Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13946094 www.bgdnes.bg

Щадете очите!

  • Жълтите мамули на царевицата са едно от най-добрите защитни средства на зрението
  • Пийте настойка от червено вино и жълт кантарион

Органът на зрението се явяват очите. Фиксираното изображение от очите се изпраща в мозъка във вид на нервни сигнали, където те се разширяват и създават зрително възприятие. Окото се насочва към обекта на зрение посредством шест отделни мускула, които го въртят в различни посоки. Остротата на зрението зависи от способ-ността на лещата и роговицата да пречупват светлината.

Лъчите на светлината, попадайки в очите, се фокусират върху ретината и върху нея се образува изображение.

Реклама

Най-разпространените очни болести са:

Глаукома. Заболяването е сред водещите причини за сле-пота. В света според статистиката боледуват над 67 млн. души, а у нас - над 55 хил. Това е сериозно очно заболяване, което може да доведе до значителна загуба на зрение и до слепота, ако не се лекува.
Катаракта. Това е пердето, което затъмнява очите на половината жители на планетата. Лещата започва да губи своята прозрачност заради стареенето на организма. Към днешна дата от това заболяване страда почти половината от населението в света, навършило 40-годишна взраст. Болестта води до ослепяване, но то е лечимо и вече има много сьвременни методи за това.

Далекогледство. Около 50% от хората са с този проблем.

При далекогледство очната ябълка е по-къса и образът се получава зад ретината. При възрастите се наблюдава т.нар. "старческо далекогледство".
Късогледство. Сьстояние, при което е нарушено виждането надалече. Миопията се развива обикновено още в ранна възраст, като с израстването на детето тя прогресира. Увеличаването на диоптрите спира кьм 20-25-годишна възраст.

Астигматизъм. Пречупвателната способност на окото не е еднаква в различните си равнини, в резултат на което се получават деформирани образи върху ретината.

ЕЧЕМИК

Той е остро гнойно възаление на космената торбичка на миглата или на мастната жлеза, намираща се в края на клепача (външния ечемик), или възпаление на мейбомиевата жлеза (вътрешен ечемик). Ечемикьт се развива в резултат на инфектиране най-вече от стафилокок.

Нерядко се спровожда със значителен оток на клепача и съединителната обвивка на окото. Предразполагащи заболяването са нарушена обмяна на веществата, авитаминно малокръвие, общо състояние, захарен диабет и др.

Лечение на болестите на очите с лечебни храни:

Реклама

1 рецепта: С богатото си съдържание на витамин А и D рибата намира много широко приложение и в диетичното хранене на заболяванията на очите (кокоша слепота), рахит у децата, старческа остеопороза и др.

3 рецепти при перде на очите:

2 рецепта: Смесват се 300 г мед, 50 г гроздова мека и слаба ракия и 2-3 бучки захар. Всичко това се разбърква много добре и от течността се капват в очите по 2 - 3 капки през вечер.

3 рецепта: Всяка сутрин на гладно се изяждат по 200 г пресни зрели боровинки или се изпива 1/2 ч.ч. прясно изце-ден сок от плодове.

4 рецепта: Катаракта се лекува като се приготвя развор от 150 г дестилирана вода и 40 г пчелен мед. Вечер преди лягане се накапват по 2-3 капки от развора. Към развора могат да се прибавят и няколко капки лимонов сок и слаба ракия. Процедурата не е приятна, защото се получава парене и щипане, но при достатъчно дълго лечение е твърде вероятно пердето напьлно да се изчисти. В народната медицина се прилага лечението с разтвор от мед и дестилирана вода.

5 рецепта: В 1 л червено вино се накисва за 20 дни 300 г червен кантарион. Пие се по 50 мл сутрин на гладно.

6 рецепта: За лечение на отслабналото зрение се използва чист пчелен мед и дестилирана вода. Пчелният мед тряб-ва наистина да е чист, да няма примеси, да не е приготвен от сльнчогледовите пити. Може да е захаросан и да няма глюкоза. За рецептата е необходима само една льжичка пче-лен мед и 10 мл дестипирана вода, не повече и не по-малко.

