Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14212555 www.bgdnes.bg

В Братислава няма и следа от напрежение

Търсете Кумил, за да имате късмет 

Там е най-ниската от най-високите кули в света UFO Tower

Повече от два пъти по малка на площ от България и с официално население от около 5,5 млн. души, Словакия е държава, разположена в централна Европа и заобиколена от Австрия, Унгария, Полша и Украйна. Столицата на страната - Братислава – се намира в югозападната част на страната, а през нейния център преминава гордо река Дунав.

До Братислава стигнах през Виена, която бе изходната точка за пътуването ми.  Двете европейски столици са позиционирани на изключително близко разстояние, като за да стигнеш от една до другата с автомобил обикновено трябват само около 45 минути. Аз избрах да пътувам с влак, като си взех билети и го хванах от централната гара във Виена. Еднопосочният билет струва 22 лв. и разписанието на влаковете е сравнително начесто, в зависимост от деня от седмицата. Общата продължителност на пътуването е малко над 1 ч. и 15 мин., а самото преживяване е отлично – вагоните са чисти, разполагат със зарядни станции за смартфон или лаптоп, има големи пространства, където можеш да си оставиш багажа, а местата са комфортни. Централната гара "Хлавна" в Братислава е доста скромна и непретенциозна. В града няма това напрежение и засилен трафик като в повечето европейски столици. Вече крачейки към централната част на града, атмосферата може да се каже, че е изключително спокойна и непринудена. Малко, но много симпатично градче, което спокойно може да разгледате в рамките на един пълен ден.

Реклама

За нашия престой, избрахме да отседнем в Metropolitan Star Hotel, който се намира непосредствено до центъра на града. Мястото за настаняване запазих през сайта на Booking и останах много доволна от това, което заварих - просторен, чист и напълно зареден от към оборудване апартамент. Цената за нощувка ми излезе 120 лв. , като съотношението цена-качество определено си струва.

Всичко интересно, което си заслужава да се посети в центъра на Братислава, е разположено на пешеходно разстояние. За тези от вас, които не си падат много по ходенето, градският транспорт в града е много развит, независимо от липсата на метро. Еднократният билет струва 1,80 лв. за 30 минути. Ако ще пътувате за по-дълъг период, трябва да си купите по-скъп билет с по-дълга валидност.

Тъй като настаняването ни беше по обяд, първата ни работа след като го оставихме багажа, беше да намерим автентична словашка кръчма, в която да дегустираме местните гозби.

Консултирахме се на рецепцията в хотела се бяхме насочени към ресторант Slovak Pub, където опитахме традиционната за страната чеснова супа сервирана в издълбана питка хляб вместо в стандартна купа за супа. Определено беше много вкусна, като струваше 7 лв. След отличния избор със супата, дойде една от най-големите грешки, които съм допускала, а именно да си поръчам картофени кнедли с пълнеж от кайма. Това ястие абсолютно не бе по вкуса ми, тъй като каймата е полусурова, а самите кнедли са доста недопечени. И това "удоволствие" ми струваше 16 лв.

Първата забележителност, което посетихме по време на престоя си в Братислава, е внушителната обсерватория UFO Tower. Емблематичната сграда се явява и символ на словашката столица. Намира се в непосредствена близост до стария град, от другата страна на брега на река Дунав и с вида си наподобява летяща чиния. UFO Tower е една от архитектурните гордости на Братислава, а височината й от 95 метра я прави "най-ниската" от най-високите кули в света. Веднъж решите ли се да се качите на върха й, ще се насладите на величествена 360-градусова, панорамна гледка, от която може да се види цяла Братислава от полу-птичи поглед. Билетът за качване на върха на кулата струва 20 лв., а на предпоследния етаж има и страхотен панорамен ресторант, който ако искате да посетите, ще трябва да резервирате няколко дни по-рано, а най-добре седмица. На върха на обсерваторията има голямо алуминиево сърце, на което може да си закачите катинарче със символите на любимия човек.

Реклама

Вървейки по автентични улички на стария град на Братислава ще се срещнете и със статуята на работника Кумил - симпатичният и усмихнат работник с каска, който наднича от канализационна шахта. Не изглежда като да има символика или да олицетворява нещо и за това на туристите остава да разсъждават – почива ли си, спуска ли се надолу, за да изчисти или просто наблюдава?

Поверието казва, че ако докоснете статуята, ще ви носи късмет. За да го направите може да се наложи да изчакате на опашка от туристи.

Забележителността, която за нищо на света не бива да пропускате в словашката столица, е замъкът в Братислава.

Той се намира на висок хълм и до него може да се стигне както пеша, така и с градски транспорт за около 3 спирки от центъра на града. Работи от вторник до неделя от 09:00 до 17:00 часа, а входния билет може да се закупи от охраната на стойност от 14 лв. Замъкът е строен между 9 и 18 век, а след това е реконструиран. Уникално красив както отвътре, така и отвън. Вътре може да откриете няколко изложби на словашкия национален музей, множество експонати, картини и скулптури. За огромно съжаление там нямаше аудио гид и за повечето неща трябва или да потърсиш повече информация непосредствено до изложения артефакт, или да потърсиш онлайн докато разглеждаш. Нещо, което не трябва да пропускате, е да се качите до върха на замъка, до който се стига като изкачите 84 доста стръмни стъпала. Там има страхотна 360-градусова гледка, която определено си струва. Забавен факт, е че охраната на замъка се оказа българин, който ни разказа за историята на символа на словашката столица.

На връщане към София си хванахме самолет през авиокомпания Ryanair, като цената за билетите беше по 30 лв./човек. Продължителността на полета е около 1 ч. и 30 мин.

В заключение мога да кажа, че въпреки скромните си размери Братислава си има всичко – малки калдъръмени улички, замък, примамливи магазини за сувенири и разнообразна храна. Братислава е живописна, гостоприемна, архитектурно красива, вкусна и очарователна.

Повече за Братислава четете в instagram: ivanova.emy 

Четете още

40 минути на опашка, за да влезете във виенска сладкарница

40 минути на опашка, за да влезете във виенска сладкарница

500 лв. за разходка с лодка на Комо

500 лв. за разходка с лодка на Комо

Николета и Ники забегнаха в Италия

Николета и Ники забегнаха в Италия

В Милано не можете да изядете всичко,което ви сервират

В Милано не можете да изядете всичко,което ви сервират

Реклама
Реклама
Реклама