Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14870802 www.bgdnes.bg

ВНИМАНИЕ! Обилното изпотяване е болест и трябва да се лекува!

  • При хиперхидрозата организмът фактически остава без вода и соли 
  • Тя може да е проявление на генетични особености на организма 

Всички ние се изпотяваме, особено ако прекопаем градината или направим двайсетминутен крос. Но се срещат и хора, които се изпотяват обилно по най-малък повод или дори ей така - както си лежат.

Реклама

Изпотяването е признак на заболяване или индивидуална особеност на организма? Как да се борим с това състояние?

Причините са неизвестни.

Само преди няколко десетилетия усиленото потоотделяне не се разглеждаше като болест или органично нарушение. Точно обратното - обилното изпотяване се приемаше за положително явление - значи на човек много добре му работят потните жлези.

Днес вече не се смята така. Това нарушение в организма дори си има наименование - нарича се хиперхидроза. Лекарите са единодушни, че става дума за заболяване, което трябва да се лекува. Защото при хиперхидрозата организмът фактически остава без вода и соли.

До този момент не е известно защо възниква хиперхидрозата. Тя може да е проявление на генетични особености на организма.

Често усиленото потоотделяне се провокира от такива тежки заболявания като ревматизъм, туберкулоза, неврастения, базедова болест, псориазис, екзема и други.

Затова, ако страдате от повишено изпотяване, непременно се обърнете към невропатолог, психоневролог или ендокринолог. Не е изключено потоотделянето да е симптом на някаква болест, на нервно-психично разстройство или патология на потните жлези и вегетативната система.

Реклама

Хиперхидрозата има две разновидности: локална - когато усилено се изпотяват дланите и подмишниците, и генерализирана - когато цялото тяло се изпотява. И едната, и другата разновидност създават неприятности.

Освен всичко друго постоянно влажната кожа е идеална среда за размножаване на гъбички и бактерии. Те разрушават епитела (горния слой на кожата), което спомага за появяване на претърквания и развитие на гнойни заболявания.

Обилно изпотяване

Отделянето на пот от повърхността на тялото е съвършено нормално явление. При ниска температура на въздуха то почти не се забелязва, а при повишена рязко се увеличава. Чрез изпотяването се регулира телесната температура и организмът се предпазва от прегряване или изстудяване. Освен това чрез потта се отстраняват вредни за организма вещества. Тя съдържа голям процент вода и значително по-малко соли и продукти от обмяната на веществата.

Работата на потните жлези зависи от дейността на нервната система. Така при силни душевни преживявания отделянето на пот се увеличава. Когато се отделя нормално количество пот, тя се изпарява от кожата и остава незабележима. По-обилното отделяне на пот е очевидно.

Причини. При здравите хора обилното изпотяване може да се дължи на по-топли дрехи, задушен топъл въздух, пиене на много течности, особено на спиртни питиета, употреба на много солена и лютива храна, пушене, преяждане, нервиране, усилена работа и др.

При болни хора с обща слабост, туберкулоза, хронични болести на черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза, неврастения, душевни вълнения, различни инфекции също се наблюдава обилно изпотяване.

Признаци. Лесно и изобилно изпотяване при най-малкото напрягане, а и нощем у някои болни пижамата, чаршафьт и възглавницата стават съвършено мокри. Освен това силното изпотяване причинява на лицата, страдащи от него, много неприятности: постоянно мокрите ръце създават неприятни усещания и съзнанието за това още повече усилва отделянето на пот. Тежката миризма от долните дрехи на такива болни се усеща даже на голямо разстояние. Поради постоянното изпотяване болните са податливи на простуда.

Предсказание. Да се излекува бързо тази неприятна болест не може, тъй като е потребно постепенно да се заякчи организмът. Но при известно постоянство може да се постигне значително подобрение.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот.

Лечение. За засилване на организма се препоръчва следното:

1. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише заедно с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми или от кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, 1 супена лъжица канела на прах и по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

2. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 грама отвара от 5 ореха, счукани с ядките и черупките на ситно, 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и по 2 супени лъжици корени от цикория и очистен овес - в 1500 грама вода на тих огън се варят 15 минути, след това се добавят 5 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, исландски лишей, листа от черница, спирея и росопас по 50 г от всяка. Ври още 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп по вкус.

Втривайте камфоров спирт с памуче

Добре е след ядене да се вземат по 2 дражета витамин С и по 1-2 ч.л. бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода да се пие отвара от листата на широколистен живовляк (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути, като изстине, се прецежда) или пък липов чай (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1 час).

Два часа след ядене да се взема 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, разбъркан с 20 г рафинирана сяра (от аптеката).

Много е полезно през деня местата, които най-много се изпотяват, да се изтриват с памуче, натопено в камфоров спирт. При изпотяване на краката да не се ходи с обувки с гумени подметки или гуменки, а също да не се носят найлонови чорапи.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря:

Билкова настойка решава проблема

Здравейте, почитаеми проф. Мермерски! Имам дългогодишен проблем с нощно изпотяване. Бихте ли ми препоръчали какво да направя, за да се избавя от тази неприятност?

С уважение: С.Г. (67 г.), гр. Земен

Болният да спи в студена стая и винаги да се облича леко и с проветриви дрехи.

Петя Иванова споделя: "Моят съпруг имаше нощно изпотяване. Използва една рецепта от природата и се избави от изпотяването през нощта" - сподели с нас.

Смесват се 100 грама салвия и по 20 грама цариче и полски хвощ. В 600 мл вряла вода се слагат 2 супени лъжици от билковата смес. Пие се по една чаша от отварата сутрин на гладно по-продължително време.

При изпотяване под мишниците Николина Стефанова е използвала следната рецепта:

Местата се забърсват със суха кърпа и след това се прави масаж с настойка от листа от орех.

Освен това със запарка от лайка или листа от ягода се обтрива тялото няколко пъти на ден.

Четете още

Изхвърлете лесно и без болка камъните в бъбреците

Изхвърлете лесно и без болка камъните в бъбреците

Болестите удрят заради липса на витамини

Болестите удрят заради липса на витамини

Кожата е най-тежкият орган в човешкото тяло

Кожата е най-тежкият орган в човешкото тяло

Отслабвайте лесно и разумно!

Отслабвайте лесно и разумно!

Реклама
Реклама
Реклама