Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14964859 www.bgdnes.bg

В Камилски дол няма камили, но има сомове!

Трофейни хищници живеят в каньона на язовир "Ивайловград"

Сомове, а не камили може да видите в околностите на село Камилски дол. То е разположено в Източните Родопи в непосредствена близост до водите на живописния язовир "Ивайловград". "България Днес" установи на място, че районът е много посещаван от любителите на риболова на хищници. Водоемът там навлиза в тесен и дълбок криволичещ каньон, който е дом на гигантските сладководни риби.

Със своите 15 хиляди декара водна площ "Ивайловград" се нарежда на осмо място в списъка на най-големите язовири в страната. По дължина обаче е абсолютен първенец с внушителните 36 километра, измерени от стената до устието му. Крайбрежната обиколка на водоема е 64 километра. Построен е през 1964 година като част от водно-електрическата каскада "Арда". Язовирът се простира на цели три общини - Ивайловград, Маджарово и Крумовград, а край бреговете му са построени 12 селища.

Реклама

Едно от тях е именно Камилски дол. Селото отстои северно от град Ивайловград и язовирната стена. До него се стига само по калдаръмен планински път. В Камилски дол живеят едва 43 души според последното преброяване миналата година.

Там стената на язовира е преградила ниски, но красиви скалисти хълмове в Източните Родопи. Именно в този район е царството на трофейните хищни риби. Добри позиции за риболов на сомове са тези под Камилски дол, както и край съседното Хухла. Най-често рибите се търсят на тролинг от лодка с изкуствени примамки. Други ползват метода на "кльонк", като създават специфичен пляскащ звук по повърхността на водата, който привлича сомовете и ги вдига от дъното. Тогава за стръв се използва жива каракуда или друг вид риба.

В ихтиофауната на "Ивайловград" може да се добавят още видове като шаран, бял амур, каракуда, бабушка, кефал, морунаш, уклей, бяла риба, костур. Често от това риболовно Елдорадо пристигат информации за уловени трофейни екземпляри. Щастието най-често се усмихва на тези, които обикалят с лодка непристъпните водни ширини. Язовирът е известен с голямата си популация от бели риби. В жегите обаче активността на този вид намалява драстично.

В района на устието под село Бориславци има голяма разлята водна площ, където лятно време се разполагат многобройните биваци на почиващи. Точно по тези места се гони и шаранът, който държи доста стабилна численост в язовира. 

Кръстено на кервани с въглища

Реклама

Село Камилски дол е създадено преди около 200 години през турското робство. Първите жители били скитащи овчари, наричани юруци. През коя година те са се преселили тук - не се знае. Досега населението на това село са чисти българи, източно православни. От ранни години селото се е занимавало със скотовъдство, продажба на дърва и дървени въглища, а сега и със земеделие.

Наименованието си селото има още от основаването му, когато се е наричало Деведере (от турски: "деве" - камила, "дере" - дол. Днешното му име - Камилски дол, е получено в превод от старото.

Някога през селото е преминавал важен керванджийски път до Одрин. По него минавали кервани с камили, които превозвали въглища. Една такава камила пропаднала с товара си от скалиста стръмна пътека там. Оттогава селото носи името Камилски дол. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Вижте каква пъстърва гигант уловиха на яз. "Доспат"

Вижте каква пъстърва гигант уловиха на яз. "Доспат"

Българи ЛУДВАТ по риболова в Анталия (СНИМКИ)

Българи ЛУДВАТ по риболова в Анталия (СНИМКИ)

Реклама
Реклама
Реклама