Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14159219 www.bgdnes.bg

40 минути на опашка, за да влезете във виенска сладкарница

Музеят на императрица Сиси пленява посетителите 

Дворецът "Белведере" е дом на картинна галерия 

Виена е град на контрастите, събрал в себе си от всичко по много. Независимо дали сте любител на историята, музиката, архитектурата или храната, няма как да си тръгнете от този величествен град, без той да ви е омагьосал безрезервно. Никак не е случайно, че столицата на Австрия многократно е оглавявала класациите за най-добър град за живот в света.

Започнах организацията на това пътуване със закупуването на самолетните билети. Най-изгодни билети и удобен час за полета успях да намеря с авиокомпания Ryanair, като продължителността на полета от летище София до международно летище Виена е около час и половина. Единствените документи, които са необходими за влизане в Австрия, са лична карта и самолетен билет. Билетът до Виена струваше 40 лв., а за връщането планирах полет от Братислава, който възлизаше на 30 лв. Избрах вариант само с ръчен багаж. След като кацнете във Виена, опциите за придвижване от летището до града са с влак, автобус, такси или организиран трансфер. Аз избрах опция "влак" и си хванах линия OBB S7 в посока гара Пратерщерн, която струваше 8,60 лв. За този си престой реших да се настаня в апартамент, който се намираше на 20 минути пеша от центъра на града, но на брега на река Дунав и много близо до едно от най-атрактивните места в града - Пратера. Нощувката беше 180 лв. на вечер и мога да потвърдя, че определено си струваше, тъй като апартаментът беше много просторен, чист и достатъчно добре оборудван. Запазих мястото през апликацията на Booking, както често правя, когато търся най-подходящият избор за настаняване в чужбина.

Реклама

Градският транспорт във Виена е редовен и отлично организиран, като свързва всички ключови точки - вариантите за пътуване за метро с мрежа от няколко линии, трамвай или автобус. Билетът за всички видове транспорт е един и може да се закупи от будките за вестници и тютюн или от специалните машини за билети в самите превозни средства. Цената за едно пътуване е 4,80 лв., но не важи само за един вид транспорт, а за колкото можете да смените в рамките на час от чекирането на билета. Валидирането им става в сините перфоратори в автобусите и трамваите. В случаите, когато се придвижвате с метро или влак, задължително билетът се валидира на бариерата, преди да се качите в железницата. Градът е помислил за малките туристи, защото децата до 6-годишна възраст пътуват безплатно.

Още в деня на пристигането си във Виена с моите спътници решихме, че няма да губим време и ще започнем с разглеждането на някои от топ забележителностите в града. Първото място, на което се спряхме, бе дворецът "Белведере". Този фантастичен дворцов комплекс в бароков стил се състои от два замъка - горен и долен. Цената за комбиниран билет за посещение на двата замъка е 46 лв., но има възможност да закупите билет и само за единия, като това ще ви струва 32 лв. за горния и 28 лв. за долния. Комплексът е изграден по искане на принц Евгений Савойски, който се слави с успешните си походи срещу Османската империя. Изморен от дългогодишните сражения, той решава да построи изящен дворец, в който да прекара остатъка от живота си. Днес дворецът "Белведере" е дом на богата картинна галерия. Вътре могат да бъдат зърнати множество уникални произведения на изкуството, като определено най-силно впечатление правят тези на известния австрийски художник Густав Климт и в частност неговият безспорен шедьовър - "Целувката".

Друга емблематична забележителност във Виена, е замъкът "Шьонбрун". Някогашната лятна резиденция на Хабсбургите е част от ЮНЕСКО и е с ключово значение за световното културно наследство. Намира се доста далеч от центъра на града, но отново австрийците са помислили за вълните от туристи и са осигурили всевъзможни опции за транспорт. Веднъж като вече сте там, срещу сумата от 52 лв. получавате право да се насладите на автентичната атмосфера из дългите коридори и стилните покои в двореца, да научите интересни факти за историята на великата Хабсбургска фамилия. Това, което остави най-силни впечатления в съзнанието ми, е музеят на императрица Сиси в дворцовия комплекс "Хофбург"- бившият императорски дворец в центъра на града. Таксата за влизане в комплекса е 32 лв., като цената включва достъп до покоите и скъпоценната колекция на емблематичната императрица. В музея са изложени повече от 300 лични вещи на Сиси, от които можем да изградим ясна представа за нея като човек. Както в двореца "Шьонбрун", така и в музея на императрица Елисавета снимането е напълно забранено. Във всяка от трите топ забележителности получавате аудио гид с език по избор - за жалост, нямаше гид на български, но ако сте на "ти" с някой от по-известните чужди езици, няма да имате проблем.

