Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14357317 www.bgdnes.bg

Санторини - островът от картичките

Милиони се любуват на най-красивия залез в света 

Туристи се катерят по чужди вили в търсене на перфектното селфи 

Остров Санторини е една от най-красивите и популярни туристически дестинации в Гърция. Той е част от групата на Цикладските острови, известни със своите приказни гледки, бели къщички със сини покриви и живописни тесни улички, запазили своя автентичен облик през годините. Всяка година островът привлича милиони туристи от цял свят, нетърпеливи да се насладят на един от най-красивите залези в света. Аз организирах своето пътуване през 2022 г., когато имаше опция за директни полети от летище София до о-в Санторини. В момента няма директна линия, която да обслужва този маршрут, но може да стигнете с прекачване през Атина, като цената на двупосочен билет на човек започва от 450 лв.

Когато започнете да гледате опциите за настаняване, имайте предвид, че островът е условно разделен на две основни части. Туристическата - Фира, Ия, Имеровигли, където и цените за настаняване са значително по-високи, и Камари и Периса, където е възможно да се намери доста по-достъпен вариант.

Реклама

Фира, Ия, Имеровигли и другите малки градчета в северозападната част на острова са именно тези места, които виждате на картичките с луксозните бели вилички с красиви сини покриви, които се сливат с кристалните води на Егейско море. Минусът на тази част от острова е, че няма непосредствена плажна част заради високия и стръмен наклон, който се е образувал преди много години от силно земетресение. Другият огромен минус е безкрайният наплив от туристи, прииждащи от всички посоки. Те влизат в чуждите имоти, катерят се по покривите на вилите, за да си правят снимки, и не се съобразяват с никого и нищо, докато не постигнат целта си. Като нищо, докато си седите в джакузито във вилата, която сте наели за немалка сума пари, може да се образува опашка от нетърпеливи за селфи туристи.

На другия край на острова в югоизточната част са разположени Камари и Периса. Това са типични гръцки курорти, в които има невероятни плажове със ситни камъни и кристално чиста вода. Периса е може би най-популярната точка за туроператорите, които водят организирани групи туристи, тъй като там цените са по-достъпни. За моето пътуване избрах да отседна в Камари в хотел, който e на около една минута пешеходно разстояние от плажа. Впечатленията ми от хотела са повече от отлични и за 3 нощувки със закуска цената е 600 лв. за двама.

От летището до избраната локация може да стигнете с такси, хотелски трансфер или автобус. Понеже пристигнах доста късно вечерта, избрах да си взема такси, което струва 50 лв. Градският транспорт на острова е сравнително добре устроен, като има комфортни автобуси, пресечната точка на които е столицата на острова - Фира. Единственото, което може да се счете като минус, е че винаги се налага прехвърляне от един автобус в друг, за да стигнете до крайната си точка. Давам ви пример - за да стигна от Камари до летището, няма директен превоз. Качвам се на автобус от Камари до Фира и впоследствие взимам втори от Фира до летището. Всяко пътуване се заплаща, като цената е около 4 лв. на човек. Множество местни и международни компании предлагат разнообразни варианти за наем на автомобил, така че и това е добър вариант да намерите решение за бързо и лесно придвижване на острова. Цените варират според големината и мощността на автомобила и фирмата, от която наемате. В най-близкото място за наем на автомобил, което беше непосредствено до нашия хотел, цените започваха от 90 лв. на ден. Друг популярен начин за придвижване на острова е с АТВ, като цените там започват от 50 лв. на ден, но пътищата са много тесни, шофирането е напрегнато заради тапите, които се образуват, местата за паркиране са силно ограничени, могат да те запушат и да не можеш да излезеш в продължение на часове.

Санторини е различен от останалите острови в Гърция, но местната кухня е идентична като на всяко друго място в южната ни съседка - изобилие от риби, морски дарове, салати, сувлаки и безкрайно изкушаващи десерти. Препоръчвам задължително да опитате порцията с риба меч и рибената супа. По-вкусна супа от тази не съм опитвала никога! За тези от вас, които са любители на бързото хранене или предпочитат да не прахосват бюджета си в скъпите ресторанти, има множество по-непретенциозни заведения за ядене накрак, от където може да си вземете автентични гръцки сувлаки (пилешки или свински мариновани шишчета) и гирос (гръцката версия на познатия ни дюнер).

Санторини е магическо място, което е уникално със своя дух и култура и не може да бъде намерено никъде другаде по света. Залезът, белите къщички със сини покриви, цветните плажове и тесните, но китни улички оставиха незабравими спомени в сърцето ми. С ръка на сърцето мога да кажа, че Санторини се нарежда до Малдиви в личната ми класация за най-красиви дестинации, които съм посещавала.

Повече за Санторини четете на  instagram: ivanova.emy

Реклама

Какво да правим в Санторини?

1. Посрещнете "най-красивия залез в света" - Именно тук в края на XX век дойде телевизионният канал BBC, за да заснеме най-красивия залез в света и символ на отминаващото хилядолетие. Непосредствено преди настъпването на залеза целият остров се събира във Фира, Ия или Имеровигли, като туристите заемат удобни места по улиците и ресторантите в очакване на величествената гледка

2. Посетете цветните плажове - В Санторини може да посетите бял, черен и червен плаж. Белият и Червеният плаж се намират в курортното селище Акротири, а Черният - в Периса. На Червения плаж пясъкът е примесен с малки червеникави камъчета, а скалите, надвиснали над плажната ивица, са в интересни червеникави нюанси. Ако обичате да се гмуркате, подводният пейзаж във водите около острова е богат на причудливи скални форми. Имайте предвид, че Червеният плаж е малък и често става пренаселен. Близо до него на практика с обща плажна ивица е и Белият плаж. Наричат го бял заради белите и сиви камъчета по брега и пейзажа от огромни бели скали.

3. Целодневен круиз с кораб - Едно от най-вълнуващите неща, които трябва да направите на острова, е да предприемете поход до вулкана на Неа Камени. След изкачване от около 1 ч. ще се окажете на ръба на вулкана и ще усетите магнетична сила, извираща от земните недра. С екскурзия може да отидете и до горещите извори, които се намират на съседен остров и се отопляват от самия вулкан.

Четете още

Санторини - островът от картичките

Санторини - островът от картичките

Малдиви - другото име на рая

Малдиви - другото име на рая

500 лв. за разходка с лодка на Комо

500 лв. за разходка с лодка на Комо

В Милано не можете да изядете всичко,което ви сервират

В Милано не можете да изядете всичко,което ви сервират

Реклама
Реклама
Реклама