Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/4586751 www.bgdnes.bg

Доктор Здравка Методиева, снаха на пророчицата: Людмила УМРЯ преди среща с Ванга

Доктор Здравка Методиева е снаха на Ванга и живее с нея 22 години - от 1974 до смъртта на пророчицата през 1996 г. През това време е омъжена за Димитър Вълчев, осиновен син на проницателката. Двамата се развеждат през 2000 г. по взаимно съгласие.

Здравка Методиева е завършила Медицинска академия в столицата и продължава да работи като лекар. Владее четири езика. Автор е на книгата "Ванга, каквато я познавах". За читателите на "България Днес" тя разказва интересни подробности за живота си с феномена Ванга.

Реклама

- Госпожо Методиева, прекарали сте повече от 20 години с Ванга, лесно ли се живееше с нея?

- Живях с Ванга от 1974 г. до 1996 г. За мен беше лесно. Разбирах се с нея, тя не ми намираше кусури. От самото начало ме прие като своя дъщеря. Поиска от мен да й казвам майко.

- Страдаше ли Ванга за това, че няма свои родни деца?

- Да. Както би страдала всяка една жена. Ванга казваше: "Силите, които ме напътстват, не ми позволиха да имам свои деца". И сочеше небето.

- Как точно получава дарбата си да вижда бъдещето?

- Ванга е била на смъртен одър, когато Йоан Златоуст, яхнал кон, й се явява за първи път. Това се случва в навечерието на Втората световна война. Конникът влиза през портата на къщата и казва на Ванга: "Ти ще седиш тук и ще предсказваш. Ще предсказваш кой ще отиде на фронта, кой ще се върне и кой не. Войната започва."

- Какво се случва след това?

- Болната Ванга изведнъж оздравява. Става на крака. Започва да почиства къщата и двора. Готви се да посреща много хора. На тръгване конникът се обръща към майка Ванга с думите: "И да знаеш, твои деца няма да имаш. И няма да носиш чадър и ръкавици."

Реклама

- Мнозина днес се изкарват нейни приятели. Кои бяха наистина близките й хора?

- Нейното семейство. Ванга осиновява първо Венетка, когато детето е на три годинки. Отглежда я като своя дъщеря. После при нея отива моят бъдещ съпруг Димитър Вълчев. Тогава той е седми за осми клас. Заживява при нея и двамата се сближават като майка и син. Димитър израства при Ванга. Завършва училище, а по-късно и висше образование. Той учеше право, а аз следвах медицина. Тогава се запознахме и се оженихме с благословията на Ванга. Пред попа, който ни венча, тя казала тайно от нас, че ще сме щастливи с Димитър, докато тя е жива. И че след това ще се разведем. Така и стана. Просто съдба. Научих за това предсказание години по-късно. В деня, когато с Димитър подписахме документите за развод.

- Знае се за близките отношения на Ванга с Людмила Живкова. Какви са вашите впечатления от дъщерята на Тодор Живков?

- Познавах лично Людмила Живкова. Тя често се срещаше с Ванга. Помагаше на майка във важни моменти. Един от тези случаи е, когато МВР направи обиск в къщата на Ванга през 1975 г. Изчезнаха лични вещи. Това съкруши майка Ванга. Прие го като предателство. След обиска се разболя. Постъпи в Първа градска болница в София. Ванга беше притеснена и търсеше опора. Писателят Иван Аржентински и Венко Марковски я свързаха с Людмила Живкова. Дъщерята на Тодор Живков посети Ванга в болницата. Тогава майка я помоли да стане нейна закрилница. Да не позволява властта да се гаври с нея. Лично за себе си Ванга не поиска нищо освен една Библия. Людмила намери начин да изпълни молбата й.

- Как се държеше Людмила Живкова, когато посещаваше Ванга?

- Държеше се скромно. Обличаше се със съвсем обикновени дрехи. Беше усмихната и енергична. Усещането ми за нея беше, че е възвишен човек. Истинска българка... Мечтаеше да възроди културата в нашата страна и да я покаже пред света. Ванга казваше за Людмила, че е светица.

- Людмила Живкова вслушваше ли се в съветите на Ванга?