Двата компонента се слагат в едно шишенце и се разбъркват добре. Шишенцето трябва да е стерилно или изварено, за да не възникне някаква инфекция. Лечебната процедура се провежда два пъти на ден - сутрин и вечер на гладно. Капва се по 1 капка и в двете очи. След като сместа постои малко, се измиват и двете очи. Лечението продлжава до пълното възвръщане на зрението - това може да е месец, може да са два и т.н.

Две рецепти против конюнктивит:

7 рецепта: чаена лъжичка настърган кромид лук се залива със 100 мл врящо прясно мляко и престоява 6-8 часа. Течността се прецежда и от нея се капят по 1-2 капки 1-2 пъти седмично.

8 рецепта: жълтите мамули на царевицата, съдържащи голямо количество каротиноиди, са едно от най-добрите за-щитни средства на зрението, наред с морковите, тиквата и портокала. Само не забравяйте, че за варене трябва да се избират креки мамули, млечно-восъчни на вид, а не стари и твърди. Презрелите зърна със своята груба структура трудно се усвояват от организма.

Наблягайте на сок от моркови и магданоз

Цвеклото съдържа полезния за зрението витамин А и незаменими аминокиселини. На микроелементния му състав би завидял всеки зеленчук.

Морковите влияят върху изграждането на зрителния пурпур, а оттук и цветоусещането. Без достатьчно очен пурпур ние не можем да виждаме в здрача или се проявява т. нар. "кокоша слепота".

Предпазват ни от образуване на очно перде, което се изгражда в резултат на атаките на свободните радикали върху роговицата.

Магданозът успешно се прилага при воднянка и също е ефикасен при всички заболявания на очите и системи на зрителния нерв. Нарушения на роговицата, катаракта, конюнктивит, офталмия във всичките й стадии или вялост на зениците, ефективно се лекуват с пиене на суров сок от магданоз, смесен с морковен сок, със сока на целината и цикорията.

Вие питате, проф.Мермерски отговаря:

Водка и глог срещу порок на сърцето 

Уважаеми проф.Мермерски, ще се радвам да опишете рецепти за порок на сърцето. Благодаря!

С почит: Стоимен Димитров, Дряново

Порок на сърцето е заболяване, при което настъпват промени в клапите на сърцето. Те се деформират и не могат да из-пълняват качествено своите функции. Пороците на сърцето могат да бъдат:

а) вродени (получени при утробното развитие на плода) и

б) придобити. Придобитите са в ре-зултат на възпалителни заболявания на ендокарда - бактериални и небактериални. Основен причинител е ревматизмът.

Когато засегнатите клапи не могат да затварят добре сърдечния отвор, говорим а) за инсуфициенция, когато те го стесняват - б) за стеноза. Заболяването дълго време може да остане безсимптомно. С напредване на болестта започва да се появява умора при физическо усилие, задух, а в по-късен стадий и отоци по краката, като може да се получи и тежка сърдечна декомпенсация със задръжка на течност и в телесните кухини.

Препоръки:

- Да се избягват тежки физически натоварвания.
- Противопоказни са тютюнопушенето и употребата на алкохол.

1 рецепта: 100 г пресен цвят глог се залива с 600 мл водка. Оставя се да престои 10 дни на топло и тьмно място, като периодично се разклаща. Прецежда се. Взима се по 1 ч.л. 3 пъти на ден 30 минути преди ядене.

2 рецепта: 10 г напръстник се залива с 100 мл водка. Оставя се да престои 10 дни на топло и тъмно място, като периодично се разклаща.

Четете още

Отслабвайте лесно и разумно!

Отслабвайте лесно и разумно!

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Сокът от мандарина - цяр за кожата

Сокът от мандарина - цяр за кожата

Природни илачи в битката срещу вируса

Природни илачи в битката срещу вируса

Реклама
Реклама
Реклама