Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14407987 www.bgdnes.bg

Природно чудо разделя Истанбул

Родината на баклавата и локума 

Пазете пръстите си от чайки край Босфора 

Реклама

Византион, Константинопол, Цариград или Истанбул - както и да е бил наричан с времето, този град остава един от най-величествените в света. Уникален сам по себе си с разположението на два континента и разделен от природното чудо - Босфора. Той е толкова обширен и богат на забележителности, че независимо дали сте тръгнали на културен, кулинарен или шопинг туризъм, в Истанбул ще намерите всичко, което търсите, че и много повече.

Единственият документ, който ви е необходим за влизане в Турция, е международен паспорт с поне 6 месеца валидност. Националната валута на Турция е турската лира, като 1 лев се равнява на 10,91 лири. За да стигнете от България до Истанбул, може да разчитате на придвижване с автомобил, самолет или автобус. Ако изберете опцията с автомобил, от София времето за стигане до центъра на Истанбул е около 7 ч. Важно е да се отбележи, че трафикът в центъра на града е натоварен, а шофьорите карат бързо и агресивно. Ако решите да отседнете в центъра, почти сигурно ще има силно ограничени места за паркиране, но винаги можете да намерите подходящи варианти в платените паркинги.

Превозът с автобус е най-достъпният вариант, като двупосочен билет излиза около 100 лв. на човек. Стига се за около 10 ч., като има варианти за дневен и нощен преход. Моят личен опит от пътуването ми с нощния автобус показва, че това е най-неудобният вариант, защото седалките са тесни и неудобни. Самолет - най-бързата и удобна опция. Отнема около 1 час между София и Истанбул, но цените на самолетните билети са скъпи - около 500 лв. в двете посоки. В зависимост от това коя опция сте избрали, от летището или автогарата има вариант за трансфер до мястото за настаняване. Не ви съветвам да се възползвате, защото излиза около 80 лв. в посока, а с такси ще ви струва максимум до 20 лв., ако сте избрали да се настаните в европейската част на града.

Придвижването в града с такси за мен бе най-удобният вариант, но само в часовете, когато трафикът не е много натоварен. Цените се уговарят още преди качването в жълтата кола и са на половина от тези в София. Алтернативни варианти за придвижване са метро, трамвай или автобус, като за да ползвате градския транспорт, трябва да си закупите пропуск Istanbul card, който се зарежда на автомат с турски лири и след чекиране при влизане в превозното средство автоматично се теглят пари от него. Едно пътуване струва около 1,40 лв., което прави този вид придвижване най-достъпен спрямо всички други опции.

Ако решите да отседнете в европейската част около площад "Султан Ахмет", ще сте в близост до най-красивите джамии в Истанбул, до много традиционни ресторанти и невероятната гледка към Босфора. Хотела, в който отседнах по време на моя престой, резервирах през приложението на Booking, като основен критерий за избора ми беше високият му рейтинг от общо 9.1 по десетобалната система. В него имаше различни видове стаи - от по-семпли до луксозни с хидромасажни вани, а цените варират от 100 до 500 лв. за нощувка. Персоналът е много грижовен и услужлив, а от рано сутрин се сервира разнообразна турска закуска.

Реклама

Решите ли да посетите Истанбул, няма как да пропуснете да влезете в джамия. При жените главите трябва да са покрити, а за всички, независимо от пола, трябва да свалят обувките си пред входа. В джамията няма входна такса, атмосферата вътре е много различна от това, с което сме свикнали тук.

Това, което най-много ми хареса по време на престоя ми в Истанбул, беше дневната екскурзия с корабче по Босфора с обща продължителност от около 3 часа. По време на плаването има екскурзовод, който разказва за всички забележителности, които виждате, на няколко езика - турски, английски и руски. Някои от корабите обслужват и на италиански, френски или испански в зависимост от записаните групи туристи. Съветвам ви да се заредите с хляб или солети, с които да нахраните чайките, но задължително пазете пръстите си, защото птиците са изключително нахални и могат да се заблудят лесно дали някой от пръстите ви не е апетитна солета.

В списъка със забележителности на челно място фигурира и Топкапъ сарай - дворецът на султана и седалище на администрацията на Османската империя от 1465 до 1853 година. Срещу входна такса от 25 лв. на човек може да се докоснете до живота на султана и неговите подчинени, както и да разгледате харема му.

Друга от най-популярните атракции в Истанбул е шоуто с дервиши - мъжете с шапки и огромни традиционни поли, които се въртят в равномерно темпо около собствената си ос, сякаш пренесени в транс. Може да ги видите на специално шоу срещу 50 лв. или да посетите ресторант Mesale, където да им се насладите безплатно, хапвайки вкусни гюзлеми.

За любителите на представители на необятното морско кралство съветвам да посетите океанариума Sea Life, където може да видите от близко огромно разнообразие от риби, костенурки, алигатори и дори пингвини. Има богат набор от акули, като в колекцията участва и най-свирепата сред представителите - голямата бяла акула.

Повече за Истанбул четете на instagram: ivanova.emy

Какво да опитаме в Турция?

За добро или лошо, след пътуване до южната ни съседка е почти невъзможно да не се върнете с няколко кила отгоре. Ето и някои от най-популярните и вкусни специалитети или заведения, заради които си струва да посетите прекрасния Истанбул:

1. Адана, или урфа кебаб

Сервира се под формата на големи изключително добре овкусени шишове телешка и агнешка кайма, като се предлага в пикантна версия – адана, и в стандартна такава - урфа. Ще ги намерите буквално във всеки турски ресторант, а обикновено порциите са достатъчни да нахранят двама души на цената на един.

2. Локум - има го на всяка пресечка, и то на килограм! Но внимавайте! Задължително следете да е произведен от мед, а не от захар. Повечето местни търговци позволяват да дегустирате, преди да закупите.

3. Баклава, кадаиф и кюнефе. Най-любимите ми десерти! Съветвам ви да посетите Hafiz Mustafa 1864 и да си поръчате микс, който винаги идва с ванилова заливка. Вкусът е неповторим!

4. Дондурма - типичният турски сладолед, който идва със забавно шоу, тъй като търговците го продават по нестандартен начин - буквално трябва да си го откраднете от ловките им ръце и да си го заслужите!

Четете още

В Братислава няма и следа от напрежение

В Братислава няма и следа от напрежение

40 минути на опашка, за да влезете във виенска сладкарница

40 минути на опашка, за да влезете във виенска сладкарница

500 лв. за разходка с лодка на Комо

500 лв. за разходка с лодка на Комо

Реклама
Реклама
Реклама