоподчета (Снимки)

Азис напипа големия октопод

Азис напипа големия октопод

Ставрос - евтина опция за незабравима ваканция

Ставрос - евтина опция за незабравима ваканция

Учени откриха нов гигантски октопод

Учени откриха нов гигантски октопод

Реклама
Реклама
Реклама