Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14304857 www.bgdnes.bg

Малдиви - другото име на рая

Бебета акули плуват до брега 

Летящи лисици охраняват островите 

Високи палми, безкрайни плажни ивици с копринено нежен пясък и тюркоазени води, това са Малдивите, или другото име на рая. Държавата е разположена на безброй малки коралови острови в Индийския океан, югозападно от Индия. Това е най-голямата "коралова" страна в света, най-ниската по надморско равнище и в същото време най-малката по население и територия сред останалите азиатски държави. Името Малдиви означава "огърлица от острови". Столицата Мале е на най-големия атол Каафу, а официалният език е дхивехи. Това е едно от най-далечните и красиви места, до които съм пътешествала.

Ако планирате пътуване до Малдиви, избягвайте дъждовния сезон, който е между средата на май и края на ноември. Важно е да организирате почивката си максимално рано, за да намерите най-добрите оферти за билети и настаняване. Не забравяйте да сложите в куфара си слънцезащита с най-високия фактор, който има на пазара, защото около екватора слънцето е изключително силно. Подготовката за това презокеанско пътешествие започва с разглеждането на опциите за билети в най-големите авиолинии. Избрах вариант за двупосочен билет с Qatar Airways на цена от 1200 лв. За пътуването ви трябва международен паспорт с минимум 6 месеца валидност към деня на влизане в страната. Не са необходими визи или друг тип документи. Полетът на отиване беше с прекачване в Доха и 3-часов престой там. Разстоянието между София и Доха се взима за около 4 ч. и 40 минути, а между Доха и Мале за около 5 ч. На връщане от Мале отново летяхме през катарската столица, но този път престоят ни беше 9 часа.

Реклама

Авиофлотът на Qatar Airways се състои от самолети, които са доста комфортни, като разполагат с мултимедия и може да си пуснете любим сериал, да играете или да четете новини. По време на полета стюардесите се грижат за удобството на пасажерите, като предлагат безплатно храна, напитки и артикули за удобство като одеяла, спални комплекти, чисти чорапи и др. Пристигането в Мале беше едва първата част от пътуването ми, защото от там трябваше да стигна до курорта. Опциите за трансфер са две - с моторна лодка, ако мястото за настаняване е на сравнително близко разстояние от Мале, и с хидроплан, ако трябва да отидете до по-далеч. Цената на лодката варира между 150 лв. и 350 лв. на човек за билет в двете посоки, а на хидроплана между 450 и 1000 лв. При мен единственият вариант за придвижване беше с хидроплан. Полетът продължи 50 минути и това удоволствие ми струваше 650 лв., но определено си заслужаваше! Това беше едно от най-невероятните изживявания и препоръчвам на всеки, който обича да бъде в небето! Хидропланите летят сравнително ниско и от тях се вижда цялата красота на малдивските острови от птичи поглед. Интересен факт е, че пилотите пилотират боси - нещо като местна традиция, която всички спазват. Комплекса, в който отседнахме, намерих през мобилното приложение на Booking. След като направих обстойно проучване избрах Innahura Maldives Resort, който ме спечели, защото беше много нов и в същото време имаше доста позитивни отзиви от туристи и висока обща оценка. За изхранване избрах опция "Пълен пансион" с включена закуска, обяд и вечеря, но без напитки - нито безалкохолни, нито алкохолни. Обикновено включването им е доста скъпо, тъй като всичко в държавата се внася и подлежи на високи такси за мита и акцизи (на алкохолните напитки). Горещо препоръчвам да си подсигурявате храната като част от настаняването. Не разчитайте, че ще намерите супермаркет или пазар, с който да се изхранвате по-евтино. За 7 нощувки в райския комплекс платихме 3500 лв. за двама души. Нямаше нужда от предплащане през приложението и всичко платихме на място. Местната валута е малдивска руфия, като 1 лев се равнява на 8,66 руфии, но ние избрахме да платим в американски долари, които също се приемат почти навсякъде.

Малдивската кухня е силно повлияна от индийската. Наблягат на ястия с къри, люто, пикантно. Има богато разнообразие от морски дарове и риби, които са прясно уловени в Индийския океан. В нашия комплекс имаше много и различни екзотични плодове, които определено се харесваха на "пазачите" на курорта - летящите лисици. Тези симпатични животинки с размери на голямо морско свинче с крила и вид на прилепи прелитаха най-необезпокоявано из комплекса, хапваха си плодчета и радваха посетителите със звуците, които издават, за да комуникират.

Малдивите са място, което е препоръчително да се види. Красотата на островите не може да бъде описана с думи или пресъздадена със снимка. Това е място с много силна положителна енергия, което ни зарежда за години напред.

Повече за Малдиви четете на  instagram: ivanova.emy

Какво да правим в Малдиви?

Реклама

Според мнозина въпреки красотата на островите това е една скучна и еднообразна дестинация. Всъщност Малдиви изобилства от вълнуващи приключения!

1. На среща с най-голямата акула в света!

За да се срещнете с китовата акула, трябва да се включите в синьо сафари, което струва 450 лв. на човек. С малка яхта се навлиза навътре в океана и започва търсенето. Късметът ни проработи и след недълго обикаляне се натъкнахме на 10-метров представител от вида. По сигнал на водачите се гмурнахме във водата и около 20 минути плувахме в непосредствена близост до огромната акула. Тя е сравнително дружелюбна и се храни с планктон, което я прави безопасна за човека, но заради внушителните й размери трябва да се внимава и да се пази дистанция.

2. Шнорхелинг - като комплимент от курорта получих полудневна шнорхелинг екскурзия. Всяка сутрин моторна лодка тръгва от пристанището и се отправя към дълбините на океана, където се намират богати и красиви кораловите рифове със зашеметяващи гледки и голямо разнообразие от животински и растителни видове.

3. Романтична вечеря на необитаем остров - срещу 150 лв. на човек Курортът ни предлагаше опция за романтична вечеря за двама на необитаем остров, който се намира на около 100 метра от хотела. Висококвалифициран шеф-готвач приготвя специално за вас невероятни специалитети, докато се наслаждавате на красотата на малдивския залез.

Има варианти и за разходки с яхти с прозрачно дъно, каране на джетове, уроци по гмуркане и какво ли още не!

Четете още

На гости на граф Дракула

На гости на граф Дракула

В Братислава няма и следа от напрежение

В Братислава няма и следа от напрежение

Реклама
Реклама
Реклама