Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14506566 www.bgdnes.bg

Недялка Шилева е Райна Княгиня на Съединението

Не се плаши от нищо и рядко се усмихва 

Учителката участва дейно в събитията заедно с мъжа си Чардафон Велики 

"Не ви е срам, стари мустакати мъже! Погледнете на мене, която съм слаба жена, най-млада между вас!"

Думите са изречени от една смела българка в навечерието на Съединението на България през 1885 г. Малко преди да достигнат до Пловдив, група четници чуват гърмежи и са на път да се откажат от така бленуваното обединение на Княжество България и Източна Румелия. Но точно в този момент героично и без да потрепери, Недялка Шилева изрича знаменателните думи. И словата й вдигат на крака четниците, които успяват да постигнат целта си.

Реклама

Учителката Недялка е толкова забележителна в делото си, особено в процесите около Съединението, че в историята остава с прозвището Голямоконарската Райна Княгиня. По подобие на по-известната си сънародничка Шилева оставя почерк върху знамето на четата - с блажна боя изписва стихове от творбата "Свободата не ще екзарх" на великия Любен Каравелов: "Аз не вярвам, че калугер ще спаси раята. Свободата не ще екзарх, иска Караджата". Нейната ръка пише още върху знамето и "Долу Източна Румелия" и "Съединението прави силата".

Недялка има специална аура, която се предава на хората около нея и ги мотивира за велики дела.

Родена е на 28 август 1867 година в пловдивското село Голямо Конаре (тогава в пределите на Османската империя) и от там идва прозвището й Голямоконарската Райна Княгиня. Населеното място днес е известно с новото си име и статут - град Съединение. Шилева получава основно образование в родното си село, а впоследствие учи в гимназия в Пловдив при друга бележита българка - Екатерина Каравелова, която е учредителка на Българския женски съюз, председателка на Българската секция към Международната женска лига за мир и свобода, една от създателките на Комитет за защита на евреите и съпруга на Петко Каравелов.

След завършването на образованието си Недялка става учителка и преводачка, но тези професии не успокояват бурната й душа. Разкъсаната на две България тормози много наши сънародници, несправедливостта не може да бъде приета и от младата жена.

След свалянето на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич и официализирането на Съединението на 6 септември 1885 година младата поборничка получава важна и неочаквана задача.

Реклама

"На нея се пада честта да бъде ескорт на Кръстевич. Тя се качва до него във файтона, облечена във въстаническа униформа, със сабя в ръка. Така тя го съпровожда из целия град и по-нататък по пътя му за село Голямо Конаре. Файтонът преминава през града пред погледите на всички. Той трудно си пробива път през насъбралата се тълпа, но все пак достига до своята цел. "Във всеки случай делото беше народно и аз всичко забравям и всичко прощавам за това, което се извърши и спрямо моята личност; но едно нещо не мога да забравя, не мога да простя на нашите българи, а то е, дето ме качиха на един файтон с една облечена в хъшовско облекло мома и с гола сабля на ръка и ме разведоха така из града за присмех и подигравка", пише най-посещаваната историческа платформа в България www.bulgarianhistory.org.

Недялка Шилева се представа достойно и героично като знаменосец на четата и е запомнена като един от основните деятели за Съединението на България. Има един човек, който има огромен принос за пътя на нейния живот, и това е съпругът й, който е популярна историческа личност.

Става въпрос за Продан Тишков Проданов, който до ден-днешен помним като Чардафон Велики - български опълченец-поборник от Руско-турската война (1877-1878 г.), сержант-майор в милицията на Източна Румелия, активен участник в Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година, по-късно и офицер от Българската армия.

Любовта между 25-годишния ерген и 18-годишната мома пламва през 1884 година. Запознава ги чичо й. Нежните трепети са засилени от общата им кауза - делата за съединяване на разкъсана България.

Двамата се венчават през съдбоносната 1885 година, като по-късно им се раждат две деца - Свобода и Любен. По неясни причини бракът им продължава едва едно десетилетие и през 1895 г. се развеждат, а пътищата им се разделят.

След Съединението Недялка продължава да работи като учителка - преподава в училища в Голямо Конаре, Пловдив, Ямбол и София (живее в столицата от 1923 година до смъртта си през 1959 година).

"Впечатления за нейната личност може да получим от разказа на един неин бивш ученик от София, който споделя: "Ние я познавахме като г-жа Чардафонова, а някои скришом й казваха Чардафонката... (Тя) не се уплашваше от нищо, беше твърда жена. Знаехме, че ни обича, но не беше щедра на ласки, рядко се усмихваше, понякога дърпаше ушите на някого, друг път дори ни попляскваше...". Свидетелство за голямата любов на Недялка към България е фактът, че тя става дарителка на БАН, Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и на Военноисторическия музей. Завещава също и втория етаж от родната си къща в село Голямо Конаре", пише още www.bulgarianhistory.org.

Шилева издъхва на 92-годишна възраст и със сигурност не е изживяла живота си напразно.

Историята на прякора на Продан 

Съпругът на Недялка - Продан Тишков, е познат в наши дни с прякора си Чардафон Велики.

До 1884 г. мъжът носи прякор Чарда, означаващ "стадо говеда". Като подигравка с директора на милицията и жандармерията на Източна Румелия, поляка генерал Август фон Дригалски, към прякора на Продан Тишков прибавят частицата "фон" (означаваща "от" на немски език, но възприемана като белег за аристократичен произход) и той става Чардафон. Наречен е иронично Чардафон Велики от Захари Стоянов в негов хумористичен очерк от 1887 г., считан за първата романизирана биография в страната.

В съединена България Продан Тишков служи в кавалерията на Българската армия, достига до военно звание майор. Умира в родния си град Габрово през 1906 г. По прякора му Чардафон в Габрово са наречени спортни организации (по футбол, хандбал, волейбол, баскетбол, бокс) и ловно-рибарско дружество.

Реклама
Реклама
Реклама