Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13762818 www.bgdnes.bg

Портокал и грейпфрут срещу остеопорозата

  • Задължително пийте по чаша мляко на ден
  • Препоръчва се засилена консумация на салати и ябълки

Това е едно от най-опасните заболявания при жените след 50-годишна възраст (постменструален период). Препоръчителни са храни, богати на калций. При остеопорозата костите стават толкова крехки, че се чупят при най-малкото натоварване. След 30-годишна възраст костите на жената започват а изтъняват, като всяка година губят около 1% от масата си.

Към 70-годишна възраст костната маса при жените намалява почти с 50%. Заболяването се свързва с отмиването на калция от костите. В рисковата група са женитев менопауза. Това се обяснява с факата, че в този период в женския организъм не достигат естрогените - хормони, които помагат за обновяване на костната система.

Реклама

Наричат остеопорозата "тихият крадец", защото дълго време болестта с нищо не издава, че в костите калцият намалява. Те започват да губят плътността си и стават чупливи. Пукат се и се чупят най-вече ребрата, шийката на бедрената кост и китките.

Вслушвайте се в тялото си - симптомите са: епизодична силна болка в гърба между лопатките или в кръста след физическо натоварване, намаляване на ръста, прегърбване, счупване след незначителна травма. Главната причина за наличието на остеопороза е намаляването на женските полови хормони (естрогените), които регулират съдържанието на калция в организма.

Има и друи причини: ендокринни, ревматични, заболявания на жлъчно-чревния тракт, нарушено хранене, приемане на някои видове лекарства.

Рецепта 1

Редовна употреба на сок от портокал и грейпфрут възпрепятства развитието на остеопорозата. Лекари от САЩ твърдят, че те не само спират процеса на намаляване на костната плътност, но и предизвиква обратния процес, т.е. заздравява костите.

Според експертите обяснението в наличието на значителни количества антиоксиданти, за които е известно, че предпазват от развитие на ракови, сърдечно-съдови заболявания и инсулт. В цитрусовите плодове се съдържат около 400 активни компонента.
Лекарите препоръчат да изяждаме поне по един грейпфрут дневно. Това значително намалява нивото на холестерола. За 30 дни, нивата на липидите и холестерола намаляват с над 35%. изследване доказва, че червеният грейпфрут е по-ефективен от жълтия, което учените обясняват с по-голямото количество антиоксиданти, съдържащи се в него.

Реклама

Рецепта 2

Задължително веднъж дневно пийте поне по 1 чаша мляко. Лактозата и протеините, които се съдържат в състава му, спомагат за по-доброто усвояване на калция и по този нзчин предпазват от остеопороза. Освен това киселото мляко е бариера срещу инфекциозни заболявания, усилвайки естествения имунитет на организма.

Рецепта 3

Ябълките доставят на организма микроелемента бор. Борът повишава усвояването на калция от тялото. Възрастният човек се нуждае от около 3 мг бор на ден. Това количество лесно се набавя от 2 ябълки. Хора, които ядат по 3 и повече ябълки дневно, по-рядко развиват хипертония с напредване на възрастта, дори и да консумират храни, богати на сол.

Рецепта 4

Смесете 100 мл медицински спирт (96%) с по 1 с.л. нишадърен спирт, терпентин, 70% оцет, растително и камфорово масло. Добавете 10 г сюнгер на прах (от аптеката) и поставете всичко това в тъмен буркан. оставете 2 дни на тъмно, като разклащате буркана два пъти на ден. Натривайте със сместа болните стави през нощта. Увивайте ги първо с вестник, след това с топъл шал.

Рецепта 5

Черупки от яйца се почистват от ципата и се варят или препичат (за дезинфекция). Поставят се начупени в буркан и се заливат с лимоновсок. от разтвора се пие по 1 к.л. 2 пъти дневно.

