Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/15230719 www.bgdnes.bg

Яз. "Широка поляна" е летният рай

Костурът се лови най-добре на малки живи рибки за стръв

Костур на жива рибка се мами масово на един от най-красивите язовири у нас - "Широка поляна". В това се убедиха на място репортери на "България Днес". Считаният за бижуто на Родопите водоем привлича множество рибари и почиващи по бреговете си. Те избират района заради чудесната природа и прохладата на боровите гори.

Надморската височина на язовира е около 1600 метра, което го прави един от най-височинните у нас. Освен рибите във водите му, околните гори са пълни с гъби, боровинки и горски ягоди.

Реклама

Едни от най-посещаваните места са около главния път от Батак за Доспат. Там се намират по-плитките участъци, в които се търси основно каракуда на дънни въдици. Тази риба се мами с прост монтаж с пружина и куки с торен или бял червей, дава и на сладка царевица от консерва. Често се закачат и неочаквани гости като костури, речни кефали, бабушки. Голямата страст на всеки е изваждането на див шаран или пъстърва, които макар и малобройни, присъстват във водоема. 

Примамливи са и позициите на източния бряг на язовира край местността "Кавал тепе". За да достигнете до там, трябва да заобикалите малкото язовирче "Блатото", което е свързано с "Широка поляна" чрез канал. Любопитно е, че големият водоем е построен чрез няколко стени. Две са основните, а има и няколко допълнителни преградни съоръжения. Именно покрай тях са и най-успешните места за риболов на костур.

И тази година хит в езерото са именно раираните хищни риби. Малка жива рибка е перфектната примамка за тях. Може дасе замята както на плувка, така и на леко дъно с придърпване. Преобладават парчета до 150-200 грама, но понякога има и значително по-едри. Костурите се търсят на дълбочина между 2 и 6 метра. На места, където има паднали борове във водата, може да се очакват много по-добри резултати. Водата в езерото е изключително бистра и рибите търсят естествени укрития, откъдето дебнат плячката си.

За разлика от близкото минало популацията от кефали в езерото е силно намаляла. За сметка на това се увеличи числеността на щуката. Този хищник може да бъде уловен или на тапа с жива риба, или на спининг с изкуствени примамки. Търсете щуката край заляти треви, клони или в близост до големи потопени камъни. 

Резиденция на цар Борис потопена под водата

Реклама

Една от малко познатите забележителности на яз. "Широка поляна" може да се види на северния бряг на езерото. Старинна каменна къща стои потопена наполовина във водата. Особено сега, когато нивото на водоема е високо, сградата е залята до втория етаж. Малцина знаят, че всъщност това е някогашна ловна резиденция на цар Борис III. Той използвал постройката като хижа, в която да отсяда, когато е на излет в Родопите. Твърди се, че това било едно от любимите му места за отдих.

Строежът на хидровъзела "Широка поляна" трае между 1959 и 1962 година. По това време хидроинженерите изчисляват, че язовирът вероятно ще залее някогашната ловна резиденция. Въпреки това тя има неофициален статут на паметник и събарянето й е било забранено.

В днешни времена сградата е останала без прозорци, а вече и без покривна конструкция и тъне в разруха. Институциите нехаят и вероятно скоро ловната царска хижа може да остане само спомен. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Богат улов на яз. "Тича", скачат големи бели риби

Богат улов на яз. "Тича", скачат големи бели риби

В Камилски дол няма камили, но има сомове!

В Камилски дол няма камили, но има сомове!

Реклама
Реклама
Реклама