Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17040672 www.bgdnes.bg

Майсторка надърпа 44 риби на лед

На състезание в Родопите: рекордно голям улов от дупка регистрираха на яз. "Блатото"

Цели 44 риби успя да извади от дупка в леда майстор рибарка. Това се случи по време на риболовно състезание в Родопите. За пета поредна година бе проведена надпреварата за купата на "Йордан Софков". Арена на събитието стана микроязовирът "Блатото", намиращ се в непосредствена близост до по-популярния и голям яз. "Широка поляна".

Реклама

Страхотно слънчево време и безветрие посрещна участниците, които се събраха да премерят сили в тази иначе доста трудна дисциплина. Ловенето на риба върху леда изисква особено внимание, мерки за безопасност, издръжливост на студ и специално оборудване като ледобур за пробиване на дупки. Съревнованието бе в три категории - за мъже, за жени и за деца. 

Емоциите започнаха от първите минути, като на кукичките се закачаха основно костури и бабушки, но не липсваха и язовирни кефали. Организаторите се похвалиха, че това е най-силното състезание, откакто този турнир се провежда. Извадени са общо 1360 броя риби от 28 човека. Лови се със специална малка въдичка, наричана "балалайка". Използва се методът "на мормишка". За стръв се използват най-често ларви на комар, наречени хирономуси, или пинки.

При мъжете първи стана Алекс Исаков от Кюстендил с уловени 101 риби. Второ и трето място с по 92 риби си разделиха Светозар Генов и Янко Велев. Страхотно при жените се справи Елица Панова. Тя улови повече риби, отколкото повечето от мъжете в състезанието.

При децата първа завърши дъщерята на многократния републикански шампион Методи Костов - Стефания, със завидните 62 риби. Андрей Стефанов пък спечели приза за най-голяма риба с много хубава бабушка.

Сезонът на подледен риболов у нас продължава въпреки затоплянето в последните дни. Все още стабилен остава ледът по повечето планински водоеми. На "Широка поляна" излизат и по-едри костури, но трябва да се търсят. На язовирите "Голям Беглик" и "Малък Беглик" все повече мераклии търсят щука. В равнинната част от страната язовирите не са замръзнали или имат недостатъчно дебела кора, която да позволява риболов.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Започна риболовът на балканска пъстърва

Започна риболовът на балканска пъстърва

Уау! Николай Славеев пребори ПЪСТЪРВА гигант

Уау! Николай Славеев пребори ПЪСТЪРВА гигант

Реклама
Реклама
Реклама