Ако след посещението на тези три забележителности не сте се наситили на културни преживявания, ви съветвам да посетите къщата на Моцарт. Интересен факт е, че първоначално се е наричала "Къщата на Фигаро" и е била сред местата, където Волфганг Амадеус и семейството му са живели от 1784 до 1788 г. Входната такса за да влезете в най-големия и най-скъпия апартамент, в който е творил неповторимият композитор, е 24 лв. Състои се от четири спални, две класни стаи и кухня. Именно между тези стени успява да напише операта "Сватбата на Фигаро" и три от шестте струнни квартета, посветени на Йозеф Хайдн.

Във Виена има още много музеи, като прочутата "Албертина" например, но малцина знаят, че в художествената академия има експоцизия, е която можете да видите една от невероятните творби на Йеронимус Бош.

Реклама

Емблема на Виена и неразделна част чара на града са сладкарниците в австрийската столица. Освен разнообразните вкуснотии там бихте могли да се насладите и на невероятно красивата архитектура и буржоазни интериори. Определено ще се почувствате като царска особа. Високите, инкрустирани със злато тавани и кадифените столове създават имперско усещане и чувство за изисканост и лукс. В най-любимата сладкарница по време на престоя ми във Виена се превърна Gerstner, но ви предупреждавам, че ако решите да я посетите, ще се наложи да изчакате доста продължително време на опашка, преди да бъдете настанени - независимо от времето и сезона, винаги желаещите са повече от броя места. Впрочем това се оказа нещо нормално за всяка виенска сладкарница в центъра на града.

Не пропускайте да се качите и на виенското колело с кабинки тип вагони в Пратера. Това е един от многото символи на града и единствената атракция, която работи целогодишно. Колелото се издига на височина от 65 метра и разкрива неповторима панорама над целия град. Цената на човек е 24 лв. за една пълна обиколка. В Пратера няма входна такса - плаща се поотделно за всяка атракция.

В заключение мога да кажа, че въпреки студеното време и брулещия вятър, който ни посрещна и бе наш верен спътник по време на целия ни престой във Виена, красивите гледки и чудесните преживявания успяха да стоплят сърцата и душите ни. А спомняйки си за вкуснотиите, които опитахме в уютните им, но величествени ресторанти, мечтая да се връщам отново и отново. Още информация и снимки в instagram ivanova.emy

Какво да опитаме в Австрия?

Със сигурност бих позиционирала Австрия високо в списъка с държавите, подходящи за феновете на кулинарния туризъм. Ето какво не трябва да пропускате да опитате, ако се озовете във Виена:

1. Прочутия виенски шницел

Странно или не, от този емблематичен австрийски специалитет останах силно разочарована. Не се различаваше много от тези, които съм опитвала в България, дори сякаш беше по-лош. Оценка: 5/10. Цена: между 20 и 50 лв. в зависимост дали хапвате в центъра или покрайнините на града.

2. Чеснова крем супа

Само ако можех с думи да ви опиша колко беше вкусна! Ароматна, гъста, кремообразна и се сервира с хрупкави крутонки. Всеки ден от престоя ни във Виена чесновата крем супа беше задължителна част от менюто ни. Оценка: 100/10. Цена: 8 лв.

3. Торта "Сахер"

Всеки от нас е опитвал тази торта, но в Австрия тя е по-различна. Ако си я поръчате в едноименната сладкарница в центъра на града, обещавам, че много ще ви хареса. Оценка: 8/10. Цена: 12 лв.

4. Ябълков щрудел с ванилова заливка и торта "Естерхази"

Имах щастието да дегустирам тези два великолепни десерта. Щруделчето беше хрупкаво, с тънки кори и сочен пълнеж от печени ябълки с канела. А когато добавиш ваниловата заливка, онемяваш! Същото важи и за тортата, която носи името на придворната дама на императрица Сиси. Безумно съчетание от вкусове имаше в тази на пръв поглед семпла торта. Оценка: 10/10 Цени: ябълков щрудел с ванилова заливката - 17 лв. ; торта "Естерхази" - 12 лв.

5. Кайзершмарн

Уникално вкусен австрийски десерт, който наподобява раздробени пухкави палачинки, поръсени с пудра захар. Аз ги поръчах с добавка ванилова заливка и беше безумно вкусно! Този десерт определено заема челно място в моите класации за най-вкусни десерти, а и не само в моите. Кайзершмарн е бил любим десерт и на Франц Йозеф I. Оценка: 10/10. Цена: 12 лв.

Четете още

500 лв. за разходка с лодка на Комо

500 лв. за разходка с лодка на Комо

В Милано не можете да изядете всичко,което ви сервират

В Милано не можете да изядете всичко,което ви сервират

Реклама
Реклама
Реклама