Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14254328 www.bgdnes.bg

На гости на граф Дракула

Румъния - държавата на вампирите 

Върху изоставен склад за дирижабли строят невероятен спа център 

Организацията за пътуването до Румъния започна с купуването на самолетните билети. Избрах да летя с лоукост компания с директен 45-минутен полет от София до Букурещ. Двупосочният билет ми струваше общо 100 лв., като разполагах само с ръчен багаж. Тъй като реших да посетя Букурещ за 4 дни, прецених, че е важно да намеря удобна локация за настаняване в центъра на града, която да ми служи за отправна точка до всяка точка, която бях си набелязала да посетя. През приложението на Аirbnb успях да намеря доста приятен двустаен апартамент, състоящ се от две спални, просторна всекидневна с диван, баня, тоалетна и балкон. Мястото за настаняване се казва Sky, а цената, която платихме със спътниците ми за 3 нощувки, е 460 лв., което за локация в центъра на града, само на няколко минути от парламента, и условията, които имахме, беше топпопадение. Националната валута в страната е румънската лея (LEI/RON), като навсякъде се приемат както кешови, така и картови плащания. За ориентир, един български лев се равнява на 2,44 румънски леи.

За да стигна от международното летище в Букурещ "Анри Коанда" до центъра на града, си хванах автобус N 783 и 14 спирки по-късно стигнах своята цел. Запомнете името на летището, защото в румънската столица има още едно - "Баняса", което обслужва чартърни полети и туристически групи. Отне ми точно 40 минути, за да стигна до апартамента, който беше разположен на 5 минути пеша от автобусната спирка. Автобусът е с денонощен график, като през нощта минава веднъж на 40 минути. Цената на билет за градския транспорт в Букурещ е 3 леи, което се равнява на 1,19 лв. Може да се купи от будките за вестници или чрез карта в самото превозното средство. Метрото в Букурещ е добре развито и обслужва голяма площ от града с над 40 спирки. Мотрисите се движат през около 5-7 мин. в периода от 05,30 до 23,00 ч. В Букурещ освен стандартните таксита оперират и компаниите Uber и Bolt. За мен те са по-удобни, тъй като с няколко клика от приложението може да си поръчаш автомобил и имаш опция да следиш кога ще дойде и да знаеш кой ще те вози.

Реклама

Първия ден от престоя ми в румънската столица отделих на разходка из центъра на града и посещение на парламента. За парламента може да се говори много, това е най-голямата обществена сграда в Европа и втора в света след Пентагона във Вашингтон. Предлагат се екскурзии на цена от 50 лв., но аз не успях да се вредя, тъй като единственият ден, в който имах възможност да го посетя, всички билети бяха изкупени. Това е и една от най-горещите концертни точки в Европа. Самият Майкъл Джексън е пял много пъти на площада пред парламента, като един от тях се е объркал и вместо "Здравейте, Букурещ" е казал "Здравейте, Будапеща".

За следващия ден си бях резервирала целодневна екскурзия от сайта getyourguide.com. Екскурзията започна в 7 сутринта, когато комфортен микробус ме взе с приятелите ми от Стария град. Освен нас тримата и шофьора ни имаше още само двама човека. След час и половина пристигнахме до замъка "Пелеш". Това е един от най-красивите и впечатляващи замъци, които съм виждала.

Сгушен в подножието планините Бучежи и живописния град Синая, той е истински шедьовър на германската неоренесансова архитектура. Замъкът "Пелеш" е първият електрифициран замък в Европа, за да го разгледате отвътре, трябва да платите входна такса от 20 лева. Хубаво е да отидете към 9:30 най-късно, защото след това се струпват огромни тълпи от туристи и няма да може да видите нищо.

Втората спирка от пътуването ни бе сърцето на Трансилвания - Брашов. Той е очарователен средновековен, сравнително малък град с много богата история. Съветвам ви да започнете обиколката си от Площада на съвета. Това е главният площад в историческия център на града, заобиколен е от красиви сгради, сред които Черната църква. На ръба на покрива има странна статуя на момче, наведено напред, сякаш пада. Легендата гласи, че в строежа на църквата през XV век са участвали много деца, едно от които се е подхлъзнало и паднало в основите. Не са могли да го извадят и в знак на памет към него са построили тази статуя. Билетът за вход в църквата се купува от павилиончето срещу нея и струва 6 лева.

За десерт пристигнахме в Бран, където се намира замъкът на Граф Дракула. Влад III Дракул, известен с прозвището Цепеш. Прякора получава заради любимия му начин да се разправя с враговете си - набиване на кол. Има хиляди легенди за него, за едни той е бил по-страшен от демон, а за други най-великият управник, защото по-негово време не е имало почти никакви престъпления. В момента замъкът "Бран" е превърнат в музей и може да го разгледате срещу 30 лв. Билета може да купите от сайта на замъка.

Последния ден в Румъния реших да отделя за релакс и посещение на най-големият уелнес център в Европа - Терме. Той е построен върху изоставен склад за дирижабли и е превърнат в най-голямата ботаническа градина в Румъния, с над 800 000 растения. Комплексът е уникален, има съоръжения за всеки вкус и термални басейни с гореща вода вътре и вън. Разделен е на 3 зони - басейни, спа и пързалки. Билет за влизане може да си купите от уебсайта им на цени, започващи от 50 лв.

Реклама

Повече за Румъния четете на instagram: ivanova.emy

Какво да опитате в Румъния

1. Мичи

Месни ролца смес от говеждо, агнешко и свинско с различни подправки. Те са сред най-популярните румънски ястия. Много приличат на миниверсия на нашите кебапчета.

2. Мамалига

Това е популярно и вкусно румънско традиционно ястие. Аналог е на нашия качамак - варено царевично брашно със сол и няколко капки слънчогледово масло.

3. Румънски сарми

За разлика от познатите у нас, в Румъния използват мариновани зелеви листа вместо пресни. В тях ще откриете микс от мляно свинско, говеждо, бекон и ориз.

4. Папанаши

Този традиционен десерт е изключително вкусен и най-препоръчаният в Румъния! Представлява смес от сладко сирене, яйца и брашно. Папанашите се пържат се и се поднасят с плодово сладко и заквасена сметана.

Четете още

В Братислава няма и следа от напрежение

В Братислава няма и следа от напрежение

40 минути на опашка, за да влезете във виенска сладкарница

40 минути на опашка, за да влезете във виенска сладкарница

500 лв. за разходка с лодка на Комо

500 лв. за разходка с лодка на Комо

В Милано не можете да изядете всичко,което ви сервират

В Милано не можете да изядете всичко,което ви сервират

Реклама
Реклама
Реклама