- Веднъж Ванга помоли Людмила да отиде да види останките от Самуиловата крепост. Живкова го направи, а след това беше изграден целият монументален комплекс край Петрич. Людмила е човекът, който създаде това нещо. Някъде по същото време имаше проект Роженският манастир да стане обикновен туристически комплекс. С хотел, кафенета и ресторанти. Ванга често ходеше на Роженския манастир и помоли Людмила да се намеси. Живкова се отзова и този проект беше спрян. По същия начин с молба към Людмила Ванга спаси гроба на Петър Дънов. Той трябваше да бъде преместен по идея на тогавашните власти. Живкова не позволи това да се случи.

- Какво казваше Ванга за Петър Дънов, те са се познавали?

- Казваше, че трябва да почитаме Учителя. Че учението му е правилно, защото ни учи на добри неща. Как да живеем, как да се храним, как да се отнасяме към природата и помежду си.

- Какво каза за смъртта на Людмила Живкова? До днес има най-различни версии за нея.

- За кончината на Людмила Ванга казваше, че тази смърт не й е казана от небето. Не я беше предсказала. Това беше изненада за нас. Ние очаквахме този ден Людмила да дойде на Рупите. Имам предвид деня, в който Людмила почина. И вместо това чуваме по радиото, че е умряла. Заедно със съпруга ми отидохме на Рупите и казахме на майка страшната новина. Според Ванга истината и за тази смърт ще излезе наяве един ден.

- Людмила и Ванга са в основата на археологическа мисия в Странджа през 1981 г. Учените търсят реликви от древна цивилизация, вярвайки, че те ще им разкрият информация, способна да промени бъдещето на света. Какво казваше Ванга за това?

- Ванга вярваше, че в България има заровен саркофаг, който може да ни разкрие както неизвестни данни за историята на човечеството, така и за неговото бъдеще. Учените вероятно са търсили това. Но не знам подробности. Някои от срещите между Ванга и Людмила бяха само на четири очи или в присъствието на мъжа ми Димитър. Аз невинаги присъствах. Това, което съм чувала от Ванга, е, че този саркофаг е докаран по нашите земи от Египет. Заровен е на тайно място преди хиляди години. След това всички, които са знаели точното местонахождение, били избити. Но за самата мисия от 1982 г. не знам подробности. Знаят тези, които са участвали.

- От всички предсказания на Ванга кое е най-яркото? Това, което веднага изплува в съзнанието ви, когато стане дума за нейната дарба?

- Всички сме свидетели на религиозната война, която водят терористите от „Ислямска държава“. Преди много години майка каза: "Ке дойде време хората ке се разделат по вера. Но не верата разделя човеците, а сърцето. Религията не учи хората на лоши неща. Третата световна война ще е на верска основа, но няма да се води с танкове, бомби или ракети. Ще се води по друг начин". Какъв е той? Надявам се да е война на дипломатически фронт и да не умират хора.

- Кои са другите предсказания, които започват да се сбъдват?

- Доста са. Майка казваше: "Това што съм ви го казвала, ке стане". Лично на мен ми позна, че ще видя Америка. Случи се 38 години по-късно. В комунистическите времена не съм си представяла, че ще мога да пътувам дотам. Изглеждаше ми фантастично.

Освен това Ванга предсказа, че ще има чернокож президент на САЩ - случи се. Видя атаката срещу кулите близнаци - случи се. Видя бъдещ съюз между Русия, Китай и Индия. Това е на път да се случи. Ванга казваше, че България трябва да е в добри отношения с Русия.

- Говореше ли Ванга за края на света и изчезване на човечеството като биологичен вид?

- Ванга прозря, че човешката душа е безсмъртна. И казваше: "Човеко нема да изчезне от Земята." Тя не ни плашеше с предсказанията си. Даваше ни оптимизъм. От нея съм запомнила: "Помнете ми думата, у България ке бъде по-добре. Не се плашете, със страх не се живее!"

- Сънувате ли Ванга?

- Да, макар и не често. Случва се в трудни за мен моменти. Дава ми съвети и предсказва неща, които се сбъдват.

- Какъв е съветът от нея, който никога няма да забравите?

- Обичайте се и бъдете единни. И още нещо интересно: "Не се шпиондисвайте". Точно тази дума използва.

Четете още

Дясната ръка на Людмила Живкова с таен архив

Дясната ръка на Людмила Живкова с таен архив

Звездна карта пази гробницата на Ванга

Звездна карта пази гробницата на Ванга

Ванга приема Людмила за своя дъщеря

Ванга приема Людмила за своя дъщеря

Людмила и Ванга викат духа на Леонардо

Людмила и Ванга викат духа на Леонардо

Реклама
Реклама
Реклама