Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/17600326 www.bgdnes.bg

ЗЛОВЕЩО! Призраци обитават село Стражата

*Населеното място принадлежи на сенките 

*Душите на починалите все още пазят като стражи родния си край 

Призраци и мистериозни сили обитават габровското село Стражата! Душите на починали все още пазят като стражи родния си край.

Тази легенда се носи от уста на уста в района и смразява душите на слушателите. Не липсват ентусиасти, които решават да посетят призрачното място, но бързо си тръгват оттам. По залез слънце сенките излизат и могат да се видят измежду къщите, категорични са хора, дръзнали да прекарат малко време там. Призраци дори влизат в контакт чрез радиостанции с хора, търсещи силни усещания и отиват в селото със специална техника за откриване на паранормални неща.

Реклама

"Има малко сведения за населеното място. Стари хора, които са живели навремето в това село - няма! В момента живеят 3-4 човека, които отскоро са закупили имоти там", споделя пред "България Днес" кметският наместник Веска Христова.

Селото се намира на около 15 км от Трявна и не е от най-достъпните населени места. Природата там е започнала да си взима своето и не допуска лесно посетители. Името идва от стара кула на около 200 метра от населеното място. В нея са стояли стражи, които са охранявали пътя Велико Търново - Стара Загора. Предполага се, че именно те са изградили селото, след като са се преместили със семействата си, за да бъдат постоянно на пост. Селото е едно от най-бързо обезлюдяващите се след 9 септември 1944 г. Докато през 1934 г. в него са живеели 129 човека, то през 80-те години на миналия век е напълно изоставено.

"Виждал съм сенки, които не мога да определя. Преминават, тичат. Най-вероятно става дума за духовете на починали хора, които са заседнали в нашия свят", споделя Жоро Хаджиев, който публикува пътеписите и проучвания за различни райони на България.

Според популярен местен мит в селото е заровено голямо съкровище. Легенди се носят за самодиви, обитавали Стражата. Ако някой мъж се опита да открадне булото на самодива, може да я опитоми и превърне в своя жена, но през цялото време тя ще се опитва отново да си върне булото. Когато успее, ще напусне семейството си и ще се върне при своите посестрими. Говори се за местни младежи, които успели да опитомят самодивите и да ги превърнат в свои жени. Имало дори такива самодиви, които сами идвали да живеят в селото, влюбени в местни младежи. Но накрая побърквали мъжа от постоянни капризи и недоволство и се връщали в "своя свят".

Не са малко и историите за змейове около селото. Те са крилати и страховити същества, но се движат сред хората. Първоначално змейовете били добронамерени към хората, но след прекъсване на мира с тях започнали да се хранят с човеци, особено с млади девойки. Живеели в планините наоколо, а през нощта идвали в селото да отвличат красиви млади момичета.

Четете още

Ужаси край Дунав: Килии за мъчения и екзекуции се крият в мрака на замъка "Баба Вида"

Ужаси край Дунав: Килии за мъчения и екзекуции се крият в мрака на замъка "Баба Вида"

Ужасия! Призрак менте сее страх в Калифорния

Ужасия! Призрак менте сее страх в Калифорния

Прокълната къща сее смърт

Прокълната къща сее смърт

Най-призрачните места у нас

Най-призрачните места у нас

Реклама
Реклама
Реклама