Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16686824 www.bgdnes.bg

ФУРОР! Коледни костури по язовирите

Белите риби също са активни, потърсете ги в дълбоките части край стените

Искате да обогатите коледната си трапеза с прясно уловена риба? Тогава вашият най-голям шанс е да отидете за костур.

Слуката в навечерието на светлите християнски празници е повече от добра, похвалиха се пред "България Днес" риболовци от различни краища на страната. През най-късите дни от годината по-голяма част от рибите по нашите язовири вече не са активни. Топлолюбивите видове като сом, шаран, бял амур, каракуда и др. са изпаднали в т.нар. зимна летаргия. Те са се струпали на големи пасажи в най-дълбоките части на водоемите. Стоят неподвижно на дъното, като почти не се хранят.

Реклама

Не така обаче стоят нещата с някои хищници, като костура например. Той изобщо не се притеснява от ниските температури на водата и дори напротив, освирепява още повече. Гладен е и често може да се храни през целия ден. Костурът е хищник, който набавя плячката си само през светлата част от денонощието, а по тъмно не ловува.

Костурът е разпространен във всички по-големи язовири у нас, както и в голяма част от по-малките. В равнинната част на страната все още няма замръзнали водоеми и това дава възможност да се продължи риболова за хищници. Когато замятаме въдици от брега, трябва да се ориентираме в дълбочинните райони, като често това са стените на язовирите или заливите в близост. Песъкливо или каменисто дъно е любима територия на раираните хищни риби. Ако влезем с лодка и сонар, то това увеличава неимоверно шансовете за успех. Така можем да открием по-лесно къде са групирани пасажите с костури и на каква дълбочина са.

Попаднем ли на място с риби, то успехът е гарантиран. Може да се заметне на плувка или на дъно с жива риба. Най-често се използват кубинки или щипоци, които влизат в менюто на костурите. През декември поради отсъствието на естествена храна от малки рибки костурите често променят хранителния си режим. Ориентират се към червейчета и различни ларви на насекоми. Затова и примамки като хирономуси (ларви на комар), пинки и бели червеи стават особено атрактивни. Любителите на спининговия риболов също не скучаят. Най-подходящите изкуствени примамки по това време от годината безспорно са силиконовите.

Освен костур другият сладководен хищник, който не ляга зимен сън и се храни активно е бялата риба. За нея важат абсолютно същите правила. Но докато костур от една педя се счита за стандартен, то белите риби могат да достигнат значително по-големи размери. За трофеен от първия вид се счита екземпляр 1,5-2 кг, докато вторият вид може да надхвърли 8-10 кг. Язовири, които поддържат добра популация от бяла риба, са "Искър", "Пясъчник", "Копринка", "Ивайловград", "Тича" и др.

В Родопите започна подледният риболов

Реклама

Дългоочакваният от мнозина сезон на подледния риболов започна! Традиционно първите по-големи язовири, които замръзнаха стабилно, са тези в Западните Родопи.

През изминалите дни ентусиасти ловиха успешно на яз. "Широка поляна", който се слави с този вид риболов през зимата. Ледът вече е достатъчно здрав, за да се пробиват дупки от рибари. Хващат се дребни до средни по размер костури, но важна е тръпката от помръдващия кивок, както се нарича тънкият чувствителен връх на зимната въдичка. На влакното се монтира така наречената мормишка, която е оловна или волфрамова и бързо сваля примамката, най-често пинки, до самото дъно.

Целта е с леки движения на китката и притрепервания стръвта да "играе", което да привлече някой лаком костур. Понякога, но доста по-рядко за куката се закачат бабушки и кефали.

С ледена кора вече е обгърнат и яз. "Малък Беглик", където важат същите правила. Там обаче на сцената излиза и щуката заради добрата си популация във водоема. Тя се търси както с живи каракудки, така и с отвесни зимни блесни. Ударите не са един след друг, но адреналинът да уловиш щука от дупка в леда си заслужава търпението.

Популярен за подледен риболов остава и язовир "Алино" в Плана планина, недалеч от София.

Ако сте решили да ловите на лед, ви съветваме да бъдете много внимателни с неговата дебелина и издръжливост. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Скобарът по Струма дава на хлебна троха

Скобарът по Струма дава на хлебна троха

КЪЛВЕ! Белите риби тръгнаха на яз. "Ястребино"

КЪЛВЕ! Белите риби тръгнаха на яз. "Ястребино"

Реклама
Реклама
Реклама