Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/11992554 www.bgdnes.bg

Образ на Иисус се яви в картина на Преподобна Стойна

Щастлива поличба за България в платно на Иво Дунчев

Бях чувал за подобни чудеса, а сега едно от тях стоеше пред очите ми, казва Румен Леонидов

Портрет на Преподобна Стойна е завършен, след като художникът Иво Дунчев няколко пъти го е започвал отначало. Творецът решава, че картината най-после е готова, полагайки последния щрих. Но истината се оказва различна. Платното заживява своя собствен живот, след като Дунчев вече е прибрал боите и четките.

Реклама

На гърба на творбата, изобразяваща неканонизираната българска светица Стойна Преподобна, изплува образ, който удивително напомня образа на Иисус Христос.

Снимки на картината на Дунчев от двете й страни са публикувани в социалните мрежи и следват многобройни коментари. Хора от цяла България с вълнение споделят, че на гърба на платното по тайнствен начин се явил именно образът на Спасителя. Близък приятел на Иво Дунчев е известният писател и общественик Румен Леонидов и именно той е сред първите, които са поканени да видят портрета на Стойна.

"Бях чувал за подобни чудеса, сега едно от тях стоеше пред очите ми - каза Леонидов пред "България Днес". - Замълчах миг, два и само успях да се прекръстя три пъти, виждайки на гърба на картината образа на Спасителя Иисус Христос. Не знам аз с какво съм заслужил такова блаженство на духа, което изпитах. Но знам заради какво прекрасният ми приятел Иво го е получил този знак. Няма нужда да си религиозен, за да те побият тръпки от видяното. И да си речеш, и да има Бог, и да няма, ти живей сякаш го има."

Румен Леонидов е сред изследователите на живота и чудесата на Преподобна Стойна, които правят така, че днес храмът "Свети Георги" в Златолист, където е живяла и е погребана светицата, да бъде преоткрит и посещаван от хиляди миряни.

"От години съм обсебен от стоицизма и нечовешката духовна сила на Преподобието - казва Леонидов. - Покрай това ми морално увлечение заразих и почти всички читави приятели. Между тях е и художникът Иво Дунчев, който, без да изпада в прехласване по боговите потайности, е сроднодушник. Когато ми показа най-новите си картини, в които наред със Стойна блестяха и други български светии, останах много приятно изненадан. Но след поредицата ми от възклицания настъпи гробна тишина. Иво обърна единия от трите портрета на Преподобна и си глътнах граматиката."

Реклама

Творецът признава, че изобщо не е очаквал произведението му да има такъв ефект.

"Когато видях образа от обратната страна на портрета на Преподобна Стойна, много се озадачих - признава Дунчев. - Започнах да работя по тази картина с притеснение в себе си. Не се получи от първия път. Започвах я два-три пъти наново. Проучвайки данните за светицата от Златолист, разбрах, че тя е била красива жена, въпреки че е незряща и като дете е боледувала от шарка. Стойна е била висока, руса, хубава българка. Отне ми доста време, за да я изобразя по начина, по който исках да изглежда картината. Честно казано, трудно ми е да кажа какво би могло да означава изображението от другата страна на портрета. Коментирах го с мои близки, които са по-запознати с духовните знамения, и според тях това е добър знак. Хубава поличба за България и българите, защото Преподобна ни закриля от небето и нейните молби стигат до Бог."

Преподобна Стойна не е канонизирана за светица от Българската православна църква, но многобройните истории за чудодейни изцеления в храма "Свети Георги" в Златолист не остават незабелязани от духовници.

"Заслужава си житието и цялата история на Преподобна Стойна да бъдат проучени по-сериозно и подробно - казва отец Борис, игумен на манастира "Свети Мина". - Свидетелствата за нейните чудеса, които продължават и в наши дни, са многобройни. Знае се, че процесът на канонизация е сложен и дълъг, някои светци са били приети за такива дълго след смъртта си. Обичта, която хората имат към Преподобна Стойна, навежда на мисълта, че си струва да бъдат проследени нишката на нейния живот и духовния й принос към светата църква.

Четете още

Преподобна Стойна призната приживе за светица

Преподобна Стойна призната приживе за светица

Прокоба за крадците от Преподобна Стойна

Прокоба за крадците от Преподобна Стойна

Реклама
Реклама
Реклама