Рецепта 6

Препоръчва се засилена консумация на суроватъчна извара, суроватка и сирене - те са млечни продукти, които съдържат млечни нутриенти с концентрации по-високи от тези в млякото. С това те са дори по-хранителни и полезни от млякото. Сиренето е отлична храна против остеопорозата. Тя е концентрирана млечна храна. В зависимост от технологията, придобива различни вкусови, ароматични и пикантни свойства. Има и значителна диетична стойност.

Рецепта 7 - старинна

В средата на един мравуняк поставете бутилка от литър и половина, на дъното на която сте налели 2-3 см. мед и 1 с.л. ябълков оцет. Мравките бързо ще изпълзят и когато я запълнят, например най-много до половината, налейте отгоре растително масло, загрято до температура от 80 градуса и затворете плътно бутилката. След това я оставете на тъмно място за 14 дни, прецедете и редовно намазвайте болните места. В днешно време дори вече и в аптеките има препарати с екстракт от мравки.

Рецепта 8

Препоръчва се засилена консумация на салати и салатен сок, тъй като те са отлично средство срещу остеопорозата. В много страни наричат салатите "касички за витамини", тъй като съдържат почти целия спектър от витамини, минерали и соли. Най-голямо е съдържанието на витамини В-комплекс, в който се съдържат 9 от тях.

Сварени картофи и нафталин облекчават коксартрозата

Само тези, които не са страдали от коксартроза, не знаят какво е болка в тазобедрената става и какви трудности създава това заболяване при движение.

Рецепта от Цветанка Кръстева, Монтана:

4-5 средно големи картофа се сваряват и се намачкват на каша, слага се 1 с.л. нафталин и 1 с.л. олио. Сместа се разбърква добре и още топли картофите се разстилат върху плат. Слага се на кръста и отгоре се поставя найлон и плътна превръзка. След известно време се получава нещо като боцкане (като при нагревки), държи се, докато може да се търпи.

Вие питате, проф.Мермерски отговаря:

Баня с върбови листа при миришещи крака

Драги проф.Мермерски, моят дългогодишен партньор в живота страда от твърде дълго време от миришещи крака. Тъй като той се притеснява да пише, аз отправям молба за рецепти, с които да ни помогнете.

С уважение: К.Т., Стара Загора

Миришещите крака с анеприятно заболяване. Те трябва своевременно да се лекуват. - има ефикасни рецепти за това.

Рецепта 1 - от Гинка Иванова, Силистра:

2-3 шепи листа от бяла върба се варят 10 минути на бавен огън, след което се правят бани на краката.

Рецепта 2 - от Райна Станева, Шейново:

Потни и миризливи крака, гъбички и мазоли се лекуват по следния начин - смесват се равни части от оцет и йод. Ако краката се потят и миришат, намазвате целите ходила.

Рецепта 3: Със сода за хляб посипвате отвътре обувките, с които сте през деня. Така за 10-15 дни лошата миризма изчезва.

Рецепта 4 - от Николай Тодоров, София:

Той се е справил с проблема благодарение на Биоцитрин/Цитросепт. Сутрин след измиване краката се намазват с няколко капки, които унищожават гнилостните бактерии, а и краката се потят по-малко.

Рецепта 5 - от Николина Кьосева, Лясковец:

Краката се накисват в топла вода, в която се слага 1 с.л. сода бикарбонат и 1 с.л. морска сол. Киснат 20 минути. Подсушават се и се напудрят с хексаминова пудра, получена от стриването на хапчета хексамин (от аптеката). Обуват се къси памучни чорапи. Повтаря се 3 пъти.

Четете още

Природни илачи в битката срещу вируса

Природни илачи в битката срещу вируса

Проф. Христо Мермерски: Излекувах рак с картофи и сода
Проф. Христо Мермерски: Излекувах рак с картофи и сода

Проф. Христо Мермерски: Излекувах рак с картофи и сода

Проф. Мермерски: Сьомгата е опасна, ако се съхранява неправилно

Проф. Мермерски: Сьомгата е опасна, ако се съхранява неправилно

Реклама
Реклама
Реклама