Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/15955811 www.bgdnes.bg

Изумителни чудеса на св. Иван Рилски: Петкана проговаря, Мара пребори рак

Таня се сбогува с глухотата след 22 години тишина 

Огромно чудо! Мара Здравчева от Бургас се избавя от рак след молитви и преклонение пред покровителя на българите св. Иван Рилски.

Жената се разболява от рак на стомаха и продала къщата си, за да се лекува. Никакви лекарства, дори и най-скъпите от САЩ, не й помагат.

Реклама

Тогава става чудото. Тя получава съновидение, в което й се казва да отиде в Рилския манастир и там ще се излекува. Още вечерта след пристигането си в светата обител жената пожелала да й бъде направен молебен пред мощите на св. Иван Рилски. Мара се молела усърдно със сълзи на очи и по време на молитвата усетила сякаш ток минава през нея.

"Когато целунала ръката на светеца след молебена, тя усетила, че целува жива, топла ръка. От църквата излязла съвършено здрава и сега е напълно добре. Няма никакви следи от тази тежка болест", споделя близката приятелка на Мара Стаматка Карнакова пред манастирския библиотекар, който записал чудото в своите записки.

На 19 октомври почетохме паметта на скромния отшелник в Рила планина, който продължава да цери чудодейно и стотици години след края на своя земен път, а мнозина миряни си спомниха за безбройните чудодейни изцеления по застъпничеството на светеца.

70-годишната Петкана Илиева от свогенското село Брезе също усеща чудесата на светията. Повече от десетилетие жената е няма и малко безпаметна. Петкана посещава пещерата, в която е живял светецът, и се покланя на всички свети места. За нейно здраве свещеник прочита акатиста на св. Иван Рилски.

Постепенно по време на нейното пребиваване в манастира жената започва да проговаря, а когато се качва на влака, за да заминава, вече говори напълно.

Чудото осенява и Таня Караризова от Пловдив. При боледуване със силна температура жената напълно оглушава с дясното си ухо. Ходи при много лекари, но никой не успява да й помогне. Страданията на Таня продължават двадесет и две години.

Реклама

Изгубила вече надежда за спасение, жената получава покана от свещеноиконом Ангел Василев да посети Рилската обител с група поклонници. Отивайки на святото място и слушайки беседата на библиотекаря архимандрит Климент Рилец за чудесата на св. Иван Рилски, който възвърнал здравето на много болни, страдащи от различни тежки болести и недъзи, в Таня се събужда надеждата, че светецът може да помогне и на нея отново да прочуе с дясното си ухо.

"На другия ден със силна вяра и надежда си направих параклис пред чудотворната икона и си взех осветен памук от ковчега с мощите на светеца. Отивайки на гроба на св. Иван, си умих болното ухо на аязмото", разказва Караризова.

Не след дълго жената се събужда през нощта от силен шум в ушите. Става от леглото, коленичи пред иконата на св. Иван Рилски и се моли горещо да прочуе и с болното си ухо. Взима от памука, който пази като светиня от Рилската обител, и го слага в болното ухо. След което заспива.

"Рано сутринта се събудих от шума на колите, които минаваха по нашата калдъръмена улица. Какво беше моето учудване и моята радост, като разбрах, че вече чувам и с дясното ухо. В изблика на голяма радост се развиках и събудих мъжа си и домашните ми, които научиха за моето чудесно изцеряване. Ето вече близо три месеца оттогава чувам с двете си уши", споделя пред архимандрит Климент изцерената жена.

Това са само част от множеството истории за чудодейни изцеления със силата на искрената вяра, които библиотекарят на Рилския манастир грижливо събира в продължение на цели 40 години. Климент Рилец записва и подрежда разказите на благочестиви християни и подбира 58 непубликувани чудеса на св. Иван Рилски, подбирайки ги от по-голяма сбирка, съдържаща 341 чудеса.

8-годишният Асен чува за първи път

Съхранена и запазена в Рилската обител е и разтърсващата история на 8-годишния Асен. Детето още като бебе показва признаци, че не чува. Родителите му го водят при много лекари, но медиците така и не могат да го изцерят.

"Най-сетне решихме с пълна вяра в Бога и в неговия Божи угодник св. Иван Рилски Чудотворец на Кръстовден да го доведем в светия манастир и щом го поднесохме и целуна светите мощи на светията, и като го запоихме от светото аязмо и му умихме главата и ушите, и о, Боже: за наша радост детето Асен прослуша! Чест и слава да бъде на св. Иван и с неговите молитви да го пази здрав и весел през всичките дни на живота му. От радост на душата ни поднасяме на свети отец Йоан нашите скромни благодарности. Подписвам се саморъчно: В. Иванов Каракашев, с. Махала Рибник, Петричка околия", пише дословно щастливият баща в писмо до игумена на Рилския манастир.

13 деца умират на Мирсофия,

тя ражда на 54 години

Чрез застъпничеството на св. Иван Рилски 54-годишна жена зачева и ражда син, който по-късно става свещеник и споделя за чудото пред архимандрит Климент от Рилския манастир.

"На майка ми Мирсофия измрели 13 деца и след това 13 години тя не раждала вече. На 54-годишна възраст майка дошла на поклонение при св. Иван. Това е било през турското робство, през 1871 г. Тя дошла с коне, с няколко другарки и горещо молила св. Иван да не я остави безчадна. Бог чул молитвите й и, по застъпничеството на св. Ивана, като се завърнала у дома майка ми заченала наскоро и родила мене, като ме обрекла да посетя Рилския манастир и да се поклоня на свети Ивана при първа възможност", пише собственоръчно 70-годишният свещеник Константин Йосифов от град Щит.

Четете още

Паскал Пиперков: Бог и св.Иван Рилски ме избраха за поклонническия поход до Рилския манастир

Паскал Пиперков: Бог и св.Иван Рилски ме избраха за поклонническия поход до Рилския манастир

Свети Йоан (Иван) Рилски

Свети Йоан (Иван) Рилски

Реклама
Реклама
Реклама