Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/17294513 www.bgdnes.bg

Ванга отваря вратите за научната телепатия

*Преди Илон Мъск да се е родил

*Професор Лозанов развива кодова система за предаване на съобщения чрез мозъка с участието на пророчицата

"Можете ли да изпратите едно словесно съобщение телепатично? Стих, вик за помощ, пазарни цени? Или въобще каквото и да е?"

Реклама

Това не е въпрос, изваден от стратегията на милиардера Илон Мъск за създаването на технология, която позволява директна комуникация между човешкия мозък и компютрите. Още преди Мъск да се роди, а технологиите да станат част от живота на човечеството, българският професор Георги Лозанов си задава подобни въпроси и търси отговори.

Ученият провежда задълбочени изследвания на възможностите за телепатия, като важна част от тях прави с помощта на феноменалната пророчица Ванга. Документи за проучванията на Лозанов се пазят в Държавен архив, а "България Днес" получи достъп до тях. Американките Острандер Шейла и Лини Шрьодер пристигат в нашата страна през 60-те години, за да се опитат да разберат истината за ясновидските способности на Ванга, и провеждат поредица срещи с професор Лозанов. За експериментите ученият се опитва да използва и собствените си телепатични способности, за които признава, че са много по-слаби от тези на Ванга.

"Лозанов развива една телепатична кодова система за предаване на съобщения, за която руснаците съобщиха в "Комсомолска правда" на 9 октомври 1966 г. - пишат в своя материал Шейла и Шрьодер - Първият телепатичен кодов получател на Лозанов, един млад българин, седял срещу два телеграфни ключа: единия до лявата му ръка, другия до дясната. Изпращачът, който е на известно разстояние, командва телепатично получателя да натисне десния или левия ключ. Това се регистрира автоматично. При този вид код, когато получателят натисне левия ключ, се счита за тире. Десния ключ - за точка. Лозанов обобщи на Конференцията по парапсихология в Москва през 1966 г., че от 1766 индивидуални команди, изпратени телепатично, неговото лице е приело 1215, или около 70 на сто.

"Вероятността това да е станало по съвпадение е по-малка от едно милион - казва Лозанов. - С този телеграфен метод ние изпратихме не само отделни думи, но също фрази и цели изречения. Демонстрирахме теста много, много пъти пред доктори и учени."

Лозанов е провел хиляди телеграфни тестове с кодирани съобщения, а един от участниците в експериментите е Ванга. "Ванга показа много висока телепатична способност - казва Лозанов. - Когато я изпробвах при телеграфните тестове, тя улови съобщението незабавно. Постигна много високи резултати - около 80 на сто от телепатичните тестове с Ванга бяха успешни. В продължение на цял месец всеки ден правех тестове с нея. Сеансите обикновено продължаваха по няколко часа. Чрез Ванга ние установихме, че бихме могли да предадем дълги откъси от информация с този телепатичен метод. Благодарение на експериментите, направени с нея, се убедих, че телепатията може да се използва на практика."

Освен че изследва Ванга, Лозанов обучава и обикновени хора да повишат своята психическа чувствителност. "Фактически всеки един човек има определен психически капацитет - обяснява Лозанов. - Но не всеки е способен да използва своите способности по практичен начин. Всеки може да изпее няколко ноти, но човек, който има дарба за музика, ще развие своя талант до високо равнище."

Реклама

Острандер Шейла и Лини Шрьодер са изключително впечатлени от срещите си с професор Лозанов. Описват го като пионер на парапсихологията в България. Психотерапевт от 16 години и практикуващ йога от 25 години. Известен лекар, прочут не само в България, но и в страните от комунистическия блок за своите открития в областта на свръхнормалните сили на съзнанието.

"43-годишният Лозанов е с ореол от посивяващи къдрави коси, с вежди, сключващи остър ъгъл, и топли тъмни очи, обградени с малки гънки. Излъчва добро настроение и задълбочен интерес към хората - пишат американките. - Въпреки че е специалист хипнотизатор, неговият поглед не е властен. Очите му не проникват във вас, а ви привличат към него, Георги Лозанов се смее често и дълго. Усмихна се на нашия въпрос за интереса на българите към паранормалното. "Не трябва да забравяте, че това е една стара страна - казва Лозанов. - Тук е живял Орфей. Знаем за него, че е бил божествен музикант и поет. Но освен това Орфей е и пророк. Способностите му са били свръхестествени. Когато пеел и свирел на лира, птиците са долитали до него. Рибите напускали водата, ветровете и моретата стихвали... Когато Орфей бил нападнат и тялото му разкъсано на парчета, главата му попаднала в една река и продължила да пее. В българската културна традиция често се натъкваме на разкази за хора с феноменални, свръхестествени способности. Това обяснява нашата готовност и желание да се надникне в парапсихологията."

Дали и днес в България има хора, които са наследили способностите на Ванга да вижда в миналото и да предсказва бъдещето? Може би това е още една загадка, която предстои да бъде разбулена...

Четете още

Ванга печели милиони за държавата

Ванга печели милиони за държавата

Ванга предсказва убийството на неродено дете!

Ванга предсказва убийството на неродено дете!

Реклама
Реклама
Реклама