Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/15649495 www.bgdnes.bg

84-годишният художник Никола Митов-Кумарицата: Ванга разкрива кражба на знаменита картина

Пророчицата ми каза, че портретът ми на княз Дондуков е продаден в чужбина срещу "много валута"

Ванга разкрива мистерия с безследното изчезване на картина №1 у нас през 1978 година - фамозният портрет на княз Дондуков. Платното е изнесено в чужбина срещу огромна сума. Пророчицата доверява истината пред нейния автор, 84-годишния днес легендарен художник Никола Митов-Кумарицата.

Реклама

През 1978 г. Кумарицата печели първа награда на Националната обща изложба "Лудогорие" в Разград с портрет на "Княз Дондуков-Корсаков", създаден с перо - негов предпочитан стил.

"Останах смаян! Това беше най-голямото ми постижение. Когато приключи изложбата, този портрет изчезна безследно и никой не може да каже къде е. Често пъти идва Ванга при мен и ми казва: "Ти си талантлив и няма да се отказваш. За портрета не мисли, защото той не е в България вече. За него е платено с много валута". И толкоз. След тази картина започнах серия от много портрети, много пейзажи, много къщи. Перото изисква смелост. Спомням си, че докато не направих очите, погледа, вътрешното му състояние, друго не пипах. Защото вътрешната психология на един портрет е най-силното нещо", сподели творецът при откриването на неговата изложба на площад "Свети Дух" в квартал Кумарица на Нови Искър. Родното място на талантливия творец, от което произлиза и неговото прозвище.

Митов е първи братовчед с Георги Аспарухов-Гунди. Двамата са деца на две сестри от Войнеговци - Мара, майката на Гунди, и Симеонка.

След фаталната 1971 година, в която Гунди загива при тежка катастрофа заедно с другия футболен любимец на поколения българи Никола Котков, Митов рисува портрет на своя близък роднина. Изображението на "синята" деветка е отхвърлено година по-късно на Общата художествена изложба "Човекът и трудът".

Никола Митов успява да се срещне с уредника на галерията, който му разкрил истината. Началникът на журито Дечко Узунов по партийна линия получил справка и отсякъл, че портретът не може да бъде изложен редом с другите.

Реклама

Кумарицата забравя за съществуването на портрета на Гунди близо половин век. Заради обидата от решението на Дечко Узунов художникът изхвърля картината, като преди това отпечатва образа на Аспарухов върху амбалажна хартия. Тази хартия открива случайно при поредното преместване на своето ателие в началото на 2017 г. И тогава решава да вдъхне нов живот на легендарната картина, вече превъзмогнал обидата - за да се помни образът на неговия първи братовчед и да не забравяме паметта на легендарния футболист.

Повече от половин век по-късно творбата продължава да живее своя нов живот и беше показана на откриването на изложбата на Кумарицата в Нови Искър. Официални лица и любители на творчеството на Митов се насладиха на прочутата картина и се снимаха с нея и автора й. Сред тях бяха кметът на Нови Искър Даниела Райчева, заместник-кметът на София Мирослав Боршош, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, Татяна Георгиева - председател на Комисията за децата, младежта и спорта към СОС, и Стефан Марков, който оглавява Комисията по финанси и бюджет в СОС.

Митов си спомня как заедно с баща си и брат си е сложен на стадион "Герена" (по-късно кръстен на Гунди) да пазят реда по време на поклонението на централния нападател на "Левски", обявен посмъртно за най-добрия футболист на XX век. А по-късно отишъл с майка си в родния дом на Аспарухов в столичния квартал "Редута". Тогава леля му го прегърнала силно и му разкрила, че семейството е получило телеграма от краля на футбола Пеле, в която пише: "Госпожо, вие не трябва да скърбите за него, вие трябва да живеете с неговата слава".

Художественият път на Никола Митов е много дълъг и започва още от дете. "Сега съм на 84 години и мога да кажа с чиста съвест - това можах, това направих. С цялото вътрешно усещане, което съм имал да потърся онова, което друг не може да види. Да рисуваш значи да обичаш много живота. Тогава чувстваш, че живееш. И това е твоето богатство", добавя Кумарицата.

Четете още

Организатори и участници на "Сурва" в кв."Гниляне" единни: Надминахме очакванията си! Чувството бе неописуемо!

Организатори и участници на "Сурва" в кв."Гниляне" единни: Надминахме очакванията си! Чувството бе неописуемо!

"Сурва" се завърна в Нови Искър

"Сурва" се завърна в Нови Искър

100 бедни семейства в Нови Искър с подарък за Коледа
100 бедни семейства в Нови Искър с подарък за Коледа

100 бедни семейства в Нови Искър с подарък за Коледа

Даниела Райчева е "Кмет на годината - социален партньор на Синдиката на българските учители" за 2022  г.

Даниела Райчева е "Кмет на годината - социален партньор на Синдиката на българските учители" за 2022 г.

Реклама
Реклама
Реклама