Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11091289 www.bgdnes.bg

За бяла риба до понеделник

Майстори хващат едри екземпляри от лодка на "Копринка" и "Ивайловград"

Зимата все още не иска да си отиде, но това не пречи на добрия риболов на бяла риба. Този хищен вид е разпространен в почти всички по-големи язовири в страната. Имаме шанс да го ловим до понеделник включително, а от 15 март влиза в сила забрана. Тя е свързана с ежегодния размножителен период на бялата риба, който ще продължи чак до 15 май.

Целта на ограничението в улова е да се осигурят нормални условия за естественото възпроизвеждане на тези риби. При случаен улов екземплярите се връщат моментално във вода, се уточнява в Закона за рибарството и аквакултурите.

Реклама

Бялата риба е най едрият представител на семейство Костурови, населяващ нашите водоеми. Може да достигне до 12-15 кг тегло. Женската изхвърля до 500 000 хайверни зърна. Яйцата са бледожълти и се отлагат по растения, по пясъчното дъно или по камъни.

Мъжкият остава при гнездото до излюпването на хайвера и го защитава от неприятели. Белите риби са най-грижовни по отношение на опазването на хайвера си измежду сладководните риби. Излюпването на малките рибки става за около 10-15 дни при температура на водата 12-15 градуса. Малките рибки, достигайки около 4-5 см, преминават към хищнически начин на живот. Възрастните риби се хранят предимно с риба и по-рядко с раци и едри червеи.

В момента екземплярите все още се придържат в дълбоките участъци на язовирите. Предпочитат песъчливо-чакълесто или глинесто-песъчливо дъно. Най-ефикасно е да се търсят от лодка със силиконови примамки с джигова глава. Добри резултати се получават на язовир "Копринка" в така наречения Дунавски ръкав. Майстори се хвалят с улов и в тясната част на язовир "Ивайловград". В Северна България добра популация от бяла риба поддържа яз. "Александър Стамболийски".

Припомняме, че други два хищни вида риби вече са в забрана. До 30 април не може да се ловят щука и распер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама