Реклама
https://www.bgdnes.bg/ribolov/article/15143027 www.bgdnes.bg

Богат улов на яз. "Тича", скачат големи бели риби

На язовир "Тича" до Шумен риболовците се радват на големи бели риби, и то нe по една на ден, а по няколко. В момента ги търсят на спининг, с по-тежки примамки, които да могат да пропаднат до нужната дълбочина. Ако не сте фен на спининг риболова, винаги може да се пробвате на тапа с жива рибка. За предпочитане уклеи от самия водоем, в който ловите. Уклейките са деликатес за белите риба и ги обичат най-много.

Риболовците, по-точно спинингистите, от Шумен търсят белите хищници предимно на местата, където релефът е неравен и има тъй наречените прагове. Точно там, казано на жаргон, на подводната стълба, се крие бялата риба и чака своята плячка да премине над нея, за да хапне.

Реклама

Едва ли има сериозен рибар, който да не предпочита улова на бяла риба пред другите хищници. Не е тайна, че масовият улов на бяла риба у нас се извършва с влачене с помощта на лодка, по-известно като тролинг. Истинските спинингисти гледат на този вид риболов като на бракониерство. Нито държиш пръчката, нито навиваш сам, както прецениш макарата, а я оставят на лодката и дават газ. Па какво се хване, хване!

Според специалистите по спининг риболов истинският рибар винаги предпочита класическите методи, при които удоволствието от риболова е незаменимо.

Бялата риба обича дълбоката и едновременно с това чиста, не мътна вода, избягва стоящата вода. В по-голямата част на годината тя се държи на дъното, на дълбоките места в реките, а у нас най-вече в язовирите. По хищничество бялата риба превъзхожда костура. Месото й е вкусно и здравословно, има огромна ценност. Затова е важно да знаете как да уловите едра бяла риба.

През изминалите дни са уловени стотици бели риби, като някои от най-големите са хванати точно в неравния релеф, но не на много дълбоко.

Може да опитате късмета си на типични за улов на този вид риба места, както на яз. "Тича", така и на яз. "Искър", яз. "Ал. Стамболийски", яз. "Студен кладенец", яз. "Сопот", яз. "Жребчево", яз. "Ивайловград", както и на някои участъци от река Дунав. Не забравяйте, че може и някой сом да ви изненада, бъдете подготвени за екшън! Наслука, риболовци, чистете след себе си и спазвайте законите!

Четете още

Толстолобът обича жегата

Толстолобът обича жегата

В Камилски дол няма камили, но има сомове!

В Камилски дол няма камили, но има сомове!

Реклама
Реклама
Реклама