Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/4905923 www.bgdnes.bg

Лавракът е хит в Турция

Егейското крайбрежие на Турция привлича туристи от цял свят. През лятото известните курорти Кушадасъ, Мармарис, Айвалък и др. са пълни с чужденци. Осезаемо е и българското присъствие. Очевидно нашенците предпочитат гостоприемството и темперамента на комшиите пред доста по-сдържаното отношение към българина по Черноморието ни.
Мнозина нашенци тръгват за Егейска Турция, допълвайки багажа си с въдица - да могат да се насладят и на своето хоби. Рибното разнообразие е впечатляващо. Достатъчно е човек да надникне по сергиите из пазарите или да се загледа във витрината на безбройните рибни ресторантчета по курортите и ще се убеди, че там рибата е сред предпочитаните морски деликатеси.
Турците особено ценят лаврака и ципурата. Те са и най-скъпите риби, предлагани на пазара. Но и най-трудни за улов. За един турист, решил да разнообрази забавленията си от брега или от някой удобен кей, има по-достъпни възможности - средиземноморски сафрид (доста по-едър от нашия), карагьоз, кефалови риби. Достатъчно е човек да вземе подходящ прът с макара и да се потруди с набавянето на някаква стръв. Най-лесно е с мида - черупката се чупи и вътрешността се нанизва на куката. Става и с филе от дребна риба, която се намира на всяка сергия. Ползва се масивно олово и вързана до него единична морска кука. Просто и лесно, стига да се избере чист от скали район, за да се избегнат закачки. По-предвидливите се запасяват с бели червеи от България - вършат работа, но за тях трябва хладилник, за да се запазят при пътуването.
За по-напредналите препоръчваме монтаж на сбирулино и замятане на дистанция - така има всички шансове да се закачи някои солиден зарган, поне двойно по-голям от тези, които познаваме от нашето море. На жива рибка, заметната навътре от самата плажна ивица, може да налети някой лаврак, а да хванеш такава риба от Егейско море е престижно и за самите турци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама