Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14463099 www.bgdnes.bg

В Ниш порциите са за трима!

Инфлацията удари и Сърбия 

 През очите на терора - най-запазеният нацистки музей на Балканите 

ВИДЕО

Ако ви се пътува в чужбина, но в същото време не желаете да изгубите безброй часове в изморително шофиране или летене, Ниш е едно от най-добрите решения за това! Градът се намира само на 160 км от София и е идеална дестинация за уикенд приключение. Зад китния център и типичните балкански кръчми в Ниш се крие богата история, датираща хилядолетия назад чак до славните времена на Римската империя. Градът е осеян с културни и исторически паметници, които разказват и доказват, че Ниш винаги е имал ключова роля в историята на Балканите.

Реклама

Ниш е третият по големина град в Сърбия след Белград и Нови Сад, а населението е около 300 000 души. Южният град може да ви предложи много възможности както за културен, така и за кулинарен туризъм. Ако сте решили да го посетите по втората причина, настройте се подобаващо, защото в заведенията освен на качество се залага и на количество. Една порция основно е достатъчна не за двама, а за трима!

Най-лесно и удобно до Ниш може да се стигне с автомобил, но ако нямате, или не сте настроени да шофирате, може да вземете автобус от почти всеки областен град у нас. За влизането на територията на Сърбия на границата ще ви изискат лична карта или паспорт с поне 6 месеца валидност. Не забравяйте като влезете в съседната държава, да върнете часовника си с 1 ч. назад, за да преминете към местния часови пояс. Валутата в Сърбия, е сръбският динар, като един лев се равнява на 60 динара. Ако не сте се подготвили с подходящ роуминг план, не забравяйте да изключите мобилните си данни, за да не натрупате висока сметка в края на месеца.

Що се отнася до настаняването съветът ми е да търсите решение в центъра на града. Ако пътувате с автомобил, задължително съобразете мястото, което изберете, да разполага с паркинг, защото центърът е разделен на зелена и червена зона (еквивалент на нашите зелена и синя зона), а цената и времето, за което може да паркирате, е различно. Аз се настаних в тристаен апартамент с името Sandra, разположен "на пъпа" на Ниш - непосредствено до централната улица. Открих го през приложението на Booking, а плащането се случи в момента на настаняването. Цената на нощувка беше 130 лв., а в това огромно жилище спокойно могат да се съберат до 6 човека. Апартаментът разполагаше с 2 спални, просторен хол с 2 разтегателни дивана, уютна кухня, тераса за пушене, а в една от стаите имаше дори кожен масажен стол за разпускане след дълъг ден разходки.

Ниш, Пирот и Димитровград са известни и със своите автентични пазари. До ден днешен наши съграждани пътуват до там и пълнят торбите си с млечни продукти, прясно месо, перилни препарати и ракия. Вероятно инфлацията е ударила и Сърбия, защото сега цените на пазарите и в супермаркетите ми се сториха по-високи, отколкото очаквах. Един килограм нишки кашкавал струва около 22 лв., бурканче айвар - 12 лв., а прочутата дюлева ракия се продаваше за 25 лв. литърът.

Ако сте решили да отседнете за пълен уикенд в града, обърнете сериозно внимание на забележителностите му. Трите най-интересни места, които задължително трябва да посетите по време на престоя си в Ниш, са Нишката крепост, паметникът на Стеван Сремац и героя му Калча, както и запазеният и до днес концлагер музей "Червен кръст".

Реклама

Нишката крепост е построена през XVIII век и се намира на десния бряг на река Нишава, в края на централната улица в града. Използвана за важно укрепление в продължение на векове, днес тя е преобразена в красив парк, пълен със заведения, с туристическо влакче и различни атракции за деца и възрастни. Нишката крепост е една от най-добре запазените и красиви средновековни крепости на Балканите. Тя има четири големи порти - Истанбул, Белград, Видин и Великата порта. Входът е напълно безплатен, а всяко лято крепостта става домакин на джаз фестивала "Нишвил". През есента пък е време и за музикалния фестивал "Нисомниа".

Паметникът на Стеван Сремац и героя му Калча се намира в абсолютния център на града. Всички туристи спират, за да седнат на пейката и да се снимат в приятната компания на бронзовите статуи, но малцина знаят кои са хората, които са увековечени на това място. Това всъщност са сръбският писател Стеван Сремац и неговият най-известен литературен герой - ловецът Калча със своето вярно куче.

Концентрационният лагер и музей "Червен кръст" е едно от най-добре запазените нацистки съоръжения на Балканския полуостров. Между стените в комплекса са излежавали присъдите си сръбски политици, партизани, комунисти и евреи по време на нацистката окупация на Сърбия през Втората световна война. В концлагера ще можете да се разходите из общите помещения, където са живели затворниците, да научите историите им и да надникнете в личните килии на високопоставените политически фигури с широчина от около метър и половина, без прозорци и с тесни решетки на вратите. Снимки на част от жертвите на суровия режим са изложени по стените заедно с тягостни реални кадри от тежките времена на войната. В помещенията ще намерите и автентични артикули от 40-те години на миналия век като затворнически униформи, шапки, посуда и др. Срещу основната сграда са разположени по-ниски здания, където са живели немските войници, охраняващи лагера. Стените, обграждащи комплекса, са високи, с бодлива тел и начупени назъбени стъкла, имащи цел да обезкуражат всеки, дръзнал да опита да избяга. Билетът за влизане струва 5 лв.

Повече информация и пълнометражно видео за Ниш ще откриете в Инстаграм ivanova.emy и Ютуб "Пътувай с Еми"

Какво да дегустираме в Сърбия?

Северозападната ни съседка е издигнала в култ кулинарния туризъм. Сръбската кухня е популярна по цял свят, като определено има защо. По време на престоя си в Ниш успях да посетя доста местни заведения и да дегустирам огромен брой традиционни специалитети, като споделям своите лични фаворити:

1. Сръбската скара - Сърбите са известни със своята любов към месото, а вкусните им и качествени месни продукти са на почит не само у тях. Най-котиращите се местни ястия са кебабчичите, плескавиците и ущипците, чиито състав е на 100% от качествено телешко месо, овкусено по неописуемо добър начин.

2. Моравска салата - тази традиционна салата спечели първо място в личната ми класация за най-вкусна салата по време на престоя ми в Ниш! Прави се с домати, печени чушки и магданоз, а всички съставки са напоени в чесън. Моравската салата е семпла сама по себе си, но съчетава невероятни вкусове и върви идеално със сръбската скара.

3. Трилече - За десерт горещо ви препоръчвам да опитате прелюбопитния десерт трилече! Това е местен сладкиш, съставен от смесване на три млека. Той е сиропиран, сочен, с нежен млечен сладък вкус. Донякъде прилича на реване, но е много, много по-вкусен.

Четете още

Природно чудо разделя Истанбул

Природно чудо разделя Истанбул

Санторини - островът от картичките

Санторини - островът от картичките

Реклама
Реклама
Реклама